Η παράξενη αίσθηση συνέχειας

 

Παρά την όχι-και-τόσο αποτελεσματική επικοινωνιακή διαχείριση – περισσή έμφαση στην photo opportunity του ζεύγους Τραμπ με το ζεύγος Μητσοτάκη εις θέσιν συνάντησης των ηγετών Ελλάδας/ΗΠΑ, χαιρέκακη κάλυψη-σύγκριση με τα περάσματα Τσίπρα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, επίθεση για «Κυριάκο Τσιπρο-τάκη» από σάιτ ενδοκομματικής κριτικής της ΝΔ – η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Γ.Σ. του ΟΗΕ (και στην Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, που προηγήθηκε) και οι εκεί επαφές και τοποθετήσεις του είχαν ένα θετικό στοιχείο. Χωρίς συζήτηση θετικό.

Εμπέδωσαν την – διόλου συχνά για τα Ελληνικά μας πράγματα! – αίσθηση συνέχειας πολιτικής.

H αναγνώριση, στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα, της σημασίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με αναφορά στην τραγική περίπτωση της περσινής πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν ένα πρώτο βήμα. Ο Κυριάκος παραμέρισε τον πειρασμό να δώσει την γνώριμη στα ΕλληνοΕλληνικά μας πράγματα ερμηνεία ότι η καταστροφή εκείνη ήταν βασικά θέμα πολιτικής ευθύνης «των προηγούμενων», άρα θέμα για αντιπολίτευση προς την (σημερινή) Αντιπολίτευση, και αντ’ αυτού στράφηκε στην αναφορά στις αναπόδραστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. (Αυτά, στην χώρα του ανθρώπου που σταθερά αρνείται αυτή την διάσταση: του συμφωτογραφισθέντος Ντόναλντ Τραμπ).

Λίγο αργότερα, σε επίπεδο επαφών με τους άλλους ηγέτες που παραδοσιακά συγκεντρώνει η ΓΣ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με. τον ομόλογό του της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (στην ειδησεογραφική κάλυψη από το ΑΠΕ, στην Ελληνική εκδοχή σαν «κάτι» να έλλειψε σε σχέση με την Αγγλική, βέβαια). Στην συνάντηση αυτή, ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την αντίθεσή του προς την Συμφωνία των Πρεσπών, όμως η έμφαση τέθηκε στην σωστή εφαρμογή των προνοιών της Συμφωνίας – και μάλιστα με προτεραιότητα στα οικονομικά/εμπορικά ζητήματα, όχι σε εκείνα με ιδεολογικό περιεχόμενο (βιβλία Ιστορίας, ονομασίες κοκ). Πάντως τάσεις για επανασυζήτηση θεμάτων όπως η γλώσσα και η ονομασία της ιθαγένειας των γειτόνων δεν υπήρξαν, ούτε υπαινικτικά!

Ακόμη πιο σημαντική, πάντως, υπήρξε η σειρά συναντήσεων Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία των άλλων χωρών της (ακόμη μη-κανονικής) περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, Σερβία, Κόσσοβο. Καταδείχθηκε δηλαδή – εν όψει και των διεργασιών ΕΕ για προώθηση της δίδυμης διαπραγμάτευσης για ένταξη Αλβανίας-Β. Μακεδονίας – ότι η ουσία είναι να ηρεμήσει η περιοχή κι όχι να σκοράρουν πολιτικοί πόντοι. Συνέχεια και εδώ…

Εκεί όμως που η αίσθηση συνέχειας υπήρξε ακόμη πιο εμπεδωμένη, ήταν στο καίριο πεδίο των ΕλληνοΤουρκικών. Όπου, αν αφήσει κανείς κατά μέρος (=αν περιμείνει καρτερικά) τις διαρροές που παγίως γίνονται από πλευράς Ερντογάν, η ημίωρη συνάντηση των δυο – αν συνυπολογίσει κανείς τους χρόνους διερμηνείας – είναι ζήτημα αν ήρκεσε για να τεθούν καν τα θέματα της ατζέντας. Τα θέματα που ίδια κι απαράλλαχτα τίθενται στις επαφές Κορυφής Ελλάδας/Τουρκίας επί δεκαετίες, πάντως τα 12τόσα χρόνια Ερντογάν. Έγκειται η αίσθηση συνέχειας στην αποδοχή της Καραμανλικής σοφίας (Κωνσταντίνου Καραμανλή, εννοείται) ότι θα πρέπει να συνεχίζεται ο διάλογος. Και τα προβλήματα; Τα νέα μέτωπα; Ενεργειακό, ΑΟΖ, νέα φάση Κυπριακού, «Γαλάζια Πατρίδα»; Αυτή – πλην αυριανών διαρροών, επαναλαμβάνουμε – αφήνονται να «ωριμάζουν». Μέχρι κάποια στιγμη να επαληθευθεί ο Κώστας Σημίτης και να καταστεί αναγκαία η προσέλευση στο μεγάλο τραπεζι διαπραγματεύσεων που θα υποχρεώσει σε δύσκολες προσαρμογές της κοινής γνώμης.

Βέβαια το προσφυγικό/μεταναστευτικό, το κατεξοχήν μέτωπο που καίει άμεσα στην πραγματικότητα των ΕλληνοΤουρκικών, έμεινε διακριτικά κάτω απο το ραντάρ: άλλωστε οι παλιές εκείνες κορώνες περί καταπολέμησης του δουλεμπορίου και δυναμικής φύλαξης των συνόρων έχουν πάει πίσω, όσο συνειδητοποιείται τι σημαίνει pushbacks/refoulement στο Αιγαίο. Η επίκληση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (της 18ης Μαρτίου 2016 , για όσους χαίρονται τις ημερομηνίες) έχει κι αυτή λάβει την κεντρική θέση της στις συνέχειες πολιτικής της Ελλάδας του 2019.

Όσο για τα ΕλληνοΑμερικανικά, πλέον της photo opp έχουμε συντόμως τον Μάικ Πομπέο στην Αθήνα για τον ενισχυμένο Στρατηγικό Διάλογο – άλλη συνέχεια κι αυτή. Άρα, μην βιαζόμαστε.