Κινήσεις κορυφής κινήσεις βάσης – με φόντο Ευρωεκλογές

 

Κινήσεις κορυφής με φόντο τις Ευρωεκλογές. Όλοι μιλούν για τις δεύτερες, όλοι – με χαρακτηριστική της Ευρωσυζήτησης υποκρισία – θλίβονται που η συζήτηση έχει προεχόντως, αν μη αποκλειστικά, εθνικό περιεχόμενο. Όμως ήδη σε επίπεδο κορυφής υπάρχουν δυο κινήσεις που αν ούτε αυτήν την φορά δεν αναταράξουν τα νερά, θα σημάνει ότι «η Ευρώπη» έχει εγκατασταθεί στο περιθώριο.

Πρώτη κίνηση κορυφής, η επανανακίνηση – μετά από μακρά κυοφορία – θέματος σύμπραξης των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών/ALDE του Ευρωκοινοβουλίου με την Europe en Marche/ την «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση» του Εμμανουέλ Μακρόν: είναι η τριτοτέταρτη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως αξίζει να καταγραφεί. Δεύτερη κίνηση, αντιδιαμετρική αλλά διόλου αποσυσχετισμένη, η συνάντηση στην Βουδαπέστη Ορμπάν-Σαλβίνι όχι απλώς με ακροδεξιά/αντιμεταναστευτική ατζέντα, αλλά με έκκληση για προσπέρασμα της «κουρασμένης και ανίσχυρης» ΕΕ.

Αυτά, την στιγμή που στην Γαλλία δημοσκοπήσεις δίνουν τα στρατόπεδα Μακρόν και Λεπέν για τις Ευρωεκλογές βραχεία κεφαλή (γύρω στο 22-25%) ,με την Δεξιά στο 15%, τους Σοσιαλιστές/P.S. στο 5-6% και την «Ανυπότακτη Γαλλία»/Μελανσόν στο 8-9%. Ενώ στην Γερμανία η CDU/CSU είναι στο 29-32%, οι Πράσινοι στο 18-20% με το SPD λίγο πιο πίσω, το AfD στο 10-12%.

Αν, τώρα, κοιτάξει κανείς προς τα κάτω – προς την βάση, εκεί όπου (έτσι γράφουν τα βιβλία, όχι;) διαμορφώνεται η ψηφολογική συμπεριφορά – βλέπει κανείς απορία/διστακτικότητα. Αφορμή για αυτήν την παρατήρηση μια δημόσια συζήτηση που είχε οργανωθεί την περασμένη βδομάδα – με στήριξη του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, το οποίο γενικώς πασχίζει να δημιουργήσει κινητοποίηση γύρω από τις Ευρωεκλογές, και με συναντήσεις ανά την Ελλάδα, και με την καμπάνια  Υou Vote EU/την πλατφόρμα yourvotematters.eu: αξίζει να την επισκεφθείτε – από την κίνηση vouliwatch.

Η τελευταία – και αυτήν αξίζει να την αναζητήσει κανείς διαδικτυακά – δίνει μια σταθερή παρακολούθηση του εθνικού Κοινοβουλίου, παρέχει μια σταθερή ακτινογραφία των βουλευτών (μέχρι και τα ψηφιοποιημένα τους Πόθεν Έσχες δίνει…), έχει τις σημαντικότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες και ψηφοφορίες, αλλά και ανοίγει την δυνατότητα να υποβάλει όποιος επιθυμεί ερωτήματα προς βουλευτές (κάποιοι τείνουν να απαντούν). Ε, λοιπόν, το ίδιο κάνει το vouliwatch και για τους Ευρωβουλευτές, των οποίων επιχειρεί παρακολούθηση/tracking της συμπεριφοράς σε επίπεδο ψήφου. Μάλιστα, έχει και μιαν υπηρεσία που επιτρέπει στον πολίτη/αυριανό ψηφοφόρο, με βάση την αυτοτοποθέτησή του σε βασικά ζητήματα, να αναζητήσει με ποιους/ποιες βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγγύτητα. [Μια μικρή περιπλάνηση στο site δείχνει σχετική ροπή των επισκεπτών/ερωτώντων προς αντι-Κυβερνητική ισορροπία. Μάλλον πολιτισμένα, πάντως].

Το vouliwatch, λοιπόν, οργάνωσε μια συζήτηση γύρω από την Ευρώπη/τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες/τις Ευρωεκλογές – κάτω από τον ευρύτατο τίτλο: «Η Ευρώπη της επόμενης μέρας: Ουτοπία ή Δυστοπία;», με συντονιστή τον πάντα αποτελεσματικό Κώστα Αργυρό – επιστρατεύοντας Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), Νίκο Παπανδρέου (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλη Σωτηρόπουλο (ΠΟΤΑΜΙ), με μενού τον Ευρωσκεπτικισμό/την άνοδο της ακροδεξιάς, την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί κανείς, ευχάριστα, από το πολιτισμένο επίπεδο της συζήτησης και την διάθεση για ουσιαστική συζήτηση. Όχι βέβαια εξαιρετικά εμβαθυμένη, αλλά με ειλικρινή διάθεση διασταύρωσης απόψεων των Ευρωυποψηφίων. Και διαθεσιμότητα για απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων/ενδιαφερομένων.

Όμως… μετρήσαμε το κοινό σε μια στιγμή, στο φιλόξενο πατάρι του Ιανού, μεσημέρι ειν’ αλήθεια. Και βρήκαμε σύνολο 32.