Με 13 ελληνικές συμμετοχές το φετινό «Γούντστοκ» των startups

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2019, τ. 981
START-UPS της Mαρίνας Πρωτονοταρίου

Στο τεχνολογικό και επιχειρηματικό φεστιβάλ καινοτομίας South by Southwest (SXSW.) κατά το διάστημα 8-17 Μαρτίου 2019 συμμετείχαν 13 startups, που εκπροσωπούν τις καλύτερες του ελληνικού startup οικοσυστήματος και επιλέγησαν να ταξιδέψουν στο Όστιν του Τέξας.

Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI) και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τους Industry Disruptors-Game Changers.

Κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ SXSW, οι ελληνικές startups, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη καταφέρει να συλλέξουν χρηματοδοτήσεις, παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη διεθνή σκηνή σε μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στον κόσμο.

Τα προηγούμενα χρόνια στο φεστιβάλ είχαν συστηθεί στην επενδυτική κοινότητα εταιρείες όπως το Twitter και το Periscope, οι οποίες έγιναν αργότερα κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που επίσημη εθνική αντιπροσωπεία συμμετέχει στο SXSW Trade Expo, στο οποίο συγκεντρώνονται περισσότεροι από 100.000 επιχειρηματίες, επενδυτές και κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας.

Η συμμετοχή αυτή είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αμερικανικών και ελληνικών startups που ξεκίνησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μαζί με τους Industry Disruptors-Game Changers, οργάνωσαν το περίπτερο Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece). Τώρα ένωσαν τις προσπάθειές τους με με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το THI για να οργανώσουν άλλη μία επίσημη εθνική αντιπροσωπεία τεχνολογίας.

Μέσω της συμμετοχής τους σε ένα από τα υψηλότερου επιπέδου συνέδρια επιχειρηματικότητας στον κόσμο, οι ελληνικές startups θα έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν και να εξελιχθούν.

Οι 13 startups, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποικίλους κλάδους και τομείς, που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τις ιατρικές τεχνολογίες, τις επικοινωνίες, τη ρομποτική, τις δημιουργικές βιομηχανίες, τον τουρισμό και άλλους, είναι οι: The Tipping Point, Loceye, Vertitech, Orama VR, PD Neurotechnology, Tutobo Educational Robotics, Racecheck, Edit59, Social Experience, Sustainable Food Movement in Greece, Blendo, Viral-Loops, Spotlight POS-Spotfolio. **

Ο Geoffrey Pyatt, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, δήλωσε: «Μαζί με την ευρεία και υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το περασμένο φθινόπωρο, η οποία ανέδειξε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των τοπικών επιχειρηματιών στο περίπτερο Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece) της ελληνικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό τον λόγο, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που συμμετέχω μαζί με το Υπουργείο και την Ελληνική Πρωτοβουλία στην υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο φετινό SXSW, το οποίο θα παρουσιάσει μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες startups από το περίπτερο της Ψηφιακής Ελλάδας και θα τους δώσει την ευκαιρία να προσεγγίσουν μερικούς από τους κορυφαίους τεχνολογικούς πρωτοπόρους επενδυτές στον κόσμο».

Ο Peter Poulos, εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Στην Ελληνική Πρωτοβουλία είμαστε ευχαριστημένοι που θα συνεργαστούμε τόσο με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όσο και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η πολύχρονη στήριξή μας προς το SXSW ενθάρρυνε τη δημιουργία ενός νέου κύματος startups και επιχειρηματιών, δημιουργώντας ευκαιρίες για άμεση ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: «Στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είμαστε πολύ χαρούμενοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την αμερικανική Πρεσβεία, το THI και τους ID-GC για την επιτυχία αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας, που θα βοηθήσει τις ελληνικές startups να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη διεθνή έκθεση. Ταυτόχρονα θα τους δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουν την ανάπτυξη και τη συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία της ελληνικής startup κοινότητας, καθώς επίσης και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην ελληνική οικονομία».

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, αρμόδιος –εκ μέρους της Helexpo και του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ– για την οργάνωση του περιπτέρου Ψηφιακή Ελλάδα στη ΔΕΘ δήλωσε: «Το project #DigitalGreece, το οποίο αρχικά ήταν ιδέα του Νίκου Παππά, υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ξεκίνησε με την πρόσκληση 128 startuppers να συμμετάσχουν στο Περίπτερο 12 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ακριβώς απέναντι από το περίπτερο 13 της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμωμένης χώρας. Η επιτυχία της ΔΕΘ 2019 οδήγησε το Υπουργείο να επενδύσει περαιτέρω στο project και να καλέσει την ελληνική startup κοινότητα στις εκθέσεις της Helexpo για τον τουρισμό, τη γεωργία, τις κατασκευές, τα τρόφιμα και τα ποτά, μαζί με το CES2019 (Las Vegas), το MWC2019 (Βαρκελώνη) και τώρα το SXSW 2019 (Όστιν). Στόχος μας είναι να βάλουμε το σημάδι της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας. Σε καμία περίπτωση οι Έλληνες επιστήμονες δεν είναι κατώτεροι με βάση τα διεθνή πρότυπα. Με τη σωστή υποστήριξη, μπορούμε να αντιστρέψουμε το φαινόμενο του brain drain και να το μετατρέψουμε σε brain gain».

Ο Μιχάλης Στάνγκος, ιδρυτής των IDGC, δήλωσε: «Η ενδυνάμωση των ελληνικών startups τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποτελεί έναν πυρήνα του DNA των Industry Disruptors-Game Changers. Ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας Ψηφιακή Ελλάδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ελληνικής αντιπροσωπίας δεκατριών startups στο SXSW, μπορώ να πω με σιγουριά ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και μεγάλη ευκαιρία να προβληθεί η ελληνική καινοτομία σε μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες εκθέσεις καινοτομίας. Ας αφήσουμε το αποτύπωμά μας στο Όστιν του Τέξας».