Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο

Ιωσήφ Σηφάκης

Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2020, σελίδες 264, τιμή εκδότη:16,50

 

Επιστήμονας από τον χώρο της Πληροφορικής, τον τόσο απόμακρο από τις δυνατότητες πρόσβασης του καθημερινού ανθρώπου και ωστόσο τόσο καθοριστικά συνδεδεμένου με τη ζωή όλων όσο περνούν τα χρόνια, ο Κρητικός Ιωσήφ Σηφάκης, που όμως έζησε και λειτούργησε επιστημονικά στη Γαλλία, έρχεται εδώ –καθ’ ομολογίαν…– να μυήσει τον αναγνώστη στην ίδια την έννοια της γνώσης. Να αξιοποιήσει δηλαδή νέες έννοιες όπως έχουν αναδυθεί ακριβώς από τον χώρο της Πληροφορικής ώστε να βοηθήσει στην κατανόηση του πώς αναπτύσσεται και εφαρμόζεται η γνώση.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από την αυγή του κόσμου –τελεολογικά (το «γιατί;»), οντολογικά (το «τι;») και γνωσιολογικά (υπό πολλαπλές έννοιες, το «πώς;»– αυτή είναι η βαθύτερη αναζήτηση στην οποία καλεί τον αναγνώστη εξαρχής ομολογημένα ως πρόκληση ο Ι. Σηφάκης. Αν επενδύσει ο γενικός πλην ενδιαφερόμενος αναγνώστης στη διαδρομή αυτή, από το τι είναι πληροφορία και το πώς προσκτάται (και ελέγχεται) η γνώση μέχρι το πώς λειτουργεί (και πού βρίσκει τα όριά της) η έρευνα, έχει την ευκαιρία να μυηθεί –πάλιν αυτή η έννοια!– π.χ. σε πλευρές της τεχνητής νοημοσύνης, για την οποία τόσα έχει ο καθείς ακούσει, ή να αναστοχασθεί το πώς μπορεί να είναι ο αυριανός κόσμος της εργασίας ή οι μαθησιακές λειτουργίες.

Ακόμη κι αν βρεθεί αντιμέτωπος με δυσκολίες που υποχρεώνουν σε πισωγύρισμα και εκ νέου προσπάθεια, δύσκολα θα αισθανθεί απογοήτευση που προσπάθησε. Το παιχνίδι «κατανόησης και αλλαγής του κόσμου» αποτελεί, άλλωστε, αυτοτελή αξία.