Μετά τις Βαυαρικές κάλπες

 

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσει κανείς την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στην Βαυαρία με τρεις προκαταρκτικές παρατηρήσεις. Πρώτον, δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου ενδιαφέροντος (πολύ πέρα από τα Γερμανικά σύνορα) για εκλογές σε Land της Γερμανίας – «Κρατίδιο» έχει επικρατήσει να μεταφράζονται τα Laender, ενώ πάντως η Βαυαρία αν ήταν ανεξάρτητη χώρα θα ήταν στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ «27», και πληθυσμιακά και οικονομικά. Δεύτερον, στην – υποτίθεται – επαναπαυμένη Γερμανία, η προσέλευση στις κάλπες ήταν αυξημένη με 72,4% συμμετοχή: η κρίση/οι κρίσεις (ταυτότητας, αντιπροσώπευσης, προσφυγικού, περιβαλλοντική) δεν είναι λοιπόν παράγων «αποστράτευσης». Τρίτον, δύο 24ωρα πριν κλείσουν οι κάλπες στην Βαυαρία, σημαντικό συλλαλητήριο στο Βερολίνο κινητοποιούσε εναντίον της «στροφής ακροδεξιά», την οποία η πάντως υπερσυντηρητική CSU στην Βαυαρία πήγε να αφοπλίσει – υποτίθεται – πηγαίνοντας δεξιότερα, και έπεσε σε τρύπα η ίδια.

Αν τώρα περάσει κανείς στο ψαχνό των αποτελεσμάτων, τα τρία πρωτοφανή δεν έχουν να κάνουν με την κάθετη πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών/CSU (έχασε ¼ της ισχύος της λαμβάνοντας λίγο πάνω από 37%). Πρώτο σοκ, οι Σοσιαλδημοκράτες/SPD έχασαν πάνω από το μισό των δικών τους ψήφων, πέφτοντας κάτω από το 10% – πέμπτο κόμμα: η «Πασοκοποίηση» είναι εδώ! Δεύτερο σοκ, οι Πράσινοι διπλασίασαν την δύναμη τους, στο 17,5%. (Πρώτη – ενδιάμεση διαπίστωση: Κυβέρνηση Συνασπισμού για την Βαυαρία CSU/Πρασίνων είναι η μαθηματικά εύκολη διέξοδος – πλην όμως οι Πράσινοι την αποκηρύσσουν, καθώς έχουν ως κεντρικό τους όπλο την σταθερότητα στις απόψεις τους). Τρίτο σοκ, αυτό όμως αναμενόμενο, η AfD – που, προσοχή!, φαίνεται ότι το 40% όσων την επέλεξαν δεν είχαν πάει στις τελευταίες εκλογές στην κάλπη… – μπαίνει για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή με ποσοστό άνω του 10%.

Η μετεκλογική κουζίνα – το Σύνταγμα της Βαυαρίας απαιτεί σχηματισμό Κυβέρνησης εντός μηνός, άρα η «πατέντα» που είδαμε σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τις πολύμηνες διεργασίες δεν παίζει αυτήν την φορά – δεν μπορεί να βασιστεί, όπως στην προηγούμενη διακυβέρνηση σε εύκολη συμμαχία με τους Φιλελεύθερους/FDP, οι οποίοι παλεύουν για να πιάσουν το κατώφλι του 5%. Το ερώτημα είναι αν θα είναι διαθέσιμοι – και επαρκώς – οι ιδιότυποι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι»/Freie Waehler, που είναι η τρίτη τους φορά που βρίσκονται στην Βουλή, όμως τώρα πλέον με κάπου 12%, ως τρίτο κόμμα. Περισσότεροι από τους μισούς δικούς τους ψηφοφόρους προήλθαν από την CSU, αρκετοί από το FDP, λιγότεροι από την SPD. «Εκλεκτιστές» στις πολιτικές τους θέσεις, οι FW δεν είναι καθόλου σαφές ότι είναι πρόθυμοι να περάσουν από την αμφισβήτηση στην εξουσία.

Πάντως, το ιοβόλο σχόλιο είναι ένα ερώτημα: θα χρειαστεί να περιμείνουμε και τις εκλογές της Εσσης σε δυο εβδομάδες (εδώ είναι η Φρανκφούρτη, αν και πρωτεύουσα το Βισμπάντεν) με κρινομενη τοπική Κυβέρνηση CDU/Πρασίνων, προκειμένου να δούμε τις κεντρικές επιπτώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας; στην Ευρωπαϊκή;