Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 1919-2019 100 Χρόνια – Επετειακή Έκδοση

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 1919-2019, 100 Χρόνια – Επετειακή Έκδοση
Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε., Αθήνα 2019, σελίδες: 104

 

Από τον χώρο του Τύπου, όπως εξελίχθηκε ιδίως τα τελευταία χρόνια –και δεν είναι μόνον η χρηματοπιστωτική, οικονομική, συνολικά κοινωνική με κατάληξη την πολιτική κρίση που σηκώνει την ευθύνη για τις πικρές εξελίξεις!– η Καθημερινή είναι αληθινά από τα ελάχιστα έντυπα που, πέρα από τη διάρκεια και την ως εκ τούτου ιστορικότητα, μπορούν να υποστηρίξουν ότι εξέφρασαν με ουσιαστικό τρόπο την περίοδο που ξεκινάει από τον Μεσοπόλεμο και φτάνει έως τις μέρες μας.

Μιας και είναι περίοδος επετείων και εορτασμών, η Καθημερινή νομιμοποιείται απόλυτα να θυμίσει/γιορτάσει/αναζητήσει νόημα από τη διαδρομή της. Που με λιτό και σοβαρό –όπως κατά κανόνα και η ίδια…– τρόπο παρουσιάζει αυτό το λεύκωμα. Το οποίο, με κείμενα και πρωτοσέλιδα κυρίως, μιλάει σύντομα για την ίδια την ιστορία της, δίνει μια σύντομη/ειδησεογραφική αποτύπωση από τις μέρες της Καταστροφής της Σμύρνης μέχρι τις μέρες της διεθνούς τρομοκρατίας (το τμήμα αυτό κλείνει με την αναφορά στη δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη).

Φιλοξενεί και πάλι επαναφέροντας στη μνήμη σημαντικές θέσεις της εφημερίδας (από το τρομερό «Οίκαδε» του Γεωργίου Βλάχου τον Αύγουστο του 1922 και την ιστορική «Ανοικτή επιστολή προς την ΑΕ τον κ. Αδ. Χίλτερ, Αντικαγκελάριον του Γερμανικού Κράτους», του ίδιου, τον Μάρτιο του 1941, με την έκφραση της άρνησης της Ελλάδας να υποταγεί) και μέχρι την υποδοχή του ευρώ ως κορύφωση σειράς φιλοευρωπαϊκών άρθρων.

Μαζί και με τη σύστοιχη σειρά των γελοιογραφικών της τοποθετήσεων, μαζί και με πολιτιστικές προσεγγίσεις, αλλά και αιχμηρές θέσεις περί Τύπου (χαρακτηριστικά: «Διαμαρτυρόμεθα» ο τίτλος άρθρου της 1ης Οκτωβρίου 1919), η Καθημερινή του 100ού έτους της συστήνει και πάλι τον εαυτό της στον αναγνώστη του σήμερα.