Λίγες πιο τεχνικές παρατηρήσεις για την νέα Κυβέρνηση

 

Μετά τις χθεσινές γενικότερες/υφολογικές παρατηρήσεις που καταθέσαμε ενώπιον των αναγνωστών με αφορμή τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, σήμερα κάποια τεχνικότερα σημεία:

Πέρα από το σχήμα αυτό πολιτικών υπουργών/τεχνοκρατών υφυπουργών – με όλους υπό στενή καθοδήγηση Πρωθυπουργικού γραφείου – έχουμε την εντύπωση ότι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη εκείνο που επιχειρείται είναι να δημιουργηθούν σε τεχνικό/διοικητικό επίπεδο Ομάδες Διοίκησης Έργου. πάνω από τις οποίες θα λειτουργούν Ομάδες Συγκρότησης/Παρακολούθησης Πολιτικών. Παρατηρήστε το αυτό να οργανώνεται στα οικονομικά υπουργεία. Είδαμε χθες πώς στο ΥΠΟΙΚ το δίδυμο Σταϊκούρα-Βεσυρόπουλου εξαρχής επιχειρείται να ανανεώσει το σχήμα Στουρνάρα-Σταϊκούρα, με πρακτική γνώση των φορολογικών αλλά και με πείρα κτηθείσα εν τω στρατεύματι (διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τρόικα). Ενώ δεν είναι πολύ σαφές πώς συναρθρώνεται με αυτούς ο Θόδωρος Σκυλακάκης στις δαπάνες/ΓΛΚ, η Ομάδα Πολιτικής δείχνει να συμπληρώνεται με την «γνώση Βρυξελλών» που προσκομίζει ο Γιώργος Ζαββός. Γνώση που – ας μας επιτραπεί να πούμε – ενδιαφέρει σχεδόν όσο και η ειδική τεχνογνωσία του περί τα χρηματοπιστωτικά.

Αν τώρα περάσει κανείς στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (πρώην Οικονομίας), βλέπει κανείς έναν αστερισμό ικανοτήτων δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη – ανθρώπινο δυναμό (ήδη απείλησε ότι δεν θα ξαναπάει διακοπές). Από ΣΔΙΤ ο Γιάννης Τσακίρης, από Διοίκηση Επιχειρήσεων και γνώση ΔΕΚΟ ο Ν. Παπαθανάσης, από την μελέτη της επίπτωσης του θεσμικού πλαισίου σε επενδύσεις/ιδιωτικοποιήσεις ο Χρίστος Δήμας – κυρίως όμως στο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη. Μην σπεύσεις να θεωρήσεις ότι παραδοξολογούμε, φίλε αναγνώστη, γιατί η «Κυρά του ΚΑΣ» – άνθρωπος που κατάφερνε να ξεκολλάει θέματα στο Πολιτισμού (έχοντας δουλέψει επί Βενιζέλου, επι Σαμαρά, επι ΓΑΠ) – αν δεν λειτουργήσει μαζί με το Επενδύσεων σε έργα όπως το Ελληνικό θα μείνουμε με τις διακηρύξεις. Από δίπλα και το κομμάτι του Πρωθυπουργού που θα ασχολείται με τα θεσμικά. (Κάπου εκεί έπεσε σε ξέρα το αλήστου μνήμης fast-track).

Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τα πράγματα είναι λιγότερο σαφή: μπορεί ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς να έρχεται από υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει «κουβαλήσει» τα καυτά θέματα ΔΕΗ σε προηγούμενη φάση («μικρή ΔΕΗ» κοκ). Συνεπώς θα χρειαστεί προσεκτικός/χειρουργικός χωρισμός στα ενεργειακά (όπου το αδιέξοδο ΔΕΗ ή η ελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που έχει κολλήσει θα ήταν λάθος να κρύψει τα μεγάλα διακυβεύματα των υδρογονανθράκων). Και τούτο την ίδια στιγμή που η επαναστόχευση των περιβαλλοντικών – δύσκολη σχεδόν όσο και των αρχαιολογικών… – έχει την δική της προτεραιότητα, αν είναι το «Ανάπτυξης και Επενδύσεων» να μην παραμείνει διακηρυκτικό. Ο Δημ. Οικονόμου, που προσέρχεται υφυπουργός στο Περιβάλλον, με πείρα στα θέματα Ρυθμιστικού της Αθήνας και χωροταξικού ανασχεδιασμού στα τουριστικά, έχει ενδιαφέρον ως συμμετοχή.

Για να ολοκληρωθούν αυτές οι Ομάδες Έργου, με την εποπτεία των κύκλων υπουργών που περιγράψαμε, θα χρειαστεί και της Τράπεζας της Ελλάδος η στενή (και συνάμα εκ θεσμικής αποστάσεως…) συνεργασία. Το πόσο επείγουν τα θέματα της αρμοδιότητάς της, φάνηκε από την συνάντηση – πρώτη μέρα των καθηκόντων Μητσοτάκη – με τον Andrea Enria, επικεφαλής του SSM: τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν πόλο ανησυχίας.

Αλλά και του κεντρικού πυρήνα του Πρωθυπουργικού Γραφείου θα χρειαστεί όχι η παρακολούθηση ή ο έλεγχος ή η βαθμολογία αλλά η απόλυτη αναγκαία συνεργασία, προκειμένου να φεύγουν τα θεσμικά εμπόδια. Που αποτελούν το θανατηφόρο δίχτυ αράχνης της ωραίας μας χώρας. Άδηλον αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε ποτέ να το πει, όμως η αποστολή που περιγράφει για τον εαυτό του θυμίζει ένα «2004» γενικής κάλυψης της οικονομίας.