Μετά την «Γέφυρα»

 

Με όπλο την υποτίμηση προσώπων και την οξύτητα κλίματος και εκφράσεων επιχειρείται τόσο από την πλευρά του πιεζόμενου ΚΙΝΑΛ, όσο και απ’ εκείνην της Ν.Δ. που δημοσκοπικά έχει εγκατασταθεί στον θρόνο της εξουσίας, να αποδομηθεί η προσπάθεια να μπολιαστεί ο χώρος της όλο-και-λιγότερο-ριζοσπαστικής, πάντως κυβερνώσας Αριστεράς με στοιχεία από ένα (Ελληνικού τύπου) σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν. Σε αναζήτηση μέλλοντος.

Από την συνάντηση στο Μέγαρο με αιχμή την Συμφωνία της Πρεσπών μέχρι την συνέντευξη Τύπου στο Πόλις Café του Αρσακείου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Γέφυρα», ήδη όμως και με την αμφισβήτηση της πρόσκλησης ΙΝΕΡΠΟΣΤ/Λούκας Κατσέλη, μαζί με το Ίδρυμα Friedrich Ebert και τους Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου για τις 4 Μαρτίου, σε διάστημα λίγων βδομάδων επιχειρείται η σπορά μιας νέας, πιο εστιασμένης στην εξωστρέφεια ανάγνωσης της πολιτικής. Ειδικά η πρωτοβουλία ΙΝΕΡΠΟΣΤ – Friedrich Ebert – Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου (ο πλήρης τίτλος…) επιδιώχθηκε να στηθεί γύρω από την παρουσίαση στην Ελλάδα της Έκθεσης «Ευημερία για όλους από μια βιώσιμη Ευρώπη» μια προσέγγιση που επιχειρεί – ενοψει ακριβώς των κρίσιμων Ευρωεκλογών – να ευαισθητοποιήσει σε θέματα ανισοτήτων και αναπτυξιακών επιλογών. Θέματα που, όλο και περισσότερο, διεκδικούν την προσοχή. Και την αποσπούν, συχνά με τον πιο αρνητικό τρόπο: Κίτρινα Γιλέκα, αδιέξοδα του Brexit, Ιταλική περίπτωση…

Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν «επί του πεδίου» την διοργάνωση της συζήτησης για την πρωτοβουλία «Γέφυρα» (σε αντιπαραβολή με την αντίστοιχη του Μεγάρου), μπορέσαν να καταγράψουν μιαν αυτοσυγκράτηση ύφους και λόγου. Μετρημένες- και, κυρίως, σύντομες… – τοποθετήσεις. Ατμόσφαιρα παρέας («την Ιστορία γράφουν οι παρέες»), με τους προσελθόντες της σημερινής εξουσίας – Βούτσης, Φίλης, Βερναρδάκης, Χριστοδουλοπούλου, Σκουρλέτης στην πρώτη σειρά των επισήμων, αλλά με Χαρίτση και Τζαννακόπουλο στα μετόπισθεν, μαζί με τους κοινούς θνητούς των συμμετεχόντων – σε ρόλο παρατηρητών, γνώριμων στο κοινό αλλά χωρίς τον εξουσιακό μανδύα.

Η αντιπαραβολή με τους χαρακτηριισμούς και την ένταση που επικράτησαν «εναντίον» της πρωτοβουλίας, καθώς και η προσπάθεια προκαταβολικής απαξίωσης της διοργάνωσης ΙΝΕΡΠΟΣΤ/Friedrich Ebert ένα παραβλέπουν:  Όλες οι κινήσεις που επιχειρούν μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής αντιπαράθεσης – εν προκειμένω από έναν ριζοσπαστισμό που έχει λειανθεί κατά πολύ από την άσκηση της εξουσίας προς κάτι ακόμη πιο προσγειωμένο – δεν θα κριθούν σε επίπεδο προσώπων/προσωπικοτήτων (ό,τι κι αν ο όρος σημαίνει σήμερα…) . Αλλά σε επίπεδο πρόσληψης των πραγμάτων από μια διστακτική, ακόμη, κοινή γνώμη.

Όπως οι της «Γέφυρας» θα ανακαλύψουν – δηλαδή… το ανακαλύπτουν σε κάθε βήμα – εκείνο που θα δοκιμασθεί είναι η αντοχή τους στον χρόνο και στο κλίμα έντασης. Όπως οι επιχειρούντες να διαλύσουν το εγχείρημα – με δίκη προθέσεων («για μια θέση πολεμάνε») και με όλο και πιο ακραίους χαρακτηρισμούς (το «γυρολόγοι» καταλήγει να είναι μετριοπαθές) – θα διαπιστώσουν, το θέμα είναι τι και πώς θα πείσει τελικό τον ψηφοφόρο. Όταν θα έχουμε βγει από το παραβάν της κάλπης θα έχει καταφανεί αν το όχι-και-τόσο-φωτεινό όνειρο της «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» θα έχει επαληθευθεί, αν αντίθετα η «πολιτική περιθωριοποίηση του ΚΙΝΑΛ» θα έχει επέλθει. Και, τότε-τότε, θα χρειαστεί διακυβέρνηση. Και.. πορεία προς τις επόμενες κάλπες. Εκεί, και όχι στο εφήμερο της σημερινής έντασης θα κριθούν οι γέφυρες κάθε τύπου, οι κατεδαφίσεις κάθε λογής.