Και τώρα, με το Μακεδονικό…

 

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση ότι «υπάρχει συμφωνία» στην μακρά διαπραγματευτική πορεία αντιμετώπισης του Μακεδονικού αδιεξόδου – ενός θέματος τόσο μεγάλου βάρους, πολιτικά, ώστε ακόμη και τώρα να αναφέρεται στον δημόσιο λόγο της Ελλάδας (γνωστής διεθνώς ως Greece, με γλώσσα μας Greek και ιθαγένειά μας ως Greeks) ως «Σκοπιανό» – ο καθένας στην Ελλάδα καλείται να απαντήσει σ’ ένα θεμελιακό ερώτημα. Υπέρ ή κατά; Ο καθένας από τους πολίτες/ψηφοφόρους. Ο καθένας από τους συντελεστές του δημόσιου βίου. Ο καθένας από τους βουλευτές, όταν το θέμα φτάσει στην Βουλή – άμα δηλαδή φτάσει στην Βουλή και όποτε φθάσει στην Βουλή.

Καθώς την ώρα που ξεκινούσαν τα διασταυρωμένα διαγγέλματα Τσίπρα και Ζάεφ για την συμφωνία που έχει επιτευχθεί, υπό τα στοργικά βλέμματα του διεθνούς παράγοντα – κάποτε θα επανέλθουμε σ’ αυτό – βρισκόμασταν στην διοργάνωση «Η Ελλάδα Μετά – ΙΙ» του Βαγγέλη Βενιζέλου και μάλιστα σε κλείσιμο που είχε οργανωθεί ως συζήτηση με τον Νιόνιο (Σαββόπουλο), ο μεν τραγουδοποιός κατέθεσε την προσεκτική πολιτική ατάκα «ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες», ενώ ο Βαγγέλης (ο άνθρωπος-ορχήστρα της πολιτικής) ήδη επεσήμανε τα δυο αληθινά κρίσιμα σημεία της συμφωνίας, που τώρα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται: Πώς θα προχωρήσει «ο συγχρονισμός των μέτρων» (εκείνο δηλαδή που ήδη η Ντόρα είχε επισημάνει ως σαλαμοποίηση της λύσης). Και πόσο θα πρέπει να προσεχθεί η δύναμη των τετελεσμένων (εδώ αξίζει προσοχή: με την προσεκτική αυτή διατύπωση, ο Β.Β. προειδοποίησε – κομψά και όχι άγαρμπα όπως γινόταν από πλευράς Ν.Δ. τις τελευταίες εβδομάδες – για όσα εν συνεχεία, άμα κάπου «κολλήσει» ο οδικός χάρτης της λύσης που δόθηκε, «δεν αμφισβητούνται χωρίς να πληγεί το διεθνές κύρος της χώρας»).

Όπως και στην τέως πΓΔΜ και ήδη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας/Severna Makedonija , έτσι και στην Ελλάδα οι Κυβερνήσεις που κατέληξαν στην λύση την οποία θα δούμε να ξεδιπλώνεται τώρα διεξοδικά ,πήραν πάνω τους ένα βαρύ κόστος. Η εκκρεμότητα 25 χρόνων είχε «κατορθώσει» η πΓΔΜ να είναι αναγνωρισμένο ως «Μακεδονία» σε 130τόσες χώρες – μεταξύ τους η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ – ενώ σ’ όλους τους διεθνείς Οργανισμούς που σεβάστηκαν την ενδιάμεση συμφωνία, ως πΓΔ της Μακεδονίας. Α, ναι, και το μπλοκάρισμα της ένταξης της πΓΔ της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008, κρίθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο ότι απετέλεσε παραβίαση (από μέρους της Ελλάδας) διεθνών κανόνων.

Όπως στην ήδη Βόρεια Μακεδονία – εφόσον βέβαια τα συμπεφωνημένο περπατήσουν…- έτσι και στην Ελλάδα μεγάλο μέρος της πολιτικής επιβιωσιμότητας της συμφωνίας (για την διεθνή θα μεριμνήσει – εφόσον κλπ – το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ΕΕ, το ΝΑΤΟ: σοβαροί παίκτες) θα κριθεί από την ωρίμανση της Αντιπολίτευσης. Είναι να ελπίζει κανείς ότι η Βαλκανική συνήθεια να κατηγορούνται «οι άλλοι» για προδοσία, μειοδοσία κοκ αυτήν την φορά δεν θα τηρηθεί. Συλλαλητήρια/λαοσυνάξεις θα δούμε, όμως το τσουνάμι παλιότερων εποχών δεν πολυφαίνεται. Οπότε; Οπότε καταγράψατε δια χειρός Β.Β. τις πρώτες σοβαρές επιφυλάξεις, τεχνικού/πολιτικού χαρακτήρα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μάλλον θα το πάει μαχητικά, πλην χωρίς δέσμευση – φρονούμε μπλοκαρίσματος ή /και ανατροπής των συμφωνουμένων. Πάντως…. θα έχει ενδιαφέρον!