Λιανεμπόριο: ο «νέος πελάτης» και η αλυσίδα αξίας

 

Αρκετές μέρες έχουν περάσει από την διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανεμπόριο («Mega Shifts – Mega Trends: Το νέο τοπίο στο λιανεμπόριο»), που επεδίωξε να φωτίσει πώς δημιουργείται υπό τις σημερινές συνθήκες ο «νέος πελάτης» κι ακόμη περισσότερο πώς οικοδομείται πλέον η αλυσίδα αξίας και πώς υπεισέρχεται η τεχνολογία σ’ αυτήν την εξέλιξη.

Σε μια διοργάνωση όπου συμμετείχαν ουσιαστικά και με προβληματισμό οι υπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας – ο Υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου έλλειψε τελευταία στιγμή για Σμύρνη, αλλ’ ο ΓΓ του Αλ. Ξανθάκος, έφερε σημαντικά ζητήματα ρύθμισης, η αρμόδια για την Ανάπτυξη στην Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη ακόμη περισσότερο – καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως ο Βασίλης Κορκίδης της ΕΣΕΕ/του ΕΒΕΠ ή ο Πλάτων Μονοκρούσσος της Eurobank/της ΕΕΤ αλλά και δυναμικοί «παίκτες» του κλάδου όπως (ενδεικτικά) ο Αρ. Παντελιάδης της ΜΕTRO, ο Παύλος Ευμορφίδης της COCOMAT, ο Θανάσης Σκορδάς της ΣΕΛΟΥΝΤΑ, στην διοργάνωση, αυτή δόθηκε ευθέως η αίσθηση ενός κόσμου που αλλάζει. Ταχύτατα.

Η χρήση των smart phones,ο ανταγωνισμός για πρόσβαση στον καταναλωτή, η ενημέρωση online (που κάνει πλέον τον πελάτη γνώστη της υπηρεσίας ή του προϊόντος και όχι απλό καταναλωτή), η συμμετοχή στην διαμόρφωση ή ακόμη και στον σχεδιασμό του προϊόντος, η πίεση στα περιθώρια και το άνοιγμα στον ανταγωνισμό – όλη αυτή η επανάσταση που επήλθε ήδη και καθημερινά βαθαίνει στο λιανικό εμπόριο, έρχεται να συνδυαστεί με την με πολύ βαρύτερο βηματισμό προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου (εγγύηση των προϊόντων, αντιμετώπιση του παραεμπορίου…). Ενώ ακόμη λιγότερο γρήγορη είναι η εξέλιξη στο πώς ( «βλέπει» η γενικότερη οικονομική πολιτική και η αγχώδης προσπάθεια αλλαγής παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα της κρίσης την συνεισφορά (ή μήπως την καθοδήγηση;…) του λιανεμπορίου.

Στην ημερίδα αυτή γινόταν συνεχώς φανερό ότι οι φορείς του λιανικού εμπορίου, πάντως εκείνοι που κατορθώνουν να επιπλεύσουν, έχουν μια πολύ πιο δυναμική περπατησιά απ’ ό,τι τα στερεότυπα που είχαμε γι αυτούς και τους κλάδους τους. Ενδιαφέρον.