Ο ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση εσόδων στον τουρισμό, αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί και ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Οικονομική Επιθεώρηση, Αύγουστος 2021, τ. 1009

Τουρσιμός  της Βίκης Καλιάκου

 Δύο είναι τα σενάρια του ΙΟΒΕ για τον τουρισμό του 2021: είτε ο τουριστικός κλάδος θα ενισχυθεί σημαντικό τον Αύγουστο, με διεύρυνση της σεζόν και έσοδα στο 40-45% του 2019 (από 24% πέρυσι), είτε θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας (π.χ. μεταλλάξεις, σημαντική επιβράδυνση εμβολιασμών), με νέα μέτρα, μικρότερη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και έσοδα στο 35% του 2019. Πάντως και στο χειρότερο σενάριο, βάσει ΙΟΒΕ, ο τουριστικός κλάδος θα βρεθεί πάνω από τα έσοδα του 2020. Ποιοι παράγοντες θα κάνουν τη διαφορά; Ο εξής ένας: η πανδημία. Σε δεύτερο επίπεδο, τη χρονιά καθορίζουν η βρετανική αγορά, το last-minute booking και το στοίχημα να πάνε καλά οι κρατήσεις όχι μόνο τον Αύγουστο, αλλά και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Μούδιασμα στην αγορά

«Είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid-19, πολύ καλύτερη από το 2020. Περιμένουμε τις εθνικότητες της λεγόμενης κεντροδυτικής Ευρώπης και τους Άγγλους, να δούμε πού θα κατευθυνθούν τον Αύγουστο, και το μεγάλο στοίχημα είναι να μας έρθουν και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όπως και οι άλλες εθνικότητες από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.τ.λ., έτσι ώστε να έχουμε έναν καλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων. Σίγουρα η αύξηση κρουσμάτων μάς προβληματίζει και δημιουργεί ένα μούδιασμα στην αγορά για νέες κρατήσεις και αυτό θα το δούμε στην πορεία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν τη σεζόν», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως σημειώνει, τον Ιούνιο η μέση πληρότητα πανελλαδικά ήταν 35-45% και ο Ιούλιος ξεκίνησε με 45-55%, εκτός από Σαντορίνη και Μύκονο, που είχαν 65%, και το Ηράκλειο 60%. «Η Βόρεια Ελλάδα άρχισε τον Ιούλιο να αγγίζει το 60% με Βαλκάνιους τουρίστες. Έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον Προμαχώνα, με νέες γραμμές εισόδου και την 24ωρη λειτουργία του τελωνείου. Προσδοκούμε να πάει ακόμη καλύτερα τον Αύγουστο και με την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Νησιά Αιγαίου

«Χωρίς δεύτερη σκέψη τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι, γιατί πέρυσι ήταν το απόλυτο μηδέν. Υπάρχει κάποια κίνηση στο Βόρειο Αιγαίο από την ημέρα που απελευθερώθηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά δεν είναι αυτή η οποία θα βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομίας και των τουριστικών επιχειρήσεων», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Αβαγιανός, ο οποίος απευθύνει έκκληση να υιοθετηθούν οι προτάσεις του κλάδου για ενίσχυση των μέτρων στήριξης. Συμπληρώνει μάλιστα πως «είναι γελοίο να μιλάμε για πληρότητες». «Η δουλειά πηγαίνει βδομάδα τη βδομάδα. Έχουμε τη μετάλλαξη Δ και δεν ξέρουμε πόσο θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν ή σε ποια κατάσταση θα είναι η Ελλάδα. Όλα πάνε την τελευταία στιγμή. Είναι το last minute booking το οποίο ευνοείται, διότι τα πρακτορεία και οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αλλάξει τις πολιτικές ακυρώσεων και μέχρι την τελευταία στιγμή ο καθένας μπορεί να ακυρώσει χωρίς κόστος», συμπληρώνει ο Δ. Αβαγιανός.

Ιωάννης Μάινας, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης

Δημήτρης Αβαγιανός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου

Η κατάσταση είναι ρευστή ακόμη στη Σαντορίνη. Τον Ιούλιο μπήκε στο πορτοκαλί λόγω κρουσμάτων σε πάρτι τελειοφοίτων στην Ίο και η τοπική Ένωση Ξενοδόχων σε επιστολή διαμαρτυρίας υποστήριξε ότι αυτό «επέφερε κλείσιμο πολλών τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον πάγωσαν τελείως οι κρατήσεις του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού». Όλα αυτά πριν «ανοίξει» η Βρετανία και μετά τις ακυρώσεις πακέτων της TUI για Σαντορίνη και άλλους 8 ελληνικούς προορισμούς. «Οι ακυρώσεις Βρετανών και της TUI έφεραν μεγάλη πτώση στον τζίρο μας και τις κρατήσεις. Ευελπιστούμε να πάνε καλύτερα τα πράγματα, όμως όλα είναι ρευστά. Η Αγγλία ναι μεν άνοιξε, αλλά ο κόσμος δεν είναι έτοιμος και δεν είναι σίγουρο αν θα έρθει. Έχουμε πολλές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής και φυσικά οι τιμές μας είναι πεσμένες 15-20% από το 2019. Ιούλιο και Αύγουστο κάτι γίνεται, η πληρότητα δεν είναι κακή, όμως με 2 μήνες δεν μπορείς να πεις ότι θα βγάλω κέρδος. Προσπαθούμε να βγάλουμε τα έξοδα της χρονιάς», επισημαίνει ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Γιάννης Μάινας.

Δύσκολη η χρονιά και για τη Ρόδο, όπου άνοιξαν νωρίς οι περισσότερες μονάδες, δεν υπάρχει όμως ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλη Μαρκόπουλο, το θέμα δεν είναι μόνο οι αφίξεις σε απόλυτους αριθμούς, αλλά κυρίως μία σειρά παραμέτρων, όπως η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες λόγω κορονοϊού, οι αυξημένες εργοδοτικές εισφορές και οι τιμές, τις οποίες αναγκάστηκαν να ρίξουν οι ξενοδόχοι λόγω της πανδημίας.

Νησιά Ιονίου

«Οι τιμές μας είναι 30-40% κάτω σε σχέση με το 2019. Είμαστε χειρότερα από το 2020, γιατί πέρυσι υπήρχαν κρατικές ενισχύσεις, ενώ φέτος υπάρχουν μόνο τα λειτουργικά έξοδα και είμαστε φορτωμένοι ήδη από τον Μάιο. Πρέπει να πάμε σε 70-75% πληρότητα τον Αύγουστο για να πούμε ότι έχουμε μια κάποια ισοφάριση, αφού μέχρι και τον Ιούνιο κινηθήκαμε στο 30-40%», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Μανώλης Θερμός. Επεσήμανε μάλιστα πως όσοι επισκέφθηκαν το νησί στην αρχή της σεζόν με περιοριστικά μέτρα και δυσκολίες στις μετακινήσεις το έκαναν γιατί αγαπούν τον τόπο και τους κατοίκους.

Το Ιόνιο δέχεται κατεξοχήν Βρετανούς και είχε το μεγαλύτερο πλήγμα. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου δεν είχαν ανοίξει όλες οι μονάδες στην Κέρκυρα, ενώ πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις ακολούθησαν την τακτική «ανοίγω-κλείνω» αναλόγως των κρατήσεων. «Έχουμε μια δύσκολη χρονιά και φέτος. Στο Ιόνιο έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική αγορά και με τον κορονοϊό δεν πρέπει να κάνεις προβλέψεις. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η στήριξη της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να μείνουμε όρθιοι», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπος Βούλγαρης. «Οι κρατήσεις δεν είναι όπως περιμέναμε. Βλέπουμε περισσότερες κρατήσεις στα 5άστερα και από εκεί και πέρα τα ξενοδοχεία που έχουν μαζικό τουρισμό, 4άστερα ή 3στερα, έχουν μια υστέρηση αρκετά μεγάλη. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν δουλεύουν για να βγάλουν κάποιο κέρδος. Δουλεύουμε για να μειώσουμε όσο μπορούμε τη χασούρα και να βοηθήσουμε το προσωπικό μας, το οποίο καταλαβαίνουμε», επισημαίνει ο Χ. Βούλγαρης.

 

Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ένωσης  Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, γιατί ένα 65-70% των πελατών μας είναι από την αγγλική αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος. Εξηγεί ότι «οι προσδοκίες ήταν υψηλές, όμως μέχρι και τον Ιούνιο κινηθήκαμε χαμηλά». Για τη διάρκεια της σεζόν και τα προσδοκώμενα έσοδα, εκτιμά ότι αυτά εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Όλα είναι με την αίρεση του να μείνουμε ανοιχτοί. Ένα ξενοδοχείο με πληρότητα κάτω του 55-60% συνήθως παρουσιάζει ζημιά, λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας. Οι πληρότητες Μάιο και Ιούνιο κινήθηκαν στο 15-20%, ο Ιούλιος ξεκίνησε κάτω από το 50%. Ελπίζουμε στο εξής τα πράγματα να πάνε καλύτερα», τονίζει ο Γ. Τιμοθεάτος.

Αισιοδοξούν στην Κρήτη και τη Χαλκιδική

Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κρήτη. «Έχουμε ξεκινήσει από 14 Μαΐου με Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, και τελευταίοι έμειναν Βρετανοί και Σκανδιναβοί. Το καλό είναι ότι άνοιξε νωρίς το 95% των μονάδων στην Κρήτη. Οι πληρότητες ξεκίνησαν από 40-50%, αλλά από βδομάδα σε βδομάδα αρχίζει και ανεβαίνει και βλέπουμε σιγά-σιγά ένα αρκετά καλό κλίμα. Από αρχές Ιουλίου οι πληρότητες ανέβηκαν στο 60% και κάποιοι λίγοι είχαν 80-85%. Αρχίζουμε να έχουμε πίσω μια κανονικότητα και μαζί με τους Βρετανούς ίσως δούμε μέρες του 2019», τονίζει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Η Χαλκιδική κινείται επίσης σε σχετικά καλά επίπεδα. «Έχει μια μέση πληρότητα στο 60%. Είναι μια αγορά που καλύπτεται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Σκόπια, έχουμε και από τη γερμανική αγορά μια ικανοποιητική κίνηση και περιμένουμε και εμείς τους Άγγλους», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, που διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στη Σιθωνία. Επισημαίνει όμως πως τα τελευταία χρόνια οι ξενοδόχοι ζημιώνονται από 4.200 ακίνητα που ενοικιάζονται παράνομα. Για τη Mouzenidis Travel, που μετέφερε τουρίστες κυρίως από τη Ρωσία, έχει καταθέσει αίτηση προστασίας από πιστωτές και αναζητεί επενδυτή. Ο Γ. Τάσιος εξηγεί ότι «όπως όλη η Ελλάδα, και η Χαλκιδική έχει το ίδιο πρόβλημα, που προέρχεται από το 2019. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και μακάρι να έχουμε καλές ειδήσεις. Προς το παρόν είμαστε στο σημείο μηδέν».