Μετά το τωρινό κύμα της κρίσης: Ακούστε Βαγγέλη Βενιζέλο

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

«Ακόμη δεν την έχουμε φαντασθεί, την πιθανή έκταση της κρίσης ΜΕΤΑ τον κορονοϊό». «Θα χρειαστεί αληθινή εφαρμογή “whatever it takes”». Κυρίως όμως: «Τίποτε δεν θα είναι πια όπως πριν».

Αυτού του είδους οι παραδοχές/διατυπώσεις συναντιώνται σε κάθε γωνιά της – όλο και συχνότερα ψηφιακής – δημόσιας συζήτησης. Δεν δείχνουν όμως, φοβούμαστε,  κάποια γνήσια συνειδητοποίηση. Ούτε από τους ποικίλους ηγέτες που τα εκφωνούν αυτά, ούτε από τους στοχαστές και τους influencers που τα αναλύουν και τα προωθούν, ούτε από τα μήντια που πασχίζουν να συνεχίσουν να υπάρχουν, ούτε καν από τους προσερχομένους στην συζήτηση καθημερινούς ανθρώπους – είναι, βλέπετε, η μοναξιά του lock-down! Προπάντων, δεν βλέπουν (κι αν βλέπουν, δεν θέλουν ή/και δεν αντέχουν να δεχθούν) πού οδηγείται το συμπέρασμα. Αληθινά.

Εκεί, λοιπόν, προέκυψε μια φωνή από το παρελθόν. Από το πρόσφατο, είναι αλήθεια, παρελθόν. Πρόκειται για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που στον χειμαρρώδη πάντα λόγο του (στην μέσω Skype τηλεοπτική εκπομπή τού  Action 24) ενσωμάτωσε τρία καίρια στοιχεία.

Το πρώτο ήταν ότι, η κατάσταση αυτή όπου η πολιτική παίρνει το πάνω χέρι έναντι της οικονομίας, μπορεί να εκταθεί μέχρι και στην επόμενη χρονιά – το 2021. Το δεύτερο ήταν ότι, ακριβώς η έκταση αυτής της κρίσης είναι τέτοια που μόνον με συναινέσεις θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί.

Το τρίτο, ότι χρειάζεται να προσπεραστεί ο πολιτικός λόγος που συνηθίσαμε – και πάντως θα πρέπει να παραμεριστούν οι επιθέσεις κατά των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλ’ αντιστοίχως και οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ επιθέσεις.

Το ενδιαφέρον – θάπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά στην εποχή της ριζωμένης εχθροπάθειας που ζούμε. ΔΕΝ είναι – έγκειται στο ότι ο ΒΒ έρχεται και συνδέει τα δυο. Δηλαδή ότι βλέπει πώς μόνον με ευρύτερες, «μεγάλες συστρατεύσεις, εθνικές» θα μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις (οικονομικές, ακόμη περισσότερο κοινωνικές) της χωρίς προηγούμενο υγειονομικής κρίσης: η κατάρρευση της ζήτησης, η εργασιακή ανασφάλεια, η εκτεταμένη στάση πληρωμών, ο εκ νέου κλονισμός του τραπεζικού συστήματος (δική μας η απαρίθμηση). αλλά και πώς μόνον άμα υπάρξει παύση εχθροπραξιών στο μέτωπο όσων επιτίθενται στην Κυβέρνηση αλλά και αντιστρόφως εκείνων που επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερχόμενη, αυτή η τοποθέτηση για υπέρβαση των στερεοτύπων, από έναν άνθρωπο που μέχρι και για εσχάτη προδοσία είχε καταγγείλει (με ακραία νομική κατασκευή στην υπόθεση Novartis) την απέναντι πλευρά, προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον. Το είχαμε εξαρχής φαντασθεί: η παράξενη αυτή πολιτική αποστράτευση του Βαγγέλη Βενιζέλου, των τελευταίων μηνών, μια σημαντική ωρίμανση προσεγγίσεων θα την έφερνε.