Θαλασσινές ιστορίες

 

Με υποδειγματική αυτοσυγκράτηση υποδέχθηκε η Κυπριακή Κυβέρνηση την διάδοση θετικών έως ενθουσιωδών πληροφοριών-δια-διαρροών σχετικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης σε στόχο του περιβόητου Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από ExxonMobil (και, μην το ξεχνούμε, Qatar Petroleum). Μολονότι η διαρροή περί στοιχείων σημαντικού – άλλοι το έφθασαν σε πελώριο… – κοιτάσματος φαίνεται ότι είχαν πηγή στην ευρύτερη βιομηχανία υδρογονανθράκων που παρακολουθεί την ExxonMobil για να δει πώς θα επανατοποθετηθεί στην περιοχή στην συνέχεια (υπενθυμίζεται ότι το μείζον και συγγενές γεωλογικό κοίτασμα Ζορ στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, το βρήκε και το ξεκίνησε η Ιταλική ΕΝΙ), και μολονότι η διαφαινόμενη επιτυχία στον τωρινό στόχο «Γλαύκος» διορθώνει την απογοήτευση από τα φτωχά ευρήματα στον στόχο «Δελφύνη» που προηγήθηκε, η Κυπριακή επίσημη αντίδραση ήταν ψύχραιμη. «Τα παρακολουθούμε όλα. Μόλις ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες της αδειοδοτημένης εταιρείας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις» ήταν η τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου,  που ήρθε δυο-τρεις μέρες μετά την ανάφλεξη των φημών. Μάλιστα έγινε και μια σχετική «πυρόσβεση» καθώς αντι-διαρροές εξηγούσαν πως ό,τι δείχνει να βρέθηκε είναι μεν ποσότητα εκμεταλλεύσιμη, πλην όμως όχι της τάξεως που θα άλλαζε την ενεργειακή εικόνα της υπό διερεύνηση ευρύτερη Λεκάνη της Λεβαντίνης και Κοιλάδα του Ηροδότου/της Ανατολικής Μεσογείου (όπως το Ζορ). Κάτι σαν το κοίτασμα «Αφροδίτη» του Οικοπέδου 12, με άλλα λόγια, με το οποίο άνοιξε το ενεργειακό παιχνίδι στην Κύπρο.

Το ευτύχημα με αυτόν τον γύρο ερευνών είναι ότι η ExxonMobil, όχι απλώς ως major του πετρελαϊκού τομέα αλλά κυρίως ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δεν έχει κανένα περιθώριο ούτε να καθυστερήσει αλλ’ ούτε και … να πέσει έξω στην ανακοίνωση που θα κάνει επί των ευρημάτων των γεωτρήσεών της. Ένα «παιχνίδι» με τις φήμες για τον «Γλαύκο» θα μπορούσε να της φέρει πονοκέφαλο – και αυτά δεν τα θέλει κανείς (ακόμη κι αν οι Κυπριακές έρευνες αποτελούν μικρό μόνο στοιχείο του υπό ανάπτυξη ενεργειακού χαρτοφυλακίου της  ExxonMobil).

Την κρατούμε την επισήμανση γιατί η ExxonMobil – μαζί και με την Total – θα παίξει τον κεντρικό ρόλο όταν (με έμφαση στο «αν») αρχίσει κάτι το συγκεκριμένο να κινείται στα νότια της Κρήτης. Και περάσουμε, κάποτε, από την εποχή των προσδοκιών, των ελπίδων, των προβολών, σ’ εκείνη των ερευνών επι του πεδίου, των ευρημάτων, της διαχείρισης καταστάσεων.

Όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη/ναυτική/αεροναυτική άσκηση-επίδειξη ισχύος της Άγκυρας. «Γαλάζια Πατρίδα» – από Μαύρη Θάλασσα/Καρά Ντενίζ μέχρι μυχό της Ανατολικής Μεσογείου/Κύπρο, περνώντας από Αιγαίο/Ακ Ντενίζ αλλά και Νότια της Κρήτης. Α, ναι, και μέρες μετά την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν. ώρες μετά την συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ.