Η συγκυρία της συζήτησης για τις αντικειμενικές αξίες

 

Βλέπαμε χθες την συζήτηση – στα πλαίσια της 18ης Prodexpo για την «ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» στην Ελλάδα – την έμφαση που είχε δοθεί στον στρεβλωτικό τρόπο με τον οποίο έχει καταλήξει: λειτουργεί το σύστημα των «αντικειμενικών αξιών». Οι οποίες ανερυθρίαστα λειτουργούν ως αξίες φορολογικής βάσης, με την συζήτηση περί εξίσωσης ή πάντως ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές/αγοραίες να ξεκινάει την μια φορά ως Μνημονιακό προαπαιτούμενο, την άλλη ως επιβολή των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας. Αλλ’ ουδέποτε να λαμβάνεται και σοβαρά.

Την ώρα όμως που αναζητούνταν στα πλαίσια της Prodexpo τρόποι και μέθοδοι – όπως οι εισηγήσεις της RICS, του διεθνούς/Αγγλοκεντρικού Ινστιτούτου ορκωτών εκτιμητών – για μια προσέγγιση του θέματος των αξιών με βάση τα διεθνή εκτιμητικά πρότυπα και διαδικασίες διαφάνειας των συναλλαγών (που ούτως ή άλλως η ψηφιακή πραγματικότητα τις καθιστά εφικτές), είχαμε την «επαναφορά» της συζήτησης για… αντικατάσταση του σημερινού ΕΝΦΙΑ (που ήδη είναι «διώροφος», με φόρο ακινήτων να συνδυάζεται με συμπληρωματικό φόρο συνολικής ακίνητης περιουσίας) με ΦΜΑΠ (ή όπως αλλιώς ονοματισθεί). Τον ανέφερε – άλλωστε μετείχε στην Prodexpo – η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μάλιστα αναφέροντας ότι… 3 επιτροπές μελέτης έχουν σχεδιαστεί και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν.

Όμως και ετούτη τη φορά γίνεται προσπάθεια για μια «πολιτική» οικοδόμηση του ΕΝΦΙΑ/ΦΜΑΠ. Δηλαδή, με βάση την κατανομή πληθυσμού – πόσοι είναι εκείνοι που πληρώνουν τα πολλά, πόσοι οι επίδοξοι ψηφοφόροι που θα θέλαμε να πληρώσουν λιγότερα ή/και να απαλλαγούν – να χτιστεί ένα οικοδόμημα που (α) να εξασφαλίζει 3,2 δις σε θεωρητική απόδοση/2,7-2,8 δις σε είσπραξη (=Τρόικα) και (β) να μπορεί «να επικοινωνηθεί» ως ελάφρυνση των κοινωνικά πιεσμένων (= των πολλών) . Τόσο απλά!

Οι στρεβλώσεις στην κτηματαγορά και η … αντίστροφη συζήτηση περί (μη-) εκμετάλλευσης της ακίνητη περιουσίας, γι αργότερα.