Μετρώντας τον χρόνο

 

Μπορεί να μετρήσει κανείς τον χρόνο, τώρα, με βάση τα εορταστικά ορόσημα. μπορεί να στηριχθεί σε πολιτικά στάδια. μπορεί να ενσωματώσει στην μέτρηση Ευρωπαϊκές ημερομηνίες. Πάντως, η πρώτη μέτρηση έχει αρκετή σταθερότητα: ένας μήνας ανάμεσα στο 3ήμερο της 25ης Μαρτίου, που μόλις έφυγε (ευτυχώς χωρίς ακραία παρατράγουδα των εορτασμών) και τις ημέρες καταλλαγής και ευφροσύνης του Πάσχα. Η δεύτερη μέτρηση έχει, και αυτή, το ενδιαφέρον της: με βάση το άρθρο 41 παρ. 3 του Συντάγματος, προκήρυξη εκλογών γίνεται «μέσα σε 30 ημέρες» από την διάλυση της Βουλής, με ενδεχόμενη επίκληση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας. Αν, λοιπόν, είναι να συμπέσει μετά την ενδελεχή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων και την οιωνοσκόπηση του διεθνούς κλίματος εκλογική αναμέτρηση εθνικής κάλπης με τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, τότε οι Πασχάλιες ημέρες (ένα μήνα από τώρα…) θα αποτελέσουν το έσχατο timeline.

Όμως πολύ κοντά εκεί, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, θα έχουμε – 23 Απριλίου – την ΕΛΣΤΑΤ να αποφαίνεται επί του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή του στόχου (ή: της υπέρβασης του στόχου) του 3,5% του ΑΕΠ. Εγκαίρως ώστε η S&P να καταθέσει την δική της φρέσκια αξιολόγηση – μετά από την Moody’s – «κλείνοντας» έτσι τις αναβαθμίσεις. Και ξανανοίγοντας την συζήτηση για έκδοση νέου, ίσως 15ετούς, ομολόγου πριν τις κάλπες.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από χρονικά οροθετημένα γεγονότα/milestones για να παρακολουθούμε τον χρόνο, έρχεται στην μέση η ψήφιση του νόμου που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη. Έρχεται όμως και η έγκρισή του από DGComp – εδώ ο χρόνος κινδυνεύει να «γλιστρήσει»: όταν οι Κύπριοι προώθησαν το δικό τους αντίστοιχο Πρόγραμμα «Εστία», το 2017, ενώ προσδοκούσαν έγκριση εντός εβδομάδων την έλαβαν εντός μηνών. (Δεν αγγίζουμε καν το ναρκοπέδιο ΕΚΤ/SSM). Πρόσθετο milestone θα ήταν η προώθηση/ψήφιση των διαβόητων 120 δόσεων, όχι μόνο για τις ασφαλιστικές οφειλές – αλλά και για τις φορολογικές. Εδώ, ο σχεδιασμός ήταν να προσπεράσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου «χωρίς απώλειες» ώστε να γίνει ήπια επίδειξη ανεξαρτησίας με τις 120 δόσεις, μετά.

Α, ναι, και εν τω μεταξύ θα τρέχουν οι ημερομηνίες της εξέτασης της Ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. (Μόνον που οι διαδικασίες θα είναι φέτος χαλαρές λόγω Ευρωεκλογών του Μαΐου). Κάπως έτσι θα μετριέται τώρα ο χρόνος. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάποιος διαταρακτικός παράγοντας: ας πούμε «γλύστρημα» στα ΕλληνοΤουρκικά, ή πάλι έκδοση των αποφάσεων ΣτΕ για αναδρομικά και ανατροπή Νόμου Κατρούγκαλου.