Η καθημερινότητα… στα χρόνια του κορονοϊού

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2020, τ. 993
ΠΑΝΔΗΜΙΑ 2020 του Γιώργου Μανέττα

 

Ο κόσμος των επιχειρήσεων «μένει σπίτι», ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις αλλά και περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένεια

 

Περισσότερος και πιο δημιουργικός χρόνος με την οικογένεια, ελάχιστες έξοδοι, ενεργητικότερη παρουσία στα social media και δουλειά από το σπίτι. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για την πλειονότητα των στελεχών στην εποχή του κορονοϊού, τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τον «ελεύθερο χρόνο» που αναγκαστικά έχουν σε συνθήκες καραντίνας όσο πιο παραγωγικά μπορούν. «Είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας και να αναλογιστούμε τι πραγματικά αξίζει», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το «shut down» της οικονομίας έχει φέρει τα πάνω-κάτω, ανατρέποντας πλήρως την καθημερινότητα εκατομμυρίων εργαζομένων, με εξαίρεση αυτούς που απασχολούνται σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Τα οποία παραμένουν ανοιχτά για να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες.

Οι επαγγελματικές συναντήσεις και τα ταξίδια έχουν παγώσει μέχρι νεωτέρας, ενώ ακόμη και στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης έχουν αναβληθεί επ’ αόριστο. Κάποιοι, ακόμη και σε αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία που περνά η χώρα και ο πλανήτης ολόκληρος, δεν χάνουν το χιούμορ τους. «Είναι μια μορφή άμυνας απέναντι στις δυσκολίες που ζούμε», όπως λένε χαρακτηριστικά· προτιμούν να παραμένουν ψύχραιμοι, παρότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ…

«Η ψυχραιμία είναι το καλύτερο όπλο που μπορεί να έχουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο», επισημαίνουν με νόημα και προσθέτουν πως πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις συστάσεις και προτροπές της Πολιτείας «να μείνουμε σπίτι», προκειμένου να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό και με τις μικρότερες απώλειες «αυτή την μπόρα». Όλοι τους πάντως αγωνιούν για την επόμενη μέρα, αφού τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές κανείς δεν γνώριζε πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα επιστρέψει μια στοιχειώδης κανονικότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Περισσότερο χρόνο με την κόρη του περνάει πλέον ο Άγις Πιστιόλας της Agrino και πρόεδρος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Είτε μέσα στο σπίτι είτε με τις λιγοστές βόλτες πάντα γύρω από την περιοχή όπου μένει, προσπαθεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Παράλληλα, έχει εντάξει το διάβασμα στη ζωή του, περνάει χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με φίλους και ενημερώνεται ανελλιπώς για τα τεκταινόμενα από το Διαδίκτυο, αλλά και την τηλεόραση.

Η νέα πραγματικότητα οδηγεί και σε έναν αναστοχασμό για τις προτεραιότητες που θέτουμε στη ζωή. «Βλέπεις τη ζωή με διαφορετικό μάτι…», σημειώνει χαρακτηριστικά και θεωρεί πως μια νέα κοινωνικότητα γεννιέται υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες. «Τις προάλλες συνάντησα και ανταλλάξαμε μια καλημέρα, από απόσταση ασφαλείας, με γείτονα που ποτέ δεν έτυχε όσα χρόνια μένω στη γειτονιά να συναντήσω και να πω μαζί του δυο κουβέντες. Η γειτονιά αποκτά ένα διαφορετικό νόημα, αφού όλοι νιώθουμε ότι ερχόμαστε λίγο πιο κοντά.»

Βέβαια, φροντίζει να επισκέπτεται την εταιρεία και το γραφείο του, για λιγότερες ωστόσο ώρες. «Η παρουσία μου έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά το 1/3, καθώς πλέον όλες οι συναντήσεις γίνονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων», επισημαίνει, λέγοντας πως σε αντίθεση με άλλους κλάδους η βιομηχανία τροφίμων συνεχίζει με αμείωτη ένταση να εργάζεται και να προμηθεύει τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Μετά την απόφαση για κλείσιμο των δικαστηρίων, ο δικηγόρος Δημήτρης Μάρκου, που ασχολείται κυρίως με επιχειρηματικές διενέξεις, είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στην οικία, με τα τρία του παιδιά. Δουλειά στο γραφείο, όπως λέει, δεν υπάρχει κι έτσι εργάζεται από το σπίτι. Η επικοινωνία με τους συνεργάτες γίνεται μέσω τηλεφώνου, mail και βιντεοκλήσεων.

«Προσπαθώ να απασχοληθώ όσο πιο δημιουργικά μπορώ με τα παιδιά. Έχω βάλει στον κήπο τσουλήθρες και διάφορα άλλα παιχνίδια εξωτερικού χώρου, ενώ κάποιες φορές κάνουμε κάποιες βόλτες, πάντα μόνοι μας», αναφέρει. Δεν κρύβει πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς υπάρχουν πολλές φορές που τα παιδιά αναζητούν τις παρέες τους, αλλά και τη γιαγιά τους. Την οποία αποφεύγουν πλέον να επισκεφθούν λόγω του φόβου μετάδοσης του ιού. Ο ίδιος έχει μεγαλύτερη παρουσία στα social media, ενώ φροντίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και παρακολουθεί όλα τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού.

Ο Δ. Μάρκου δεν χάνει την αισιοδοξία του και θέλει να πιστεύει πως η επιδημία θα υποχωρήσει το γρηγορότερο και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Δεν διστάζει μάλιστα να αστειευτεί με την όλη κατάσταση, λέγοντας ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κύκλους των δικηγόρων: «Άντε να τελειώσει ο κορονοϊός να βγάλουμε κανένα διαζύγιο».

Στις νέες συνθήκες έχει προσαρμοστεί και ο ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματίας Δημήτρης (Τάκης) Σαράντης, συνιδιοκτήτης της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που παράγει τα γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα Όλυμπος. Ο ίδιος παραμένει στις επάλξεις και ασχολείται καθημερινά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αφού η βιομηχανία του συνεχίζει να τροφοδοτεί κανονικά το λιανεμπόριο. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όπως λέει, δεν υπάρχουν επαγγελματικές συναντήσεις και δεν γίνονται πλέον καινούργιες δουλειές. Βέβαια, η εταιρεία του φρόντισε πρόσφατα να ολοκληρώσει δύο εξαγορές: η πρώτη αφορούσε την εταιρεία αναψυκτικών Κλιάφας και η δεύτερη την εταιρεία εμφιάλωσης φυσικού νερού Δουμπιά.

Λιγότερες ώρες στο γραφείο σε ημερήσια βάση, αν και ο φόρτος εργασίας παραμένει αρκετός περνάει πλέον ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΟΛΠ, Νεκτάριος Δεμενόπουλος καθώς η αυστηριοποίηση των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση οδήγησε τη διοίκηση της εταιρείας να προσαρμόσει τη λειτουργία της στο νέο περιβάλλον. Στα θετικά της νέας πραγματικότητας, όπως λέει, είναι πως αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και να αξιοποιήσει την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορεί. Επιπλέον, δεν υφίσταται την πολύωρη ταλαιπωρία στην εθνική οδό για να φθάσει στο γραφείο αφού όπως λέει «οι δρόμοι είναι άδειοι» και η διαδρομή από τα βόρεια προάστια όπου κατοικεί μέχρι τον Πειραιά που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο.

Μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα βιώνει και ο δραστήριος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και συνιδιοκτήτης της πατρινής βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ, Πλάτωνας Μαρλαφέκας. Οι ώρες που εργάζεται έχουν μειωθεί κατά 2/3, όπως και η παρουσία του στο εργοστάσιο παραγωγής που βρίσκεται λίγο έξω από την Πάτρα, ενώ έχουν ακυρωθεί και ραντεβού που έκανε σχεδόν σε καθημερινή βάση με συνεργάτες και πελάτες. Στο σπίτι περνάει χρόνο με τα παιδιά του, παίζοντας διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια, αφού βέβαια πρώτα τελειώσουν τα μαθήματα που κάνουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν κρύβει πως ανησυχεί έντονα για τη ζημιά που προκαλεί στην οικονομία ο κορονοϊός και κυρίως για την επόμενη μέρα. Πόσο γρήγορα δηλαδή θα επουλωθούν οι πληγές…

Να σημειωθεί πως ο νομός της Αχαΐας, μαζί με τους νομούς Ηλείας και Ζακύνθου, ήταν από τους πρώτους που τέθηκαν σε «καραντίνα» εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν σε κατοίκους τους, οι οποίοι επισκέφθηκαν ομαδικά τους «Αγίους Τόπους» στο Ιεροσόλυμα.