Μαθαίνοντας από την Κορεατική εμπειρία

 

Με ιδιότυπη συνάντηση//συζήτηση, το Φόρουμ Συνεργασίας Κορέας-Ελλάδας (σε συνεργασία της Κορεατικής Πρεσβείας και του ΙΟΒΕ) επεδίωξε την τελευταία εβδομάδα να αναδείξει την Κορεατική εμπειρία σε θέματα εισαγωγής της τεχνολογίας αιχμής τόσο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (σε θέματα κυρίως λειτουργίας του φορολογικού συστήματος) όσο και στην διαχείριση του αστικού ιστού (από την ενέργεια ή τις μεταφορές μέχρι και τα αστικά απόβλητα).

Το ενδιαφέρον της διοργάνωσης ήταν οι εναλλασσόμενες εισηγήσεις-παρουσιάσεις εμπειριών από την Κορεατική και την Ελληνική πλευρά, με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η δυνατότητα μεταφοράς τεχνολογίας και βέλτιστων πρακτικών από την Κορέα, ενώ είναι γνωστό ότι η Ελλάδα “των Μνημονίων” (με την προσδοκία βελτίωσης της διακυβέρνησης) αναζητά λύσεις ή πάντως προσεγγίσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Έτσι, ο δε Kim Jae-jin από το Κορεατικό Ινστιτούτο Δημόσιων οικονομικών, περιέγραψε διεξοδικά πώς η Κορέα (μετά την κρίση του 1997 και την τότε προσφυγή στο ΔΝΤ) εισήγαγε με έμφαση ψηφιακές υπηρεσίες στην διαχείριση του φορολογικού συστήματος. Με την γενίκευση της χρήσης πιστωτικών καρτών, με εκκίνηση τα κίνητρα για χρήση τους το 1997 και με δυνατότητα πλήρους εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων/με απορρόφηση των συναλλαγών σε ρευστό το 2006 και την πλήρη ψηφιακή τιμολόγηση μέχρι το 2010. Αποτέλεσμα : 4πλασιασμός των φορολογικών εσόδων μέσα σε 18 χρόνια (1995-2013) και περιορισμός των φορολογουμένων που είναι κάτω από το κατώφλι του αφορολόγητου από 70% (το 1990) στο 20% (το 2013) του συνόλου.

Ο δρ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Γεν. Διευθυντής Μεταρρυθμιστικών Πολιτικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΟΙΚ, παρουσίασε αντίστοιχα την πολιτική ψηφιοποίησης της Ελλάδας, με τους παράλληλους στόχους της βελτίωσης του δυναμικού/της αποτελεσματικότητας, της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών, της στροφής προς  τον διοικούμενο/το πολίτη και της διοίκησης με βάση (μετρήσιμα) αποτελέσματα. Η περιγραφή Μιχαλόπουλου περισσότερο στόχους και προθέσεις έδωσε, παρά πραγματοποιήσεις – όμως κι αυτό δίνει ένα κλίμα…

Ο δρ. Διομήδης Σπινέλλης, σήμερα καθηγητής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕΕ αλλά και με την πείρα της Διοίκησης προ ετών (Γ.Γ. Πληροφορικών Συστημάτων στο ΥΠΟΙΚ το 2009-11), θύμισε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία προκειμένου να προχωρήσει η εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας, τόσο από το Δημόσιο (εκεί έθεσε ιδιαίτερη έμφαση στο ποιοτικό επίπεδο των νέων δημοσίων υπαλλήλων…), όσο και από “θαρραλέους ιδιώτες”!

Την συνολική παρουσίαση του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Κορεάτικη οικονομία (10% του ΑΕΠ, 33% των συνολικών εξαγωγών…), καθώς και την πελώρια διείσδυση/χρήση έξυπνων τηλεφώνων και broadband υπηρεσιών μέσα στην τελευταία δεκαετία έκανε ο Kim Doo-sik, του Οργανισμού Εξαγωγών της Κορέας, δείχνοντας τι μπορεί να επιτευχθεί άμα μια χώρα (όπως η Κορέα μετά την κρίση του 1997…) θέσει ως στόχο την πραγματική μεταβολή του παραγωγικού της ιστού.

Κατά τα άλλα, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες διαχείρισης των αστικών αποβλήτων με μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών (από τον δρα Jang Ha-na και τον Βασίλη Λιόγκα, αντιστοίχως), η μετάβαση από την διαχείριση αποβλήτων στην παραγωγή ενέργειας (από τον Kim Young-Ki, της Hanwa) καθώς και η δημιουργία και λειτουργία “έξυπνων δικτύων” και άλλων μορφών αναζήτησης της αποτελεσματικότητας στην ηλεκτροπαραγωγή και στην διάθεση της ενέργειας (από τον Won Tai-seung, της KOPCO /της Κορεάτικης ΔΕΗ). Ανοίγματα προς ένα αύριο; Ίσως.