Η 4η Οικονομική Διάσκεψη ΕΕΝΕ – συνέχεια

 

Εκείνο που δημιούργησε κάποια μικρή αναταραχή, στην συνέχεια των τοποθετήσεων, στην Οικονομική Διάσκεψη ΕΕΝΕ/LSE ήταν η παρουσία και δυναμική παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt. Ήδη από την τοποθέτησή του προ μηνών στο Delphi Economic Forum – όπου, όμως, είχε μιλήσει κυρίως με γεωπολιτική προσέγγιση – αλλά και στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα, είχε διαφανεί πόσο η σημερινή Ελλάδα εκφράζει ειδική προτεραιότητα με την ματιά των ΗΠΑ. “Στρατηγικού ενδιαφέροντος” για τις ΗΠΑ είναι το ζήτημα της επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, βέβαια “με τον ιδιωτικό τομέα να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας”. Πέραν τούτου, αφού τόνισε βέβαια ότι “δεν θέλει να είναι απλοϊκός” καθώς “πολλές είναι οι εναπομένουσες προκλήσεις” δεν δίστασε να δηλώσει εμπιστοσύνη (I am confident) ότι Αμερικανικές ομάδες συμφερόντων θα κινηθούν [για την Ελλάδα]. Και πάλι, θύμισε ότι στην Αμερικανική περίπτωση οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με απόφαση της Κυβέρνησης (“όπως αλλού”, προσέθεσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες…) , συνιστώντας πάντως επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων. Όσον αφορά τομείς ενδιαφέροντος, στάθηκε με έμφαση στην ενέργεια, στον φαρμακευτικό τομέα αλλά και την “κουλτούρα των start-up που εξελίσσεται”. Για να καταλήξει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα οδηγήσει ομάδα Ελληνικών επιχειρήσεων σε Forum Επενδύσεων στις ΗΠΑ, με ευρύτατο άνοιγμα σε κλάδους – από KretaFarm  και Zewasoft μέχρι Raycap, Lavifarm ή και Τιτάνα.

Μιαν αξιόλογη παρέμβαση έκανε και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (λεπτομέρεια: o Geoffrey Pyatt την προσαγόρευσε Madame Governor!), δίνοντας έμφαση σε ότι οι πολλαπλές στρεβλώσεις που υπάρχουν στην Ελληνική οικονομία πηγαίνουν πίσω στον χρόνο – πολύ πριν και το 1974 (που, θύμισε στο κοινό, ήταν η δική της χρονιά γέννησης…). Διότι, κατά την διατύπωση της, οι διαδοχικές Κυβερνήσεις των Μνημονίων εφήρμοσαν μεν τις υφεσιακές μνημονιακές δεσμεύσεις, όμως σε γνήσια διαρθρωτικά μέτωπα όμως του Κτημοτολόγιου ή του Δασολογίου δεν έδειξαν αντίστοιχο ζήλο.

Όμως, ακριβώς εκεί οφείλεται στο ότι π.χ. ο τυχόν επενδυτής στην Ανατολική Αττική δεν γνωρίζει καν τι αγοράζει! Μίλησε επίσης για τα 14 Μνημόνια που η Περιφέρεια έχει υπογράψει με διάφορους φορείς και οργανισμούς, ακριβώς με αναπτυξιακή πρόθεση.

Τέλος – στην εναρκτήρια ήδη ενότητα της 4ης Οικονομικής Διάσκεψης – παρουσιάστηκε από τον Κριστιάν Χατζημηνά μια σειρά προτάσεων της ΕΕΝΕ με στόχο την υποβοήθηση της επανεκκίνησης. Πρώτον (και κύριον, θαρρούμε) την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή από τις εταιρείες μόλις 10%, αλλά – προσοχή! – μόνον για το επιπλέον πραγματοποιούμενο εισόδημα, πένα π.χ. του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας ή 3ετίας. (Έτσι, δεν θα υπονομευθούν τα έως τώρα φορολογικά έσοδα, όμως θα υπάρξει έντονο κίνητρο για νέες επενδύσεις και για ένταση της επιχειρηματικής προσπάθειας). Δεύτερον, να μειωθεί ο φόρος υπεραξίας, που λειτουργεί ευθέως αποθαρρυντικά. Τρίτον, να επανέλθει η λογική των αντικειμενικών κριτηρίων (όπως επί Αλέκου Παπαδόπουλου), όμως σε εθελούσια βάση – για “απόκρουση” του λογιστικού προσδιορισμού. Με παρόμοιες πρωτοβουλίες, θα ενισχύονταν οι επενδύσεις από το εγχώριο κεφάλαιο (ή και από παραρτήματα πολυεθνικών στην Ελλάδα), πράγμα ακόμη πιο σημαντικό από το συνεχές κυνηγητό των μεγάλων ξένων επενδύσεων.