Με τον ΣΕΒ στο περισκόπιο

 

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την φετινή παράσταση – διότι περί αυτού πρόκειται, πάντα – της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Με Κυριάκο Μητσοτάκη (για να πάρουμε τα πράγματα με την χρονική σειρά) να έχει τοποθετηθεί «φιλοεπιχειρηματικά, αλλά όσο γίνεται πιο κοινωνικά» (σχόλιο της αίθουσας) με την διατύπωση «από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες». Το κοινό ευνοϊκό, ώστε ούτε κι εδώ δυσανασχέτησε.

Με Αλέξη Τσίπρα να θέτει την «έμφαση στο ότι η Ελλάδα» από χώρα-παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης […] από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης» (με εκκωφαντική σιγή του ακροατηρίου), αλλά και να διαβλέπει «δημοσιονομικά περιθώρια […] αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και των αγορών», συνολικά πάντως με χαμήλωμα προσδοκιών και στόχων. Το κοινό εδώ, ακόμη πιο παγωμένο κι από πέρσι. Δεν βοήθησε, πάντως, ο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ήταν προγραμματισμένος για 5λεπτο χαιρετισμό, κι όμως άδραξε σχεδόν τρία τέταρτα για κάτι ανάμεσα σε απολογισμός και προγραμματικές δηλώσεις.

Με τον Θόδωρο Φέσσα, για τρίτη φορά αναδειχθέντα σε Πρόεδρο του ΣΕΒ, να επιμένει στην ανάγκη «να ξανασυστηθούμε στην διεθνή κοινότητα, να διευρύνουμε τα μυαλά μας και την οπτική μας» – αλλά και να μην διστάζει να πει, ξεκάθαρα το: «Σε τρεις μήνες η χώρα μας βγαίνει από τα Μνημόνια. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη. Συγχαρητήρια!» Και αυτά, ενώ επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Γερμανός πρώην αντικαγκελλάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – Σοσιαλδημοκρατική φιγούρα κύρους: ιδιότητες, που δεν πήγαν χαμένες στους παρευρισκόμενους…

Αυτά όμως, είναι τα εξωτερικά γνωρίσματα της Γ.Σ. όπως έτρεξε στην δημοσιότητα. Πηγαίνοντας λίγο πιο εσωτερικά – και ουσιαστικά – είχε έναν χαρακτήρα αναμέτρησης της Ελληνικής Βιομηχανίας και δη της μεταποίησης με τον εαυτό της. Η ανανέωση, για τρίτη φορά, της θητείας του Θ. Φέσσα βάζει στον πάγο για ένα διάστημα – όχι αναγκαστικά διετία – την αρχική επιλογή του ΣΕΒ, που ήταν ο Βαγγέλης Μυτιληναίος. Εδώ παρεμβλήθηκε ένα «ατύχημα» διαδρομής: η εκκρεμμοδικία, στο ποινικό, με την παραπομπή από Συμβούλιο Εφετών για κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία για υπόθεση έργου της ΔΕΗ (2002-2003), στην μονάδα συνδυασμένου κύκλου στο Λαύριο που κέρδισε η ΜΕΤΚΑ (Η «απάντηση» είναι ότι πρόκειται για αμοιβή του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη για συμβουλευτικές υπηρεσίες άλλης περιόδου στον Όμιλο Μυτιληναίου).

Η αρχική στάση όσων είχαν προωθήσει την επιλογή Μυτιληναίου ήταν ότι «ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να παίρνει πίσω αποφάσεις του» (με, στο φόντο, την επισήμανση ότι όποιος τύχει να συναλλάσσεται με το Δημόσιο ή ΔΕΚΟ, αργά ή γρήγορα βρίσκεται με ποινικά). Όμως, στην συνέχεια, ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου ζητήματος άρχισε να βαραίνει. Μέχρι σημείου να ακουστεί, στην τελική φάση επιλογής Προεδρείου – η επιλογή ηγεσίας στον ΣΕΒ κρατάει μήνες μέχρι να καταλήξει, προσυμφωνημένα, στο Δ.Σ. και την δια βοής επικύρωση στην Γ.Σ. – η ατάκα «over my dead body». Εκεί, λοιπόν, επανήλθε ως φαίνεται η σοφία «των γερόντων» – δηλαδή των διατελεσάντων Προέδρων ή άλλων επιφανών του χώρου. Και προκρίθηκε (α) ανανέωση της θητείας Θ. Φέσσα, με αποκλεισμό κάθε ιδέας μιας «μικρής παράτασης» που όχι μόνο θα λειτουργούσε προσβλητικά, αλλά θα αποδυνάμωνε και την πορεία του Συνδέσου σε ταραγμένες εποχές και (β) η παραμονή του Βαγγέλη Μυτιληναίου ως Αντιπροέδρου («με αυξημένες αρμοδιότητες» κατά την σχετική ανακοίνωση), με διάχυτη μια αίσθηση ότι άμα η Δικαιοσύνη ξεμπλέξει ευμενώς – και έγκαιρα – την υπόθεση, τότε θα μπορούσε να επισπευσθεί η διαδοχή.

[Για όσους προσέχουν τις λεπτομέρειες, Μέγας Χορηγός της Γενικής Συνέλευσης προσήλθε ο Όμιλος εταιρειών Φέσσα (Infoquest, Unisystems, iStorm, μέχρι και ACS ). Χρυσοί Χορηγοί η Chipita/Σπ. Θεοδωρόπουλος και η Eurobank. Ασημένιος Χορηγός ο ΤΙΤΑΝ/Θ. και ήδη Δημ. Παπαλεξόπουλος. Μπρούντζινοι Χορηγοί Damma/Δ. Δασκαλόπουλος, Aegean/Ευτ. Βασιλάκης (ιδιαίτερη μνεία απ’ όλους σοτν θάνατο του Θ. Βασιλάκη), ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ/Ν. Στασινόπουλος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ /Καλλιτσάντσηδες, Όμιλος Μυτιληναίου – η σειρά αλφαβητική. Απλώς χορηγοί πολλοί: IMERYS/άλλοτε Οδ. Κυριακόπουλος, LAMDA Dev/Λάτση, αλλά και ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΛΠΕ, παραδίπλα ΜOTOROIL και INTRAKOM].

Σταματούμε εδώ. Αύριο, πιο κοντά στον πυρήνα των πραγμάτων…