Κορφολογώντας Τσίπρα στην ΔΕΘ

 

Σε χαμηλούς τόνους (συνειδητά χαμηλούς, υποθέτει κανείς) η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην φετινή ΔΕΘ. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, οι παραδοσιακές «παροχές» (έννοια ανέκαθεν προσβλητική, λες και δεν πρόκειται για κοινωνικές ανάγκες, αλλά για «δώρα του άρχοντα»!) έχουν φύγει από την πρώτη γραμμή λόγω Μνημονίων, δημοσιονομικούς περιορισμούς, Τρόικας, αξιολογήσεων και των συναφών. Βέβαια είχαμε το εύρημα – επικοινωνιακό, αυτό! – του «Ήταν δίκαιο και έγινε»/ «Είναι δίκαιο και θα γίνει» ως κατάλοιπο της παλιάς εποχής «παροχών». ..

Πάντως ο Πρωθυπουργός, προσπαθώντας να εγκαταστήσει στο πολιτικό προσκήνιο την έννοια του «προσπεράσαμε» , με την αποδοχή της πραγματικότητας ώστε «να βγει η Ελλάδα από την σκληρή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018» (δηλαδή πριν την επόμενη ΔΕΘ), επιχείρησε να αρυσθεί επιχείρημα ουσίας από την «υπεραπόδοση στόχων» στην δημοσιονομική διαχείριση, ιδίως του 2016. Την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εκπληκτική υπεραπόδοση».

Μ’ αυτήν την βάση, λοιπόν μίλησε ο Πρωθυπουργός για το «δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται» και που, με την λογική των μετά το 2019 αντιμέτρων, θα δώσει περιθώρια κοινωνικής πολιτικής.

Προαναγγέλλοντας , τώρα, τις προθέσεις και το σκηνικό των επομένων μηνών, ο Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πάντα αμφιλεγόμενη υπόθεση των σχέσεων με το ΔΝΤ λέγοντας «μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό». Και μάλιστα θέτοντας  ενός είδους προθεσμία «να γίνουν και οι Γερμανικές εκλογές, να το δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου». Έτσι ευθυγραμμίστηκε και με την επίσκεψη Μακρόν και – έμμεσα – με τις επιφυλάξεις  του Γάλλου Προέδρου για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Επειδή όμως αναφερθήκαμε στην «διάσταση Μακρόν», να σταθούμε μια στιγμή και στην φιλοξενία – στην ΔΕΘ – της πρότασης Μακρόν για την ανάγκη δημιουργίας «μιας νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης» . Ο Τσίπρας φάνηκε πρόθυμος να την αποδεχθεί με την παρατήρηση ότι αυτή η νέα αρχιτεκτονική μπορεί να οικοδομηθεί «σε συνεργασία [καθώς] μπορούν να συμπέσουν και διαφορετικές λογικές». Άμα η Ευρωπαϊκή διαδικασία χτιστεί «όχι σε τιμωρητική λογική και κανόνες» (εδώ, ας θυμηθούμε την θέση Μακρόν στην Πνύκα) και «μακριά από γραφειοκρατικούς, κλειστούς μηχανισμούς […] με βάση αιρετά όργανα και λογοδοσία των ηγετών».

Ενδιαφέροντα στοιχεία…