Η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει ευκαιρίες για κοινωνική πρόοδο

 

“Ως παγκόσμια κοινότητα, έχουμε κάνει εκπληκτικά βήματα τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας μερικές από τις πιο σκληρές πραγματικότητες όπως η παιδική θνησιμότητα. Κάθε μέρα επιβιώνουν 17.000 περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με πριν από 25 χρόνια. Η ειρήνη και η καινοτομία αποτελούν την κινητήρια δύναμη αυτής της εντυπωσιακής προόδου.

Ωστόσο, ορισμένες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, όπως η ανισότητα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί, απενανατίας, έχουν γίνει σοβαρότερες. Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν συνεχίζουν να σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους, πιέζοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. Και η καταστροφική απειλή της κλιματικής αλλαγής αναδύεται, επηρεάζοντας τους πιο φτωχούς.

Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να βρεθούν νέες τολμηρές λύσεις. Αλλά για να υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης αυτών των προβλημάτων, αυτό που είναι συμβαίνει σήμερα δεν είναι αρκετό. Αντ ‘αυτού, πρέπει να δούμε τι είναι δυνατό σήμερα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Αυτά τα εμπόδια είναι πραγματικά και καλύπτουν τις φιλοδοξίες για αλλαγή.

Οι προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες εμποδίζονται από μια απεγνωσμένη έλλειψη εκπαιδευμένων νοσοκόμων και ιατρών στην πλούσια Δύση καθώς και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι προσπάθειες να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας εμποδίζονται από την ακόρεστη ζήτηση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες και αυτό φαίνεται να είναι δύσκολο όριο αναφορικά με το πόσο αποδοτική μπορεί να γίνει η ενεργειακή μας υποδομή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστήμη και η τεχνολογία ήταν τόσο επικριτικές στην ιστορία του πολιτισμού. Η τεχνολογική πρόοδος διευρύνει τις δυνατότητες ανθρώπινης επίτευξης αυξάνοντας τη συλλογική μας ικανότητα επίλυσης προβλημάτων τα οποία κάποτε θεωρούνταν ατελέσφορα.

Το μήνυμα είναι απλό. Πρώτον, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας πρόκειται να περάσει από τη μεγαλύτερη επιτάχυνση του χρόνου. Και δεύτερον, αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε εδώ και πολλές δεκαετίες για να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τη μείωση του ανθρώπινου πόνου.

Τεχνητή Νοημοσύνη και ανθρώπινη πρόοδος

Η εμπιστοσύνη μου βασίζεται σε αυτό που βλέπω κάθε μέρα σε επιχειρήσεις όπως η DeepMind, η εταιρεία που συνίδρυσα το 2010, όπου μερικά από τα λαμπρότερα τεχνολογικά μυαλά εργάζονται στα όρια της έρευνας και της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό που εννοώ εγώ είναι η τεχνολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι σε σύνθετους τομείς για να ανακαλύψουν νέες γνώσεις, ιδέες και στρατηγικές μέσω αλγορίθμων που μαθαίνουν από δεδομένα.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ με την AI. Γιαράδειγμα στην ενέργεια, η AI έχει μια δραματική επίδραση. Στην DeepMind αναπτύξαμε ένα σύστημα AI “ασφαλείας-πρώτου” για την αυτόνομη διαχείριση της ψύξης στα μεγάλα κέντρα δεδομένων της Google. Το σύστημα παρέχει περίπου 30% εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου. Το επίτευγμα ενθουσίασε εμπειρογνώμονες που πίστευαν ότι αυτή η κλίμακα βελτίωσης ήταν αδύνατη. Τα βιομηχανικά συστήματα αποτελούν το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο, συνεπώς υπάρχει ευρύτατο δυναμικό για αυτές τις τεχνικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να προωθήσουμε τα αίτια της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της μείωσης του ανθρώπινου πόνου. Στην υγειονομική περίθαλψη, το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται και εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται προληπτική βλάβη κάθε μέρα. Κάθε χρόνο περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από διαφορετικούς βαθμούς απώλειας όρασης. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων θα ήταν θεραπεύσιμη αν εντοπιζόταν έγκαιρα. Η τεχνολογία σάρωσης οφθαλμού που απαιτείται για την ανίχνευση της πρώιμης απώλειας όρασης είναι ευρέως διαθέσιμη, αλλά απλά δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικοί ιατροί για να αναλύσουν αυτές τις ανιχνεύσεις και να καταλάβουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δημιουργήσαμε μια συνεργασία με εμπειρογνώμονες στο Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο για να αναπτύξουμε ένα σύστημα με το οποίο θα εντοπίσουμε και θα προτείνουμε θεραπεία για πολλές απειλητικές για την όραση ασθένειες με πρωτοποριακά αποτελέσματα: το επίπεδο ακρίβειας άγγιξε το 94%. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία κάνει ακριβώς ό,τι και οι κλινικοί γιατροί με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια. Το έργο αυτό μπορεί να φέρει επανάσταση στο πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις των ματιών. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια λίρες και να αφήσει τους γιατρούς να επικεντρωθούν περισσότερο στη φροντίδα των ασθενών.

Παρόμοιες εξελίξεις συμβαίνουν σε πολλά ιατρικά πεδία. Οι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης έχουν εντοπίσει περισσότερα κακοήθη μελανώματα και έχουν εντοπίσει εσφαλμένα λιγότερα ψευδώς θετικά από τους αναλυτές. Μια άλλη μελέτη εκμάθησης μηχανής για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έδειξε τη δυνατότητα να μειωθούν οι περιττές χειρουργικές επεμβάσεις κατά 30%.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι πιθανές χρήσεις της AI είναι ευρείες. Θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το χρόνο που απαιτείται για να δοκιμαστούν τα νέα μόρια που θα μπορούσαν να είναι το θεμέλιο της καθαρής ενέργειας, από 10-20 χρόνια σε μόλις ένα ή δύο χρόνια. Θα μπορούσε να καταστήσει τους αγρότες πιο παραγωγικούς εντοπίζοντας το πού χρειάζονται λιπάσματα. Θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο αξιόπιστα και χαμηλού κόστους υλικά για τη στέγαση, την υποδομή και τις μεταφορές. Θα μπορούσε να συμβάλει στην κατανομή των λιγοστών πόρων – όπως το καθαρό νερό και τα τρόφιμα – με μεγαλύτερη δικαιοσύνη και τον εντοπισμό νέων πηγών ανάπτυξης.

Αυτό που βρίσκεται πίσω από την Τεχνητή Νοημοσύνη 

Τί μας κρατά πίσω; Ενώ είναι σαφές πώς μπορεί να βοηθήσει η AI, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και για τις προκλήσεις. Πρώτον, δεν επικεντρώνεται στην επίλυση των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία, η τεχνολογία συχνά στρέφεται προς τις ασφαλέστερες και πιο εμπορικά βραχυπρόθεσμες ιδέες, για παράδειγμα, δημιουργώντας πατέντες αναψυκτικών όταν – την ίδια στιγμή – μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή νέους τρόπους να παραγγείλουμε τρόφιμα όταν έχουν υποσιτιστεί περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι. Χρειαζόμαστε νέες δομές κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τους τεχνολόγους να αναλάβουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας και να το πράξουν με την ηθική στην καρδιά τους.

Δεύτερον, αν θέλουμε οι τεχνολόγοι να είναι πιο φιλόδοξοι για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, τότε χρειάζεται και οι κοινωνίες να είναι πιο φιλόδοξες κατευθύνοντας τις τεχνολογίες αυτές προς τα επιδιωκόμενα οφέλη και όχι την ακούσια ζημιά. Από την εξάπλωση της αναγνωρίσεως του προσώπου σε πειράματα για μια προκατειλημμένη πρόβλεψη αστυνόμευσης, ο κίνδυνος είναι ότι ατομικά και συλλογικά δικαιώματα αφήνονται από τον δρόμο στον αγώνα για τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Χρειαζόμαστε νέες δομές κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τους τεχνολόγους να αναλάβουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας και να το πράξουν με την ηθική στην καρδιά τους.
Ένας δικαιότερος κόσμος δεν θα δημιουργηθεί τυχαία. Χρειαζόμαστε τα θεσμικά μας όργανα για να διασφαλίσουμε ηθικά αποτελέσματα και να διατηρήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς εξελίσσονται οι κοινωνίες και οι τεχνολογίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι η υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 1948, ο Ελίνορ Ρούσβελτ, δήλωσε: «Σήμερα στέκουμε στο κατώφλι ενός μεγάλου γεγονότος τόσο στη ζωή των Ηνωμένων Εθνών όσο και στη ζωή όλης της ανθρωπότητας». Παραμένει θεμελιώδες για την αίσθηση μιας δίκαιης κοινωνίας, μιας καλής ζωής και του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Τώρα, καθώς η τεχνολογία μεταμορφώνει κάθε πτυχή της ζωής μας, είναι καιρός να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Πρέπει να επαναλάβουμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να συμπεριλάβουμε ρητά τα ψηφιακά δικαιώματα. Αν η ΑΙ εξυπηρετεί την κοινωνία, πρέπει να σέβεται τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα και να ενσωματώνει τα εγγενή δικαιώματα που έχουν αποδειχθεί ότι είναι το θεμέλιο των δίκαιων και δίκαιων κοινωνιών.

Ένας δικαιότερος κόσμος δεν θα εμφανιστεί τυχαία. Χρειαζόμαστε τα θεσμικά μας όργανα για να διασφαλίσουμε ηθικά αποτελέσματα από όσους βρίσκονται στην εξουσία και να διατηρήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Εκτός από τη σωστή εφαρμογή των αρχών, πρέπει να έχουμε και την πρακτική. Εάν η πλειοψηφία των επενδύσεων τεχνολογίας έχει εισέλθει σε περιοχές που είναι κοντά στην κοινωνική πρόοδο, μερικές από τις πιο κοινωνικά σημαντικές υποδομές μας θα επωφεληθούν περισσότερο από την προσεκτική και ηθική χρήση της AI. Πολλά από τα δεδομένα υγείας στον κόσμο εξακολουθούν να αποθηκεύονται σε χαρτί και οι δημόσιες πληροφορίες διατηρούνται συχνά σε ασυνεπή σχήματα, περιορίζοντας την ικανότητα της AI να βοηθήσει στην παροχή λύσεων. Η υποστήριξη μιας νέας εποχής ανοιχτών, επαληθεύσιμων δεδομένων και επενδύσεων στην ψηφιοποίηση θα αποτελέσει την απαραίτητη βάση για τις ανακαλύψεις που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα.

Αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι που αλλάζει στον κόσμο. Και έτσι πρέπει να είναι. Μαζί, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις δομές για το επόμενο στάδιο τεχνολογικής επανάστασης και ένα από τα σημαντικότερα όλων των εποχών – στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές, την ηθική και τα κίνητρα, τότε η επιστημονική και κοινωνική πρόοδος μπορεί να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα, μέχρι σήμερα, εμπόδια.”

Ο Mustafa Suleyman είναι ο συνιδρυτής και επικεφαλής του Applied AI στο DeepMind, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στο Λονδίνο που εξαγόρασε η Google το 2014. Νωρίτερα, ίδρυσε τη Μουσουλμανική Γραμμή Βοήθειας για τη Νεολαία, μια συμβουλευτική υπηρεσία και συνιδρυτές Reos Partners, επιχείρηση ειδικευμένη στην επίλυση συγκρούσεων. Μια έκδοση αυτού του άρθρου παρουσιάστηκε ως ομιλία στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τη χρηματοδότηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στη Νέα Υόρκη στις 11 Ιουνίου 2018.

 

Μετάφραση: Ρίτα Θεολόγη