Η κατασκευαστική διαιτησία

 

Βασιλική Κάρμου, Παναγιώτης Οικονόμου, Ελένη Τροβά (Πρόλογος: Παναγιώτης Πικραμμένος), Η κατασκευαστική διαιτησία
Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2016, σελίδες 530, τιμή: 50,00 ευρώ

 

Χρειάστηκε να βρεθεί σε κατάρρευση (meltdown) ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα της κρίσης, για να συνειδητοποιηθεί πληρέστερα η καθοριστική σημασία που είχε προσλάβει στην οικονομία – από το παλιό ή το νεότερο γιαπί/την ανά την Ελλάδα οικιστική ανάπτυξη μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής και τις συμβάσεις παραχώρησης. Αλλά και για
να αρχίσουν να προσεγγίζονται μεθοδικότερα οι πτυχές εκείνες που έχουν να κάνουν με την επίλυση των διαφορών, οι οποίες προκύπτουν από τον κατασκευαστικό τομέα. (Είναι κανόνας ότι, όταν ένας κλάδος βρεθεί σε κάμψη, τότε οι διαφορές που μένουν πίσω αποκτούν μεγαλύτερη ένταση. Τότε και συστηματοποιείται το corpus λύσεων οι οποίες, στα χρόνια της ανόδου/ακμής, συμπαρασύρονται από τη δυναμική της αγοράς.)

Έργο νομικών της πράξης, με πρόδηλη την εξοικείωση με το τεχνικότατο αντικείμενο του κατασκευαστικού κλάδου, το οποίο –σε επίπεδο δόμησης των συμβάσεων, εξέλιξής τους, αλλά κυρίως επίλυσης των διαφορών– κινείται σε τρία μεταίχμια: (α) μεταξύ διοικητικής και πολιτικής δικαιοσύνης, (β) μεταξύ εθνικού δικαίου και (κυρίως) ευρωπαϊκού, και (γ) μεταξύ οικονομικού/τεχνικού αντικειμένου και νομικής πλαισίωσης, το βιβλίο αυτό έχει πολλαπλή χρησιμότητα. Ασφαλώς και λειτουργεί ως συγκροτημένη παρουσίαση, αξιολόγηση και διευκρίνιση μιας νομικής ύλης που βρέθηκε σε ταχύτατη εξέλιξη: ήδη το Κοινοτικό/Ενωσιακό Δίκαιο και η μεταφορά του στην εσωτερική έννομη τάξη ήταν «εν κινήσει»· ήρθε και η κρίση, που αναστάτωσε τα μεγάλα έργα/τις συμβάσεις παραχώρησης κι έσπειρε νέα προβλήματα· υπάρχει όμως και η συγκεκριμένη διάσταση της μέσω διαιτησίας αναζήτησης λύσεων, την οποία ακριβώς πραγματεύεται το βιβλίο. Αποτέλεσμα: ένα πυκνό δίχτυ επάλληλων προσεγγίσεων, όπου το υψηλό οικονομικό αντικείμενο και, θα προσθέταμε, η έκθεση στο φως της δημοσιότητας αρκετές φορές επιβάλλουν κανόνες ιδιαίτερης προσοχής στον χειρισμό. (Διόλου τυχαία, ο προλογίζων πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Τάκης Πικραμμένος με ελλειπτικό τρόπο επισημαίνει τον κρίσιμο παράγοντα: «ανεξαρτησία των προσώπων που [στο πλαίσιο της διαιτησίας] θα κληθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη».)

Ένα βιβλίο-εργαλείο για όσους εμπλέκονται, ή και προσδοκούν να εμπλακούν, στις υποθέσεις αυτού του είδους. Αλλά και για συναρπαστική περιήγηση σε μια υπό διαμόρφωση νομική ύλη για όσους προσεγγίσουν με πιο «εξωτερική» περιέργεια. Μεθοδικά, με διαφανές επιχείρημα και διεξοδική τεκμηρίωση στην υπό εξέλιξη νομοθεσία και την εθνική και Κοινοτική/Ενωσιακή νομολογία, που ακόμη κι από μόνη της έχει κάτι από πυκνό τροπικό δάσος.