Η σημασία της σωστής διακυβέρνησης: Θεωρία και πράξη

 

Παναγής Βουρλούμης, Η σημασία της σωστής διακυβέρνησης: Θεωρία και πράξη
Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2018, σελίδες 192, τιμή: 13,00 ευρώ

 

Η τάση του Παναγή Βουρλούμη να καταπιάνεται με τα δύσκολα –από την εποχή της Εμπορικής, της Alpha Finance, και μέχρι το πηδάλιο του ΟΤΕ– αλλά και να διατυπώνει τις απόψεις του με αιχμηρό τρόπο, όπως όταν περιέγραφε τις ΔΕΚΟ ως υπερωκεάνειο όπου οι επιβάτες είναι στριμωγμένοι στο αμπάρι, με το πλήρωμα κάπως καλύτερα βολεμένο στις καμπίνες και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες πάνω στη γέφυρα, αλλά και όταν (το 2002) προσέγγισε «Το ασφαλιστικό με απλά λόγια», τον έχει κάνει πρόσωπο αναφοράς σε όποια συζήτηση για την καταταλαιπωρημένη –στην Ελλάδα– έννοια της διακυβέρνησης. Στο τωρινό του βιβλίο, που περιλαμβάνει εν πολλοίς διαλέξεις/τοποθετήσεις για ακαδημαϊκό περιβάλλον, επιχειρεί να δείξει την ανάγκη για μια διακυβέρνηση που να εξαρτάται από εκείνο που ονοματίζει «αποτελεσματική αλληλεπίδραση».

Διόλου τυχαία, ως προμετωπίδα του βιβλίου του θέτει του T. S. Eliot (από το ποίημα The Hollow Men/Κούφιοι Άνθρωποι κατά Σεφέρη) τον στίχο: «Ανάμεσα στην ιδέα/και στο γεγονός/ανάμεσα στην κίνηση/και την πράξη/η Σκιά πέφτει». Ο καθένας μπορεί να επιχειρήσει την ερμηνευτική του προσέγγιση – όμως σε κάθε δημόσιο ή επιχειρηματικό εγχείρημα, σε κάθε αναμέτρηση με την πραγματικότητα, πολύ περισσότερο σε κάθε διαχείριση κρίσης (και… τι δεν αποτελεί κρίση, πλέον;) χρειάζονται εφόδια και συνειδητοποιήσεις, πρακτικές αρετές και μορφές συμπεριφοράς που –ασχέτως αν διδάσκονται ή μαθαίνονται με πολύ πιο διάχυτους τρόπους– έχουν πολύ λείψει στη χώρα μας. Σταθερά. Εδώ και πολλά χρόνια… Και ακόμη περισσότερο στο τμήμα εκείνο, το καθοριστικό, που αποτελεί η Διοίκηση.

Αυτήν ακριβώς τη στροφή προς το αποτέλεσμα, προς την αναζήτηση του αποτελέσματος τουλάχιστον, χαρακτηρίζει και το τμήμα του βιβλίου που αφιερώνεται στις προτάσεις για «φιλοξενία» της λογικής της διακυβέρνησης στην ελπιζόμενη; σχεδιαζόμενη; αναπόφευκτη; αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Π. Βουρλούμης έχει μετάσχει άλλωστε στο συλλογικό έργο Ένα Καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα (κυκλοφόρησε το 2016, στο Μεταίχμιο), μαζί με Στέφανο Μάνο και Νίκο Αλιβιζάτο. Ιδιαίτερα εύχρηστη η παράθεση των βασικών προσθηκών και διαγραφών που προτείνεται από τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος.

Όλο με όλο, μια χρήσιμη κατάθεση.