Μετά – Μακρόν

 

Αποτυπώνοντας για μιαν ακόμη φορά τον υφέρποντα επαρχιωτισμό της Ελληνικής πολιτικής (και μηντιακής, άλλωστε…) σκηνής, η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα – ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε με τις δηλώσεις του να επισημάνει ότι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προεδρίας του/visite d’ Etat: η εντός ωρών από την εκλογή του επίσκεψή του στο Βερολίνο, αλλά και οι επαφές του με ηγέτες των χωρών Βίζεγκραντ είχαν τον χαρακτήρα συναντήσεων εργασίας – έκανε πραγματική «κατάληψη» για τις ώρες  του προγράμματός του. Με τραγικά κενά όσο το αεροπλάνο ερχόταν, η πόρτα άνοιγε, ο Μακρόν και η Μπριζίτ κατέβαιναν και ούτω καθεξής… Κάτω, λοιπόν, από την ομοβροντία των παρουσιάσεων και των σχολίων θα προτείνουμε στον αναγνώστη να σταθεί σε κάποια παραλειπόμενα:

Πρώτον, οι διαδικασίες ασφαλείας – δρακόντιες, βέβαια – υπήρξε αληθινή πίεση από πλευράς των Γαλλικών υπηρεσιών να συμπιεσθούν όσο ήταν δυνατόν ώστε να λειτουργήσουν λιγότερο ενοχλητικά για τον κόσμο. Έτσι, ενώ γύρω από το Μαξίμου και το Προεδρικό υπήρξε αληθινό άβατο, οι δε επισκέψεις της Μπριζίτ σε Ακρόπολη και Νιάρχειο διατάραξαν την πρόσβαση, τηρήθηκε σχετική λογική. Περιορισμένο το κλείσιμο Αττικής Οδού, Περιφερειακής Υμηττού και πρόσβασης σε Αθήνα-Κέντρο. Επιπλέον, η ασφάλεια του Γάλλου Προέδρου (σε αντίθεση με του αφυπηρετούντος Μπαράκ Ομπάμα) έκρινε επαρκώς περιφρουρημένη την Πνύκα, όπου ο Μακρόν απηύθυνε μια ομιλία με περιεχόμενο, πέραν των συμβολισμών, του φόντου Ακρόπολης και ολόγιομου φεγγαριού, εισαγωγής στα Ελληνικά. Χρήσιμη η ομιλία όσο τίποτα για τους φιλοξενούντες, αλλά και με γνήσια τομή στην Ευρωπαϊκή συζήτηση. Σ’ αυτό θα ξανασταθούμε, σε λίγο.

Ύστερα, είτε δεν παρατηρήθηκε είτε απλώς κουτσομπολεύτηκε το γεγονός ότι στο αρχικό του καλωσόρισμα ο Αλέξης  Τσίπρας απευθύνθηκε στον Εμμανουέλ Μακρόν στον ενικό. Ο οποίος, στην δική του τοποθέτηση, απήντησε επίσης στον ενικό. (Οι διερμηνείς σαν να ήταν αιφνιδιασμένοι, στιγμές-στιγμές μετέφραζαν στον πληθυντικό…). Είναι αλήθεια ότι στην Γαλλία, πολύ περισσότερο στην «επίσημη» Γαλλία, ο πληθυντικός αποτελεί αυστηρό κανόνα. Σε όσους, πάντως, έσπευσαν να μιλήσουν για «αγένεια Τσίπρα», να θυμίσουμε ότι σε παρόμοιες επίσημες επισκέψεις το σύνολο των τοποθετήσεων είναι προσυμφωνημένες, διαβασμένες εκ των προτέρων, σκηνοθετημένες. Υπάρχει όμως και μια πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ΕΙΔΙΚΑ όταν οι Γάλλοι απευθύνονται, ως πολίτες, στον Πρόεδρός τους συνηθίζεται να χρησιμοποιούν την προσαγόρευση «Citoyen President» /Πολίτη Πρόεδρε, με χρήση του ενικού. (Μνήμη της διαγραφής του βασιλικού /αυτοκρατορικού παρελθόντος από την République Française). Ποιος το σφύριξε στο Μαξίμου;

Τελευταίο σημείο, ο πυρήνας της ομιλίας Μακρόν. Προκατέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας με το: «αυτήν την Ευρώπη, θέλουμε να την αλλάξουμε […] αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον». Ο φιλοξενούμενός του το πήγε πολύ-πολύ πιο μακριά. Και… είκοσι μέρες πριν τις Γερμανικές εκλογές, πήρε ρίσκα . Εναντιώθηκε σε μιαν «Ευρώπη των κανόνων». Παραδέχθηκε ότι «η πρώτη γενιά Ευρωπαίων, με τα λάθη έφτιαξαν τις επιτυχίες και έκαναν την Ευρώπη επιτυχία». Αναφέρθηκε στο γαλλικό και το ολλανδικό δημοψήφισμα, που βούλιαξαν το Ευρωσύνταγμα πριν χρόνια. Κυρίως όμως, ζήτησε – χωρίς να ζητήσει την άδεια από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, π.χ.! – να ανοίξει ευρύτατη λαϊκή διαβούλευση, σε όλες τις χώρες, και όχι στις κλειστές αίθουσες και τα κονκλάβια, ώστε να προδιαγραφεί «Το μέλλον της Ευρώπης».

Είναι να διερωτάται κανείς: άκουσε κανείς, ιδίως από τους πολιτικούς παρευρισκόμενους;