Κοιτάξτε πιο προσεκτικά το Καστελόριζο

 

Για μιαν ακόμη φορά, «ανακαλύπτεται» από την κοινή γνώμη το Καστελόριζο με αφορμή συμβολικές κινήσεις πολιτικής. Εν προκειμένω την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, με την διευκρίνηση μεν «δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο, την μονάδα αφαλάτωσης», αλλά με πρόδηλη την αναφορά στην σκηνοθεσία του διαγγέλματος – 23 Απριλίου του 2010, σχεδόν ακριβώς 8 χρόνια νωρίτερα – Γιώργου Παπανδρέου. Για προσφυγή, τότε, της Ελλάδας στον υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Πρόδηλη λοιπόν η αναγωγή στην επικείμενη «έξοδο από τα Μνημόνια». Αλλά πρόδηλες και οι συμπαραδηλώσεις ενδιαφέροντος για τα εκρηκτικά ΕλληνοΤουρκικά: λίγες  μόνον ημέρες μας χωρίζουν από το επεισόδιο προσέγγισης Τουρκικού ελικοπτέρου στην Ρω (που προκάλεσε βολές με τροχιοδεικτικά από την Ελληνική φρουρά), στην οποία επίσης βρέθηκε ο Πρωθυπουργός – για να αποτίσει φόρο τιμής στην Κυρά της Ρω. Αλλά και να μιλήσει στο προσωπικό της φρουράς λέγοντας το «αισθάνεστε το δέος της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας». Μαζί του ο αρχηγός του Λιμενικού, αλλά και ο (ναύαρχος) Α/ΓΕΕΘΑ…

Όλα αυτά ωραία και καλά – όμως καλόν είναι να πάρουμε όλοι από έναν χάρτη και να φρεσκάρουμε μερικά γεωγραφικά. Πρώτα-πρώτα πού ακριβώς βρίσκεται το Καστελόριζο, το οποίο εμείς «γράφουμε» στα Δωδεκάνησα ενώ οι Τούρκοι «στην Ανατολική Μεσόγειο». Μακριά! ΄Υστερα να μετρήσουμε πού βρίσκεται σε σχέση με τα Υμια – επίσης Δωδεκάνησα, κοντά σε Κάλυμνο – αλλά και σε σχέση με τους Ανθρωποφάδες – μεταξύ Σάμου και Ικαρίας, Νήσους του Αιγαίου (δηλαδή τις προηγούμενες «στάσεις» αναθεωρητικής διεκδίκησης/γκριζαρίσματος των Τούρκων).

Ακόμη , να δούμε προσεκτικά πού βρίσκεται η Ρω – Αριστερά/Δυτικά του Καστελόριζου και πού η Στρογγύλη – Δεξιά/Ανατολικά που ολοκληρώνουν το νησιωτικό σύμπλεγμα. Α, ναι, σημειώστε και που είναι, απέναντι στην Τουρκική ακτή ,το Κας. Από όπου οι κάτοικοι του Καστελόριζου προμηθεύονται τσιγάρα, τρόφιμα, τηλεφωνική σύνδεση (Turkcell) – κι αν χρειαστεί, πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη…

Όμως, αν δείτε πέρα και πίσω από τον χάρτη αυτό, θα διακρίνετε τον διαβόητο «κώνο του Καστελόριζου». Όπου η υφαλοκρηπίδα παλιότερα, η ΑΟΖ/Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πλέον, δημιουργούσε την βαρύτερη προστριβή με αντικείμενο ευθέως τα ενεργειακά. Άμα ο κώνος αυτός έχει ως αρχή το Καστελόριζο – και μάλιστα το συνολικό συγκρότημα νησίδων από Ρω μέχρι Στρογγύλη – και ανοίγεται  σαν βεντάλια προς την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποκτά ΑΟΖ που τραβάει πέρα μέχρις εκεί όπου Κύπρος και Αίγυπτος έχουν τα δικά τους όρια. Άμα ο κώνος γραφεί αντεστραμμένος (και ασύγκριτα μικρότερος), τότε η Τουρκία ανοίγεται προς τους ενεργειακούς πόρους της Λεκάνης της Λεβαντίνης Όπου (ακόμη και ο Εμμανουέλ Μακρόν το υπενθύμιζε πρόσφατα) παίζεται το Great Game της εποχής.