Μεγάλη Βρετανία: η σειρά των αθέλητων συνεπειών

 

Είχε φανεί ήδη από τα γκάλοπ των τελευταίων ημερών πριν τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, που το ένα έδινε 1 μονάδα διαφορά Συντηρητικών-Εργατικών, το άλλο …12 μονάδες. Πάντως αυτές οι εκλογές, όπως άλλωστε και το δημοψήφισμα για το Brexit, αν κάτι, ένα δείχνουν: ότι ο νόμος των αθέλητων συνεπειών βρίσκεται και θα παραμείνει σε πλήρη ανάπτυξη. Όπως ο Κάμερον πήγε να σκοράρει εσωκομματικούς πόντους υποσχόμενος (και ύστερα – Βρετανός είναι, οι Βρετανοί δεν υπαναχωρούν! – διοργανώνοντας) ένα δημοψήφισμα που έβλεπε ότι θα πήγαινε στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην που ήθελε /περίμενε, έτσι και η σιδηρά κυρία Τερέσα Μέι πήγε στις κάλπες για να ενισχύσει την θέση της και την διαπραγματευτική της ικανότητα απέναντι στους Ευρωπαίους (για ένα σκληρότερο/σαφέστερο Brexit, υποτίθεται) και έφερε τον εαυτό της σε πιο αδύναμη θέση, ίσως και σε αναζήτηση συμμαχιών για να κάνει τι; Να διαπραγματευθεί από θέσεως αδυναμίας. Α, ναι, και η επικεφαλής των Σκωτσέζων αυτονομιστών Νίκολα Στέρτζον, που πίστευε ότι θα βγει ενισχυμένη ώστε – με αυτήν την βάση – να προωθήσει ένα δεύτερο “δικό της” δημοψήφισμα στην κατεύθυνση αυτονόμησης της Σκωτίας (τώρα που – υποτίθεται – θα προχωρήσει το Brexit, άρα θα στερηθούν οι Σκωτσέζοι την συμμετοχή στην ΕΕ), βρέθηκε σε ελαφρώς πιο αδύναμη θέση.

Α, ναι, υπάρχει και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, με τις ακραίες – για την εποχή – προς τα αριστερά θέσεις του, ο οποίος τις “συμμάζεψε” κάπως και βρέθηκε όχι μεν να κερδίζει την εκλογή αλλά να ενισχύει αισθητά την θέση του. Εδώ, το ζήτημα είναι… τι θα τις κάνει τις πρόσθετες αυτές έδρες που του δόθηκαν. Πού θα πάει τους Εργατικούς, που κάποια στιγμή υποτίθεται ότι πήγαιναν για κατάρρευση. Ενώ οι Φιλελεύθεροι – πάντα οριακής σημασίας λόγω του first-past-the-post εκλογικού συστήματος – ξαναβρίσκονται στο υπαρξιακό δίλημμα: με ποιον να πάνε/τι να παραστήσουν.

Α, ναι, το δε UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ (ο ίδιος έχει αποσυρθεί, εν τω μεταξύ) που “κέρδισε” πολιτικά όλο το Brexit ως κινητοποίηση, κυριολεκτικά αφανίστηκε.

Ίσως όμως η πιο αθέλητη συνέπεια είναι στην θέση που βρέθηκαν οι Ευρωπαίοι: τι, πώς, προς τα πού θα διαπραγματευτούν τώρα με τους Βρετανούς ως Brexit. Να προβλέψουμε ότι κι εδώ θα λειτουργήσει ο νόμος των αθέλητων συνεπειών, π.χ. Προς την κατεύθυνση μιας διαφορετικής προώθησης της λογικής της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων;