Η μεγάλη διαπραγμάτευση: ΠΡΕΣΠΕΣ

 

Νίκος Κοτζιάς – Σεραφείμ Κοτρώτσος

 

Λίγα θέματα υπήρξαν στις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης που να κίνησαν τόσο δημόσιο ενδιαφέρον, που να εξήψαν τόσα πολιτικά πάθη, που να έσπειραν τόση ένταση στον δημόσιο λόγο και διχαστικότητα στην κοινή γνώμη, όσο το Μακεδονικό στην τελευταία του ευθεία – εκείνη που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ασφαλώς και η εποχή των μεγάλων συλλαλητηρίων των αρχών της δεκαετίας του ‘90 δεν έχει σβήσει ως μνήμη (άλλωστε αυτή είναι που ουσιαστικά επανήλθε/επαναφέρθηκε και στην τωρινή φάση· άλλωστε τότε είχε πέσει και μια κυβέρνηση –του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη…– με αυτό βασικά το αντικείμενο), όμως επειδή τώρα προέκυψε μια λύση που επικροτήθηκε ως στάση ευθύνης στα διεθνή fora, που κατακεραυνώθηκε ως κατάπτυστη και μειοδοτική από τμήματα του ελληνικού και βορειομακεδονικού (ήδη) πολιτικού συστήματος, που πάντως κατόρθωσε να περάσει με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή των Σκοπίων και απόλυτη πλειοψηφία από τη Βουλή των Αθηνών. Το πώς έγινε η τελική διαπραγμάτευση· το πώς εξισορροπήθηκαν θέσεις και πώς αναζητήθηκαν συμβιβασμοί· το ποιοι ήταν οι ρόλοι του διεθνούς παράγοντα αλλά και της εσωτερικής πολιτικής ζύμωσης – αυτά όλα αποτελούν βάθρο της αυριανής αποτίμησης. Όχι εκείνης της Ιστορίας, αυτά αργούν! Αλλά εκείνης που σίγουρα θα παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ετών.

Στο βιβλίο αυτό, βασισμένο σε 5 διαδοχικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις/συζητήσεις του αρχιτέκτονα της όλης διαδικασίας από ελληνικής πλευράς (του Νίκου Κοτζιά) με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο (της ΕΡΤ, εν προκειμένω), με συμμετοχή και των Μανώλη Κοττάκη, Νίκου Μελέτη, Βασίλη Σκουρή, ξεδιπλώνεται με εξαιρετικά ζωντανό και διαφωτιστικό τρόπο όλη αυτή η ιστορία. Με τον ίδιο τον Νίκο Κοτζιά να επιχειρεί –με λογική επιμέτρου– μια ενσωμάτωση αυτής της εμπειρίας σε εκείνο που ο ίδιος περιγράφει ως Λογική της Λύσης, δηλαδή σε αποτίμηση/αξιολόγηση του γεωπολιτικού περίγυρου και της υπόσχεσης (ή απειλής) που συνεπάγεται.
Το θέμα υπόσχεται να μας απασχολήσει επί χρόνια. Το βιβλίο αυτό θα έχει ρόλο ξεναγού – με τα μάτια, βέβαια, της μιας πλευράς. Αλλά και με αξιόλογα στοιχεία.

Α.Δ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ