Μετά (κι αυτήν) την καταιγίδα: πρώτη ανάγνωση

 

Το ισχυρότατο μπουρίνι/ανεμοστρόβιλος στην Χαλκιδική, που άφησε πίσω έξη νεκρούς τουρίστες κι έναν Έλληνα ψαρά (που είχε ξανοιχτεί με το καΐκι του), σχεδόν 100 τραυματίες, αποδιάρθρωση στις υποδομές – ηλεκτροδότηση, ύδρευση, σιδηροδρομική σύνδεση λίγο παραπέρα – και ευρύτατη αναταραχή στην τουριστική αυτή περιοχή, μεσοκαλόκαιρα, ανέβασε πάλι στην επιφάνεια πολλά που («μετά την Μάνδρα, μετά το Μάτι») είχαμε απωθήσει.

Να πούμε το δίκιο, η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού τα πήγε καλύτερα. Ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πολύπειρος, καβάλησε το αυτοκίνητο νυχτιάτικα και βρέθηκε επιτόπου – το πρωί έδινε συγκρατημένη συνέντευξη Τύπου/απολογισμό, με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, χωρίς κορώνες ή πολιτική χροιά. Τα πράγμα πήγε να ξεφύγει λίγο όταν με τον  πειρασμό να καταδειχθεί εγρήγορση (και) του Πρωθυπουργού στην κινητοποίηση των πάντων, πήγε να «ανέβει» η εικόνα μη-συνεργασιμότητας των αρμοδίων του ΔΕΔΔΗΕ, που μίλησαν για 3ήμερο μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Ευτυχώς το πράγμα μάλλον μαζεύτηκε, η έμφαση πήγε στο πώς θα κινητοποιηθούν οι πάντες – από τα βαρέα οχήματα και τις γεννήτριες του Στρατού μέχρι τα μέσα των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ και η – παραδοσιακή, αναπόφευκτη – αναζήτηση ελλείψεων και υπευθύνων κοκ από την μηντιακή μας σφαίρα («προετοιμασία» για τέτοιου τύπου ανεμοστρόβιλο μόνο στο Κάνσας νοείται…), στράφηκε περισσότερο στην συζήτηση για ενεργοποίηση της ψηφιακής δυνατότητας προειδοποίησης με το δύσμοιρο «112», αλλά και στις ιδιαιτερότητες που φέρνει η παρουσία μυριάδων τουριστών (με τα θερινά αντανακλαστικά και τις δεκάδες γλώσσες που μιλούν /ακούνε/διαβάζουν).

Τσουρουφλισμένος, να το πούμε λαϊκά, απ’ όσα έζησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Μάνδρα και – κυρίως – το Μάτι, κράτησε (σχετικά) χαμηλά την μπάλα με το «είναι στιγμές περισυλλογής και αναστοχασμού» και την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται ποτέ να εκμεταλλευθεί πολιτικά παρόμοιες καταστάσεις.

Βέβαια, το ίδιο το γεγονός αυτό και η ακρότητα του φαινομένου ξεκίνησε να οδηγεί στην συνειδητοποίηση ότι η αναφορά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν – ΔΕΝ – είναι προσχηματική. Και ότι η αποστροφή της Ρένας Δούρου, ότι θα δούμε πλέον καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμαστε – αποστροφή που πνίγηκε πέρσι κάτω από το σοκ στο Μάτι και την Μάνδρα – θα ήταν χρήσιμο να αρχίσει κι αυτή να κατασταλάζει στην κοινή γνώμη. Όταν σβήσουν (και αυτές) οι εντυπωσιακές εικόνες καταστροφής.

Οι οποίες, βέβαια, κυκλοφόρησαν σαν αστραπή στα διεθνή δίκτυα. ευτυχώς χωρίς να ανέβει αμέσως κύμα καχυποψίες έναντι της φιλοξενούσας χώρας, της Ελλάδας.

Α, ναι. Το καλοκαίρι είναι ακόμη μπροστά μας.