Η Πυθία των Δελφών – και τα stress tests

 

Με ιδιαίτερη προσοχή και διπλωματικότητα, στην έναρξη του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM Daniele Nouy τοποθετήθηκε για τις δυνατότητες εξυγίανσης και τις μελλοντικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αφού έκανε μιαν συνολική αποτίμηση των θετικών εξελίξεων και των προοπτικών, συνολικά, της Ευρωπαϊκής οικονομίας – με 5 χρόνια αναπτυξιακής πορείας, με το ρυθμιστικό πλαίσιο στα χρηματοπιστωτικά να έχει ολοκληρωθεί ή πάντως να παρέχει εχέγγυα σταθερότητας, με τις τεχνολογικές καινοτομίας να φέρνουν στο τραπεζικό σύστημα δυναμισμό μέσα από την ανταγωνιστικότητα, έδωσε και το στίγμα των επιβαρυντικών συνθηκών που δεν λείπουν. Η λειτουργία σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το βάρος των NPLs (το βάρος της legacy) αλλά και ο νέος ανταγωνισμός από τους δυναμικούς φορείς FinTech, πιέζουν περιθώρια και θέτουν σε αμφισβήτηση ισορροπίες.

Στρεφόμενη στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βέβαια, δεν έκρυψε το πόσο σκληρά αυτό δοκιμάστηκε, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και την ανάγκη λειτουργίας στα πλαίσια του ELA. Παραδέχθηκε ότι η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, η σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον ELA (κατά περισσότερο απο 50%) η επαναφορά της τραπεζικής κερδοφορίας (βέβαια… προ προβλέψεων για την κάλυψη του βουνού των NPLs…), η προοπτική χαλάρωσης των capital controls, όλα αυτά δημιουργούν μια θετική δυναμική – μαζί και με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί με νέα νομοθέτηση για την πτωχευτική διαδικασία, για την ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων, για διευκόλυνση των πλειστηριασμών.

Όμως… οι προκλήσεις παραμένουν δύσκολες. Τα stress tests που μόλις ξεκίνησαν (αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο, σαφώς προτού λήξει το τωρινό Ελληνικό Πρόγραμμα) στηρίχθηκαν σε εκείνο που η D. Nouy χαρακτήρισε «διεξοδικό διάλογο», με ουσιώδη σχόλια από τους συμμετέχοντες από πλευράς των συστημικών τραπεζών. Πλαισιωμένη από εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών, αλλα και τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον άλλοτε αντιπρόεδρο της EIB Πλούταρχο Σακελλάρη, η D. Nouy όταν ρωτήθηκε – με κάπως ευθύ τρόπο – αν το γύμνασμα των stress tests θάπρεπε να βλέπουμε με άγχος ή με εμπιστοσύνη, επέλεξε την αυτονόητη οδό διαφυγής: δήλωσε ότι, καίτοι βρισκόταν στους Δελφούς, δεν θάθελε να λειτουργήσει ως μάντις/Πυθία. Βέβαια, αναλύοντας λέξη λέξη την εισήγηση Nouy, οι επιτόπιοι παρατηρητές της συζήτησης είδαν ότι η επικεφαλής του SSM δεν άφησε εντελώς «εκτός» το ενδεχόμενο να προκύψει από τα stress tests αδυναμία όχι όλων, αλλά μερικών μόνον συστημικών τραπεζών.

Αν επιλέξει κανείς από τις υπόλοιπες εισηγήσεις που ακούστηκαν, θα μπορούσε κανείς να σταθεί στου Προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη που «ανέλαβε» υπό κάποιαν έννοια να δώσει κάποια στοιχεία απάντησης σε εκεί που άφησε να αιωρείται ασάφεια η D. Nouy. Επεσήμανε το ότι και η ελληνική οικονομία περνάει σε φάση ανάπτυξης. Ότι τα NPL παραμένουν βαριά, αλλά βρίσκονται σε υποχώρηση. Ότι το βάρος από τις νέες ρυθμίσεις Βασιλείας, της τάξεως των 5-5,5 δις μπορεί να απορροφηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία. Ότι τα προ-προβλέψεων κέρδη, της τάξεως των 4 δις ετησίως (με ομαλή προοπτική στην τρέχουσα 3ετία) δίνουν στις συστημικές τράπεζες συνολικά μιαν ανάσα – πέρα από τους δείκτες της κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν (πλην όμως εν πολλοίς βασιζόμενους, στον αναβαλλόμενο φόρο…). Ότι από μιαν κορύφωση της εξάρτησης από τον ELA, στα 86 δις το 2015, έχουμε πλέον βρεθεί κοντά στα 16 δις ευρώ.

Όλα αυτά τα στοιχεία, για τον Ν. Καραμούζη, δεν πρέπει να κρύβουν το γεγονός ότι οι Ελληνικές τράπεζες, με όλα τα βάρη της legacy, έχουν να αντιμετωπίσουν σε εξαιρετικά βραχύ διάστημα και την βελτίωση της θέσης τους, και την περαιτέρω πάλη κατά των NPLs, αλλά και τον ανταγωνισμό των FinTech, το κόστος της εισαγωγής καινοτομίας, τις ταχύτατες αλλαγές στην συμπεριφορά και τις απαιτήσεις των πελατών τους.

Για τον Ν. Καραμούζη, οι διεθνείς αγορές «δείχνουν να έχουν όρεξη για Ελληνικό κίνδυνο» για κάτι σαν 30 έως 50 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια. Όμως, προαπαιτούμενο είναι να πάψουν να υπάρχουν/να συζητούνται/να περιβάλλονται αμφιβολίες για το ανεπίστροφο της σταθεροποίησης που πέτυχε η Ελλάδα – και οι συστημικές τράπεζές της.