Η πρόκληση των συλλαλητηρίων

 

Τελικά, και αυτό το κατορθώσαμε! Η αυτοτραυματιστική υπόθεση του Μακεδονικού – για το οποίο η ήττα την οποία έχουμε υποστεί ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινή γνώμη (=λαός) καταδεικνύεται από το γεγονός ότι … ούτε ως πρόβλημα τολμούμε να εκφωνήσουμε το όνομα, περιοριζόμενοι στο «Σκοπιανό» ακόμη κι όταν το μεταφράζουμε από τα Αγγλικά/Γαλλικά/Γερμανικά/Ισπανικά κοκ – θα περάσει από τα συλλαλητήρια. Θα μετρηθούν, λέει, τα συλλαλητήρια (πληθυντικός) που θα στηθούν στην Θεσσαλονίκη και ανά την Μακεδονία (μας, διότι και στην πΓΔΜ ετοιμάζονται αντίστοιχα αλλ’ ας μείνουμε στα δικά μας πάθη) και άμα τα μεγέθη αποδειχθεί ότι συγκρίνονται με εκείνα των αρχών της δεκαετίας του ΄90, μέχρι και πολιτική έκφραση (=κομματική δομή) μπορεί να αποκτήσει το ρεύμα άρνησης κάθε λύσης. Με προμετωπίδα την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 και «το δάκρυ του Καραμανλή» και το «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική». Λίγκα του Βορρά ή Μακεδονικό Δόρυ, πάντως, χρειάστηκε να προβεί εσπευσμένως σε δήλωση ο Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας ότι «δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με εμπλοκή του στην ίδρυση κόμματος» – κάτι δείχνει κι αυτό.. Όμως η συλλογή υπογραφών π.χ. δια του onomasia.gr συνεχίζεται, ζωηρά.

Ήδη, η συλλαλητηριακή κινητοποίηση «ανεβαίνει» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – με τις Παμμακεδονικές του εξωτερικού να κινητοποιούνται. Ο ζωηρός λαός του ΠΑΣΟΚ αφυπνίζεται. Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος διαφωνεί με την πολυδιάσπαση των πρωτοβουλιών και ως εκ τούτου το προγραμματισμένο μέσω Facebook συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου δεν θα μετεξελιχθεί τουλάχιστον σε λαοσύναξη. Την ίδια την λογική των συλλαλητηρίων επεχείρησε να θέσει «απέναντι» ο Γιάννης Μπουτάρης – όχι τόσο ως Δήμαρχος, όσο ως προσωπική και οικογενειακή ιστορία που του δίνει εμβληματικό ρόλο: «Τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν την διαπραγμάτευση». Ακόμη πιο κεντρικά στην σκακιέρα αυτή, ο «γέρων Μακεδόνας Ακρίτας» κατ’ αυτοπροσδιορισμόν, βετεράνος του ζητήματος δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος – που το 1992 υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος του – , τάχθηκε (δια στηλών «Καθημερινής», δε, με ζυγιασμένο άρθρο του) υπέρ «ενός εντίμου συμβιβασμού με το κράτος των Σκοπίων».

Οπότε; Οπότε θέλουμε/δεν θέλουμε, θα τα δούμε τα συλλαλητήρια να διεκδικούν τον καθοδηγητικό ρόλο. Θα τα δουν και οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας. Θα τα δουν  και οι τοπικές αρχές (που θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε Πέλλα και Πιερία αύριο-μεθαύριο). Και… θα τοποθετηθούν, με το ένα μάτι βέβαια στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων.