Λεφτά από το… ελικόπτερο, διαφορετικά νέος Αρμαγεδδών

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2020, τ. 994
ΠΑΝΔΗΜΙΑ 2020 του Γιώργου Μανέττα

 

Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, πολύ πιο σκληρή και επώδυνη από αυτήν που έφερε η μακροχρόνια κρίση, αναμένεται να βρεθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα μόλις κοπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Η επέλαση του φονικού ιού, που αφήνει πίσω του χιλιάδες θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλεί βαρύτατο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, το οποίο κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% φέτος για την Ελλάδα, ένα νούμερο που προκαλεί ίλιγγο εάν αναλογισθεί κανείς τη σχετικά μικρή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τους προμηθευτές τους, η απόγνωση και η αγωνία στην αγορά είναι διάχυτη. Ειδικά στον τουρισμό το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έδειξε πως έξι στους δέκα ξενοδόχους θεωρούν πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία και εκπέμπουν SOS. H φετινή τουριστική σεζόν για τη βαριά βιομηχανία της χώρας θεωρείται χαμένη. Ακόμη και αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν σχετικά νωρίς, η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει, καθώς η επιφυλακτικότητα για τα ταξίδια θα παραμείνει για πολλούς ακόμη μήνες.

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στη βιομηχανία, καθώς ήδη μια σειρά από παραγωγικές μονάδες αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά λόγω έλλειψης πρώτων υλών και ζήτησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Viohalco, η οποία έβαλε προσωρινό λουκέτο ενός μήνα στα εργοστάσια των θυγατρικών της που παράγουν χάλυβα και βρίσκονται στην Ελλάδα (Σιδενόρ, Sovel, Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ) λόγω των συνεπειών του κορονοϊού. Παράλληλα, έθεσε τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα από τις 2 Απριλίου 2020 έως και τις 3 Μαΐου 2020, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Χαλυβουργία Ελλάδας, η οποία ενημέρωσε τους περίπου 300 εργαζομένους που απασχολεί στις βιομηχανικές της μονάδες στον Βόλο ότι αναστέλλει τη λειτουργία της και θέτει το προσωπικό σε καθεστώς διαθεσιμότητας για τουλάχιστον έναν μήνα, λόγω έλλειψης πρώτων υλών και μείωσης παραγγελιών.

 

Το κρίσιμο δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τσουνάμι λουκέτων και εκτόξευση της ανεργίας, εάν συνεχισθεί για κάποιους ακόμη μήνες το lockdown, ενώ θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμο το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου. Τότε θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία της οικονομίας και θα φανούν οι πραγματικές αντοχές του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς θα κληθεί να πληρώσει μια σειρά από λογαριασμούς, φόρους και τέλη. «Πολλές εταιρείες, κυρίως οι μικρομεσαίες, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν απλά και μόνο γιατί δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας και στα συσσωρευμένα χρέη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μέχρι στιγμής δεν αρκούν για να επουλώσουν τα τραύματα.

 

Καίει το ζήτημα των ενοικίων

Ειδικά στο μέτωπο των ενοικίων εκτιμάται πως θα πρέπει να αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες. Οι λύσεις που δόθηκαν μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται ικανές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης κάνει λόγο για επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% στους πληγέντες για ολόκληρο το 2020, με ταυτόχρονη απαγόρευση των εξώσεων. Μια τέτοια ρύθμιση, σύμφωνα με τον Στ. Καφούνη, θα συμβάλει στο να «αποφευχθούν ανούσιες διαπραγματεύσεις και διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών», ενώ θα διασφαλισθεί η επιβίωση πολλών επαγγελματιών.

Ακόμη πιο δραστική είναι η πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ). Η ΕΠΟΕΣ, η οποία έχει στην ομπρέλα της ορισμένες από τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις εστίασης της χώρας (Everest, Goody’s, Γρηγόρης, Φούρνοι Βενέτη, κ.ά.) κάνει λόγο για καταβολή μηδενικού μισθώματος για τον Μάιο 2020 και για όσο διάστημα ακόμη διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ για την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο 2020 προτείνει να προβλεφθεί μείωση μηνιαίου μισθώματος ανάλογη με τη μείωση των εισπράξεων των επιχειρήσεων/καταστημάτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

Το στοίχημα της επανεκκίνησης

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι όλα θα κριθούν από τη ρευστότητα που θα απελευθερωθεί αμέσως μετά το πέρας της πανδημίας. Μόνον έτσι εκτιμάται πως θα ορθοποδήσουν οι εταιρείες και θα καταφέρουν να συμβάλουν στην ενεργοποίηση των μηχανών της οικονομίας. «Χρειάζεται να πέσουν χρήματα από το ελικόπτερο… Χωρίς φρέσκο χρήμα δεν μπορούν να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε αυτή η πρωτοφανής κρίση», υπογραμμίζει έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

«Διαφορετικά», λέει, «η πολυπόθητη επανεκκίνηση θα είναι αργή και επίπονη». Η άμεση αξιοποίηση όσων χρημάτων διαθέτει η χώρα από το περίφημο μαξιλάρι ασφαλείας χαρακτηρίζεται μονόδρομος προκειμένου να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα, αφού (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) η ΕΕ δεν φαίνεται ικανή –για άλλη μία φορά– να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων…