Κάτι από Γερμανικά, ακόμη

 

Το σημειώναμε και προ καιρού: μετά και τις Γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, θα χρειαστεί να μάθουμε πολύ περισσότερα πράγματα για την πολιτική ζωή αυτής της χώρας που ήδη κυριαρχεί στην πραγματικότητά μας απ’ όσο είχαμε συνηθίσει, απ’ όσο περιμέναμε. Μέχρι και ονόματα ας συνηθίζουμε να μαθαίνουμε…

Πριν λίγες μόνον μέρες, είδαμε την Άνγκελα Μέρκελ (που την είχαμε συνηθίσει «κυρίαρχη του Ευρωπαϊκού παιχνιδιού» κλπ.) να υποχρεώνεται, αφού έχασε κάπου 9 μονάδες στις κάλπες των εθνικών εκλογών, σε προκαταβολική συνεργασία με τον Χόρστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής του αδελφού κόμματος του CDU «της», του Βαυαρικού CSU προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση συνεννόησης των δυο. Δεχόμενη π.χ. εμφανή σκλήρυνση στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό (οροφή 200.000 ατόμων τον χρόνο για την εισδοχή στην Γερμανία), με εξαίρεση μόνο σε περιόδους κρίσης. Γιατί; Διότι ο Ζέεχοφερ έχει δικές του, Βαυαρικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο και …ήδη διακυβεύεται η θέση του στο CSU. Αλλά και οι αυριανοί εταίροι των CDU/CSU στον σχηματισμό ομοσπονδιακής Κυβέρνησης – οι Φιλελεύθεροι/FDP και οι Πράσινοι – δεν δέχονταν να αρχίσουν καν συνεννοήσεις άμα οι Χριστιανοδημοκράτες δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους.

Δείτε, τώρα, μιαν άλλη περιφερειακή εκλογή – στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας/Niedersachsen, πρωτεύουσα το Αννόβερο – που η έκβασή της την Κυριακή που μας πέρασε φέρνει νέα αναταραχή. Βέβαια εμείς περισσότερο προσέχαμε αυτόν τον καιρό τις εκλογές στην Αυστρία, και τούτο επειδή στην χώρα αυτή (που ναι, δεν είναι Γερμανία, όμως οι ζυμώσεις που εκεί συντελούνται λειτουργούν κάποιες φορές ως πρόδρομο σημάδι για τις Γερμανικές…) είχαμε κατακόρυφη άνοδο της Ακροδεξιάς. Ήδη, λοιπόν, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έγραψε 26% στις κάλπες (5,5 μονάδες άνοδο) , την στιγμή που οι επί δεκαετίες κυρίαρχοι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου Καγκελάριου Κρίστιαν Κερν έπιαναν μόλις ελάχιστα περισσότερο (στάσιμο). Το Κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ηγείται ο δυναμικός 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς, με ακραία συντηρητικές θέσεις στο Προσφυγικό) προηγήθηκε με  31,5 % (7,5 μονάδες επάνω). Το ερώτημα αν η Αυστρία θα κυβερνηθεί στα Δεξιά-Δεξιά, όπως και στις αρχές της περασμένης δεκαετίας με τον Γιόργκ Χάιντερ (ο οποίος παρολίγον να βρεθεί Καγκελλάριος), πράγμα που είχε οδηγήσει τότε σε απομόνωση εντός ΕΕ, επανέρχεται. Αν και διακυβέρνηση Λαϊκών/Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να βγει πέρα.

Όμως να μείνουμε στην Κάτω Σαξωνία. Ενώ σε αυτό το κρατίδιο υπήρχε συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων, η προσχώρηση μιας βουλευτή των τελευταίων ονόματι Έλκε Τβέστεν στους Χριστιανοδημοκράτες έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των τελευταίων. Οι χθεσινές εκλογές είχαν τόσο θορυβήσει την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν στην Κάτω Σαξωνία συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Αριστεράς – Πρασίνων (Rot-Rot-Gruen ), ώστε απηύθυνε προεκλογικά στοχευμένη έκκληση εναντίον ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Τελικά το SPD βρέθηκε εκεί πρώτο με 37,5% (άνοδος 5 μονάδων) , το CDU δεύτερο με 33,5% (πτώση 2,5 μονάδων ενώ είχε ξεκινήσει προπορευόμενο), οι Πράσινοι τρίτοι με λιγότερο από 9% (χάνοντας την μισή τους δύναμη). Σε έδρες, αυτό δίνει οριακή δυνατότητα Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.

Προσέξτε, πάντως: η «άλλη» συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελεύθερων – Πρασίνων, γνωστή και ως ΤζαμάΪκα και συζητούμενη ως βασικό ενδεχόμενο στην κεντρική Ομοσπονδιακή σκηνή, στην Σαξωνία δεν παίζει – γιατί; Διότι οι εκεί Πράσινοι θεωρούν τον εαυτό τους , ως αριστερής τάσης, ασύμβατο με κάθε συνεργασία με Φιλελεύθερους. Παίζουν ρόλο βέβαια και τα πρόσωπα: ο εδώ Σοσιαλδημοκράτης/απερχόμενος τοπικός Πρωθυπουργός Στέφαν Βαϊλ δεν έπαψε να είναι δημοφιλής, ο «απέναντί» του Χριστιανοδημοκράτης Μπέντ Αλτχουσμαν θεωρείται ανέμπνευστος. (Οι υπερσυντηρητικοί της AfD μπήκαν πάντως στην τοπική Βουλή με ένα 6%, από το πουθενά ).

Τι κάνει όμως αυτό – γιατί ετούτο είναι το κρίσιμο! – σε επίπεδο σχηματισμού Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης; Βαραίνει το κλίμα στην προοπτική «Τζαμάϊκας»/CDU-CSU/FDP/Πρασίνων. Ισως-ίσως να επανέλθουν οι πιέσεις και για Μεγάλο Συνασπισμό CDU-CSU/SPD. Αλλά τότε, χωρίς Μέρκελ στην Καγκελλαρία…