Και τώρα, χωρίς capital controls

 

H επίσπευση της άρσης των capital controls – είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι θα εντάσσονταν στο «πακέτο Θεσσαλονίκης», καθώς ο σχεδιασμός για την ΔΕΘ είναι να μην περιλάβει εξαγγελίες/υποσχέσεις αλλά ανακεφαλαίωση αποφάσεων και συγκεκριμένες νέες αποφάσεις όπως θα ήταν τα capital controls και ο Προϋπολογισμός 2020 – έχει αυτοτελές ενδιαφέρον έτσι, όπως έγινε.

Πρώτα-πρώτα να θυμηθούμε ότι ακόμη και προεκλογικά ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από θέση που «εισπράττει» όλους τους κραδασμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είχε ανεβάσει αυτήν την συζήτηση, περί πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτό, στηριζόμενος στην απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, την επανεισροή καταθέσεων (αργά αλλά σταθερά) και το γενικότερο κλίμα. Οι Διοικήσεις των συστημικών – όσο, δηλαδή, είναι Διοικήσεις… –  δεν έδειχναν να έχουν αντίρρηση.

Ύστερα, να πούμε το αυτονόητο: και αυτή η διάσταση της αποκατάστασης της κανονικότητας/back to normal, μετά από 50 μήνες απόλυτης στρέβλωσης – τα πρώτα δυο χρόνια με εξαιρετικά βαριές αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία της εποχής των Μνημονίων… – θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Πολύ άμεσα: θα έχουμε, και τι προληπτικές/αμυντικές εκροές από ανθρώπους οι οποίοι ένοιωσαν να κλειδώνονται «μέσα»; Πόσο αυτό θα αντισταθμιστεί, κατ’ ελπίδα θα υπεραντισταθμιστεί από επιτάχυνση των επανεισροών; (Εδώ παραμονεύει ένα μεγάλο μαντρόσκυλο: άμα εγώ φέρω πίσω 180.000 ευρώ, ο παραδίπλα 1.500.000 ευρώ, ο ακόμη πιο υπεριπτάμενος 12.000.000 ευρώ – παραπάνω, capital controls δεν «υπήρχαν» καθώς ό,τι σοβαρό χρήμα είχε κινηθεί πολύ νωρίτερα, ή είχε επιλέξει να μην κινηθεί – και τον υποδεχθεί ο πάντα ευγενής έφορος με το γλυκύ ερώτημα «Πόθεν Έσχες;», τότε η ιστορία «επανεισροές κεφαλαίων» θα μείνει για να μιλάμε αναμεταξύ μας).

Τα παραπάνω ερωτήματα θα μπορούσαν να λάβουν άλλη διάσταση, άμα τα δει κανείς με φόντο την φάση αναταράξεων στην οποία μπορεί να μπαίνουμε όλοι – πάντως η Ευρωπαϊκή οικονομία, αν δει κανείς τις προειδοποιήσεις και προετοιμασίες σε επίπεδο ΕΚΤ, με Γερμανία σε κάμψη, με Ιταλία σε περιδίνηση, με Brexit μολις μπροστά, με τον στόχο πληθωρισμού να δείχνει άπιαστος, δηλαδή με εγκατάσταση σε de facto αποπληθωρισμό… –, με πρώτη απειλουμενη μια ήδη καταταλαιπωρημένη οικονομία σαν την Ελληνική. Με τράπεζες σκιά του εαυτού τους, που τώρα-τώρα θα αρχίσουν την ουσία του ξεκοκκινίσματος των ισολογισμών τους.

Βέβαια πολύ αμεσότερα θα δούμε αν θα «πιάσει» η άλλη προσδοκία, που έχει λάβει την μορφή έκκλησης – χωρίς όμως πολλά ταρατατζούμ –  του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό καθώς και τις πολυεθνικές με εδώ παρουσία, να πάψουν να τηρούν τα διαθέσιμά τους overnight εκτός Ελλάδος (καθα απολύτως δικαιούνται) και να εμπιστευθούν το new normal. Που ιδίως τώρα, μετά την πλήρη άρση των capital controls (λέμε) δίνει ανεμπόδιστη θέα μπροστά (a clear view ahead: κλέβουμε την έκφραση από ενδοεταιρική ενημέρωση).

Πάντως η «υποδοχή» των αγορών στην είδηση της άρσης των capital controls έφερε τις αποδόσεις του Ελληνικού χαρτιού σε ενθαρρυντικά επίπεδα – λίγο πάνω από το 1,8% το 10ετές (πριν 5 μήνες είχε γίνει έκδοση περίπου με διπλάσιο επιτόκιο: σκεφθείτε τι εθνουσιώδη κέρδη έχουν καταγράψει όσοι τόλμησαν, και γενικότερα όσο διακράτησαν Ελληνικό χαρτί τελευταίως…) . Και ίσως δούμε σε λίγο Ελληνικά έντοκα στο 0%, ή και με ελαφρώς αρνητικό επιτόκιο.