Και τώρα, δουλειά!

 

Τελικά, οι ημέρες των γιορτών του Πάσχα δεν έφεραν – όπως κάποιοι είχαν αρχίσει να φοβούνται – πρόσθετα, συμβολικά βαρύτατη ένταση στην ήδη επικίνδυνη φάση όπου έχουν περιέλθει τα ΕλληνοΤουρκικά. Ο πόλεμος των φραστικών διατυπώσεων από την Ελληνική πλευρά συγκρατήθηκε, καθώς οι πολιτικοί είδαν τις τοποθετήσεις τους να εκτρέπονται (κατά το αναμενόμενο) στις ευχές των ημερών, με μόνες κάποιες αιχμές/ευχές για ελευθέρωση των δυο κρατουμένων της Ανδριανούπολης. Από πλευράς Τουρκίας, οι πολύ βαρύτερες επιθετικές εκφράσεις συγκρατήθηκαν: κάτι είναι κι αυτό!

Προτού καλά-καλά σβήσουν οι Πασχαλινές εικόνες, πάντως, το άλλο μέτωπο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής – εκείνο των διαπραγματεύσεων περί το Μακεδονικό – επανεκκινεί, με επίσκεψη Νίκου Κοτζιά για συνάντηση με Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα (τόπο με συμβολική βαρύτητα για την γείτονα, καθώς η Συμφωνία της Οχρίδας του 2001 ήταν που επέτρεψε την ειρήνευση μεταξύ του σλαβομακεδονικού και του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ). Να δούμε αν τα διάφορα ευνοϊκά που ακούγονταν ως προοπτικές – και δη τα περί κλιμακωτής λύσης, πέραν του ονοματολογικού, με βάση διεθνές σύμφωνο και κάτι σαν εγγυήσεις – θα λάβουν υπόσταση, ώστε να έχουμε και συνάντηση Τσίπρα/Ζάεφ στο άμεσο μέλλον. ή αν, αντίθετα, πάμε σε λογική «ένα βήμα μπρος, ένα-βήμα πίσω».

Όμως μια άλλη πορεία θα έχει ουσιαστικότερο περιεχόμενο, και αυτή είναι που τώρα μπαίνει στην τελική της ευθεία. Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στην Σόφια, θα παρουσιάσει – αν προλάβει τις διαδικασίες – η Ελλάδα «πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο» (που θα ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο 2018-22), το οποίο θα βαφτιστεί κάπως συμπαθητικά – «σύμφωνο κατανόησης» θυμίζει κάπως memorandum of understanding, άρα Μνημόνιο, άρα τζιζ! – και θα απευθύνεται ταυτόχρονα στους «εταίρους», στην διεθνή επενδυτική κοινότητα και στην Ελληνική κοινή γνώμη. Δίνοντας διαβεβαιώσεις περί μη-υπαναχώρησης από τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις, δίνοντας όμως και κάτι σαν κοινωνική προοπτική. Η παράλληλη έγκριση/αποδοχή δεν θα είναι κάτι το πανηγυρικό, αλλά ουσιαστικά θα σφραγίσει όλο το 2018.

Οψόμεθα.