Μεταβάσεις

 

Κάθε μέρα όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει σε λειτουργία τον μηχανισμό της για καθορισμό των βασικών παραμέτρων της νομισματικής της πολιτικής, είναι σημαντική ημέρα για τις αγορές – όπως και όταν συμβαίνει το ίδιο με την Fed. (Όταν τα τέλη Ιουλίου φέτος η Fed μείωσε το επιτόκιό της κατά 0,25% σε 2-2,25% για πρώτη φορά μετά την κρίση και διέκοψε τον περιορισμό του χαρτοφυλακίου αξιών της το οποίο είχε γιγαντωθεί από παρεμβάσεις στην αγορά μετά την κρίση του 2008 – σε επίπεδο 3,8 τρις δολάρια –  οι αγορές έδειξαν περιορισμένο ενδιαφέρον. Τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος έχει Προεδρικές εκλογές μπροστά του και το ξέρει: it’s the economy, stupid! – καλούσε τους χοντροκέφαλους/boneheads της Fed «να περικόψουν τα επιτόκια στο ΜΗΔΕΝ [η Προεδρική γραφή συχνά χρησιμοποιεί κεφαλαία] ή και λιγότερο»).

Για να μείνουμε στα λιγότερο παρανοϊκά Ευρωπαϊκά μας, η τελευταία σύνοδος της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική προτού ο Μάριο Ντράγκι παραδώσει την σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ αναμενόταν με αδημονία – και οι αγορές έδειχναν να τσιμπάνε. Νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης/Q.E., κάπως συγκρατημένης (50 δις ευρώ/μήνα ή και λιγότερα), αλλά και νέα περικοπή των ήδη αρνητικών κεντρικών επιτοκίων (στο -0,6% αντί του τωρινού -0,4%) ήταν το αναμενόμενο. Ύστερα όμως άρχισαν να διακινούνται αμφιβολίες, ακόμη και φήμες περί αναβολής της πολυσυζητημένης απόφασης.

Θα δούμε τι θα βγάλει η σημερινή μέρα. Όμως… θα μας επιτραπεί να θεωρήσουμε ότι ενώ τα μάτια θα έχουν στραφεί στην Φρανκφούρτη, η ουσία βρίσκεται στο πώς θα κινηθεί – όχι στα νομισματικά, αλλά στα δημοσιονομικά τα οποία ο Μάριο Ντράγκι έχει εδώ και καιρό απευθύνει έκκληση να ενανεργοποιηθούν – το Βερολίνο. Το γεγονός ότι η (ελαφρότατη: μόλις 0,1%) κάμψη του Γερμανικού ΑΕΠ το β’ 3μηνο συνοδεύεται τώρα από πρόβλεψη για άλλο ένα -0,3% το γ’ 3μηνο (δηλαδή τεχνικά ύφεση…) και για το σύνολο 2019 πάει στο 0,4% αντί για 0,6% , και μάλιστα η μεταποίηση έτρεχε με -4,2% (και η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών με -1,2%, άρα αμφιθυμία στις επενδύσεις…), φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση της υπόσχεσης Σολτς για επενδυτική ένεση 50 δις ευρώ. Σε μια οικονομία και σε μια πολιτική σκηνή όπου η λογική του schwarze null, δηλαδή του ότι ούτε οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί (το null) αρκούν, αλλά χρειάζονται καλού-κακού πλεονάσματα (schwarz), και όπου ήταν τίτλος τιμής ότι επι 5 χρόνια τώρα δεν υπήρχε καθαρός δανεισμός του Δημοσίου, αν η σημερινή ημέρα οριστικά αλλάξει τις ισορροπίες, θα είναι αληθινά σημαντική. Αυτή η μετάβαση , θα είχε Ευρωπαϊκό νόημα.