Η συνέχεια της συζήτησης για τις επενδύσεις: από Γ. Δραγασάκη σε Κυρ. Μητσοτάκη

 

Ενδιαφέρον είχε και η χτεσινή συνέχεια του Συνεδρίου του ΣΕΒ «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις»: το λέμε και το καταθέτουμε με ειλικρίνεια, έχοντας παρακολουθήσει και διαβάσει – και το toolkitπροτάσεων/best practices της Deloitte, και την προσέγγιση στις start-ups της Boston Consulting – οπότε θεωρούμε χρήσιμο να περιδιαβάσει κανείς το υλικό αυτό, ιδίως την Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων αλλά και όλες τις συζητήσεις στο site του Συνεδρίου (www.sev.org.gr).

Πάντως, όπως και στο ξεκίνημα όπου τις εντυπώσεις κράτησε η κάποια ένταση που επεκράτησε με το πέρασμα του Γιάννη Δραγασάκη απ’ το πάνελ, έτσι και την δεύτερη η παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε ως μαγνήτης. Διόλου παράξενο, καθώς προσήλθε με έκκληση για «ομόθυμη στήριξη ενός εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικού πλαισίου χωρίς υπερφορολόγηση», ενώ σήκωσε και το γάντι της πρόσκλησης/πρόκλησης του Προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, ο Πρωθυπουργός να προσέλθει εγγυητής του συντονισμού των επενδυτικών προσπαθειών δηλώνοντας έτοιμος να γίνει ο ίδιος «ιεραπόστολος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Κατά τα αναμενόμενα, ο Αξιωματικός Αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην στάση της Κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις, την οποία χαρακτήρισε διστακτική – μαγκωμένη – προσχηματική, όλα αυτά με σαφώς ευνοϊκή υποδοχή στο ακροατήριο. (Εδώ μια παρένθεση: το ξαναέχουμε δει το φαινόμενο, μόλις τελειώσει και ξεκινήσει να φεύγει ο Κυριάκος, να σηκώνεται η μισή αίθουσα και βάλε να τον περιστοιχίσει και να ακολουθήσει αφήνοντας λιγάκι στα κρύα του λουτρού την υπόλοιπη διοργάνωση. Αναμενόμενο, αν και λιγάκι παλιοκαιρινό όχι;…).

Πάντως, όταν του ζητήθηκε από τον Θ. Φέσσα να πει ποια θα ήταν γι αυτόν το unique sales point άμα του το ζητούσαν ξένοι επενδυτές σε αναφορά με την Ελλάδα, με αφοπλιστική διάθεση πρακτικής τοποθέτησης είπε ότι θα θεωρούσε πρώτο το ότι είναι (πλέον) φθηνή: η γη, οι επιχειρήσεις, το εργατικό δυναμικό (για το τελευταίο έσπευσε να προσθέσει ότι αυτή η διάσταση είναι κοινωνικά δυσάρεστη). Σ’ αυτήν την βάση θεώρησε ότι προστίθεται η αντίληψη πως η χώρα είναι «έτοιμη για παραγωγικό μετασχηματισμό», αλλά και πως συνδέεται με αίσθηση σταθερότητας. Ενώ κλείνοντας την ξενάγηση προς τον υποτιθέμενο ξένο επενδυτή και προσπερνώντας τους κλάδους που ούτως ή άλλως «βλέπουν το οικόπεδο Ελλάδα» (τουρισμός, logistics, ΑΠΕ), στάθηκε αρκετά στο εργατικό δυναμικό που «θέλει να βελτιώσει την θέση του».

Ο αμφιτρύων της διοργάνωσης Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος πήρε την αφορμή να «απαντήσει» στης προηγούμενης ημέρας την επίκριση Δραγασάκη για ιδεολογικές επιλογές του Συνδέσμου, λέγοντας «αποποιούμαστε τον τίτλο ιδεολογικού σχηματισμού», απηύθυνε και προς τον Κ. Μητσοτάκη την ιδέα/πρόκληση να λειτουργήσει κάποιου είδους Εθνικό Συμβούλιο Επενδύσεων. Την οποία είχε μάλλον αποκρούσει ο Γ. Δραγασάκης με την παρατήρηση ότι «σε πρακτικό επίπεδο παρόμοια Συμβούλια δεν ήταν και πολύ αποτελεσματικά». Εδώ οι επιτόπιοι παρατηρητές διχάζονται ως προς την ανταπόκριση Μητσοτάκη: κάποιοι κράτησαν ότι δεν έδωσε άμεση απάντηση, άλλοι ότι γενικά δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση και αξιοποίηση των θέσεων του ΣΕΒ.

Αυτά ως «πολιτικά highlights». Θα επανέλθουμε με κάτι τεχνικότερο, να μην αδικήσουμε αυτήν την πλευρά του «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις».