Μετρήσεις, δείκτες, αναλύσεις…

 

Το κακό με τους δείκτες και με τις μετρήσεις (βάσει Των οποίων καταρτίζονται οι δείκτες) και με τις αναλύσεις που ακολουθούν τους δείκτες και τις μετρήσεις (γιατί… σε τι χρησιμεύουν οι μετρήσεις και οι δείκτες, αν όχι για αναλύσεις;) είναι ότι, άπαξ και ξεκινήσεις να τους δίνεις σημασία, πρέπει και να συνεχίσεις.

Το είχαμε δει προ εβδομάδων, όταν τα στοιχεία για το επίπεδο ανάπτυξης – του 2017 – καταγράφονταν αρκετά πίσω από τις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί, αν και πάντως ήταν στοιχεία ανάπτυξης και όχι στασιμότητας ή υποχώρησης. Τώρα, όμως, είδαμε – αυτήν την φορά από το ΙΟΒΕ, όχι από την ΕΛΣΤΑΤ – τον Δείκτη Οικονομικού κλίματος για τον Μάρτιο. Ο οποίος, ενώ στο κλείσιμο του 2017 και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς είχε μείνει ψηλά, τώρα μετρήθηκε σε αισθητή υποχώρηση. Την κατάσταση «κρατάει» ακόμη κάπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη, που κανονικά λειτουργεί σαν «ρυμουλκό» της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων (την οποία μετρά ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος).

Όπως ήδη σημειώσαμε, άπαξ και αρχίσεις να προσέχεις μετρήσεις και δείκτες (και τις συνακόλουθες αναλύσεις) είσαι λογικά υποχρεωμένος να συνεχίσεις να το κάνεις. Έτσι λοιπόν, η μέχρι προ εβδομάδων θετική «ανάγνωση» – απορημένη κάπως, αλλά πάντως θετική – του ΙΟΒΕ, τώρα με την υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βλέπουμε να προτείνεται ως ερμηνεία η διόρθωση «στις ίσως υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες» που είχαν διαμορφωθεί. Αντίστοιχα, η σταθερότητα (ή : στασιμότητα) στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης θεωρείται ότι ανάγεται σε απουσία σοβαρών πολιτικοοικονομικών γεγονότων «που συνήθως προκαλούν αβεβαιότητα στα νοικοκυριά».

Αν ακόμη δεν θαυμάσατε την ισορροπία της διατύπωσης – και την προβολή στο αύριο – ας πάμε μαζί πίσω στην κυρίως ερμηνεία του γιατί «λύγισε» ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος. Πέρα, λοιπόν, από την ενδεχόμενη προηγούμενη υπεραισιοδοξία, το ΙΟΒΕ επαναφέρει το ενδεχόμενο και μιας «αβεβαιότητας σε ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής», αλλά και τα παγίως μνημονευόμενα: την συνεχιζόμενη επίπτωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συν την «εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης (σημειώστε ιδιαίτερα το ΚΑΙ) για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Ναι, κάτω από την υπέρκομψη διατύπωση βρίσκεται η συνεχιζόμενη εσωτερική αντιπαράθεση για «καθαρή έξοδο» ή για «προληπτικό πρόγραμμα/πιστοληπτική γραμμή».

Αυτά έχουν οι μετρήσεις, οι δείκτες και οι αναλύσεις.