Η υλοποίηση του Brexit

 

Περισσότερο ακόμη κι από την επιστολή, με την οποία στις 29 Μαρτίου η Μεγ. Βρετανία επικαλέσθηκε ενώπιον της ΕΕ το άρθρο 50 ΣΕΕ θέτοντας σε κίνηση την διαδικασία του Brexit, η μείζων νομοθετική πρωτοβουλία – the Great Repeal Bill, κατά σχεδόν αυτοκρατορικό τρόπο ονοματισμένη, ήδη εισηγμένη ενώπιον του House of Commons – δείχνει την έκταση αυτού που θα είναι το Brexit. Περί τίνος πρόκειται;

Κάπου 19.000 νομοθετικά κείμενα, τα οποία από το 1973 που το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγ. Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας (για να λέμε τα πράγματα με το πλήρες όνομά τους!) προσχώρησε στην -τότε – ΕΟΚ, ήδη ΕΕ ψηφίσθηκαν από το σύστημα των Βρυξελλών και είχαν εφαρμογή στην χώρα, τώρα έρχεται ο νομοθέτης και… τα ενσωματώνει με βρετανικό νόμο στην βρετανική έννομη τάξη.

Φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξο, την στιγμή που φεύγεις από ένα σύστημα να ενσωματώνεις το δίκαιό του στο δικό σου σύστημα. Όμως η λογική είναι αδυσώπητη. Αν η Μεγ. Βρετανία απλώς έφευγε, και το πελώριο αυτό βουνό νομοθεσίας έμενε ανενεργό, τότε θα δημιουργούνταν ένα πελώριο κενό: μέχρι να υλοποιηθεί το Brexit, η υποχωρούσα Μεγ. Βρετανία “χρειάζεται” το Κοινοτικό Δίκαιο που συνδιαμόρφωσε. Και το… “δανείζεται” μέχρι να διαπραγματευθεί το καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ στο μέλλον! Και να νομοθετήσει η ίδια, πλέον, μέτρο-μέτρο στους ίδιους τομείς.

Πράγματι, πολλή και ανηφορική δουλειά ουσίας ανοίγεται μπροστά.. Για όλους! Η άσοφη Συνθήκη ΕΕ έχει προβλέψει στο Άρθρο 50 προθεσμία 2 ετών για την ολοκλήρωση της αποχώρησης Κράτους μέλους. Ακόμη κι αν οι πιο άσοφες, σε επίπεδο ανοησίας, κινήσεις για “τιμωρητική στάση” των Βρυξελλών/των εναπομενόντων στην λέσχη αφεθούν κατά μέρος, αν δηλαδή η τεχνοδομή των Βρυξελλών με σοβαρότητα και τεχνική εντιμότητα στρωθεί στην δουλειά (διότι… το Λονδίνο σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ότι δεν διαθέτει πλέον ούτε καν τους αναγκαίους ανθρωπίνους πόρους για την διαπραγμάτευση αυτή!) και αν όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλέψουν νυχθημερόν, είναι περίπου αδύνατον να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση μέσα σε 2 χρόνια. Οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί μιλούν για διπλάσιο χρονικό διάστημα – και τούτο εφόσον οι αληθινά εκρηκτικοί φάκελοι (τραπεζικές άδειες/passporting, κυκλοφορία των εργαζομένων) δεν αφεθούν να κακοφορμίσουν νωρίς στις διαπραγματεύσεις.

Το πώς θα σταθεί όρθια η μετά-Brexit εποχή, πώς θα διαμορφωθεί το πλέγμα σχέσεων Μεγ. Βρετανίας-ΕΕ “27” – για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους διάφορους Οργανισμούς που έχουν στηθεί από την Ένωση, τι με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές, τι με τις ντουζίνες συνθήκες που έχουν συναφθεί με τον έξω κόσμο – , πώς θα διατηρηθούν πεδία συνεργασίας που όλους ενδιαφέρουν και όλους ωφελούν, όλα αυτά είναι ζητήματα που θα κρίνουν το αύριο. Συν, το πώς η Μεγ. Βρετανία θα γίνεται δεκτή στις αυριανές ενισχυμένες συνεργασίες: εξωτερική πολιτική, άμυνα που συζητήθηκαν/προδιαγράφηκαν στην Ρώμη…