Η πύκνωση – πάλι – των εξελίξεων

 

Με καταιγιστικό στην ουσία ρυθμό έρχονται κοντά μας οι εξελίξεις. Στο EuroWorking Group ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ή Σχέδιο ή Πλαίσιο για την μετά-τα-Μνημόνια εποχή. Μας το έχουν προαναγγείλει «ολιστικό», αυτονόητα Ελληνικής «ιδιοκτησίας» (με πυρήνα επεξεργασίας Λόη Λαμπριανίδη, επί υπουργίας Δήμου Παπαδημητρίου. αλλ’ εξαρχής υπό την αιγίδα Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος βάζει την τελική σφραγίδα – ασχέτως αν στο EWG το πάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) και συμβατό κατ’ ανάγκην με το Μεσοπρόθεσμο 2018-22. Από δίπλα το Πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης που θα «φιλοξενήσει» τις όποιες εκκρεμμότητες μείνουν από την πορεία της τέταρτης (τελευταίας) αξιολόγησης του Μνημονίου -3.

Το υλικό αυτό προορίζεται να προσγειωθεί, συνολικά, στο Eurogroup (της 27ης Απριλίου, μην βιαζόμαστε!) της Σόφιας. Όμως, προσοχή!, εκεί υποτίθεται ότι θα καταλήξει και η – αρχική – συμφωνία για την διευθέτηση/αναδιάταξη του Ελληνικού χρέους, αναδιάταξη που θα λειτουργήσει ως ελάφρυνσή του: αυτό θα γίνει με βάση τις συζητήσεις του Washington Group (ή όπως αλλιώς ονοματισθεί το «αποφασίζουμε το καλύτερο για σας, χωρίς εσάς», στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας το μεθεπόμενο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο στην Ουάσιγκτον).

Καθώς – όπως σημειώσαμε ξεκινώντας –  οι εξελίξεις τώρα πυκνώνουν, έχουμε και την συνάντηση Κοτζιά/Ντιμιτρόφ για το Μακεδονικό (μετά από επαφές Κοτζιά σε Σερβία και πριν το Κόσσοβο), που ξανανοίγει τις προοπτικές να προχωρήσει «κάτι» στο ονοματολογικό και όχι μόνο. Όπως προϊδέασε ήδη ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, άμα ακούσαμε ότι θα υπάρξει συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, θα σημαίνει ότι κάτι σοβαρό βρίσκεται στα σκαριά.

Όλα αυτά, συνδεδεμένα ή ασύνδετα (και αν είναι συνδεδεμένα υπάρχει πρόσθετη διακινδύνευση) μπορούν πάντοτε να ανατραπούν από μια «στραβή» στα ΕλληνοΤουρκικά. Όπου, μετά από πολλές ακραίες τοποθετήσεις πολιτικών (Ερντογάν, Γιλντιρίμ, Μπαχτσελί, Χακάν Τσαβούσογλου), ακούστηκε κάτι πολύ πιο ουσιώδες από τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσού Ακάρ. Ότι η Τουρκία – μιλούσε την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το επεισόδιο στην Ρω, δυτικά του Καστελόριζου – δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν τετελεσμένα σε Αιγαίο ή Κύπρο. Δηλαδή;