Μια αμφίβολης χρησιμότητας υπερπαραγωγή με τα βλήματα

 

Ποτέ, είν’ αλήθεια, δεν προέκυψε από συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων κάτι το συγκεκριμένο οσάκις έφθασε εκεί υπόθεση σκανδάλων – και μάλιστα με αντικείμενο τον μαγικό κήπο των εξοπλισμών. Έτσι και τώρα: ο λόγος για την υπόθεση πώλησης των 100-300.000 βλημάτων προς Σαουδική Αραβία (ή/και όπου αλλού: το πολεμικό υλικό είναι δυσάρεστα ρευστή υπόθεση, ιδίως το συγκριτικά λιανικό εμπόριο των βλημάτων και των εκρηκτικών) και για την εμπλοκή σ’ αυτήν του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, σε απόσταση και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με την υπόθεση της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων. Όμως ήταν περίπου βέβαιο ότι, ιδίως από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός επεδίωξε να είναι παρών και να συμμετάσχει, η συζήτηση θα ξέφευγε – μέχρι λίστες και offshore, μέχρι σποτάκια για κοινωνικό μέρισμα ή για τα βλήματα – και με εμπλοκή και άλλων ονομάτων και ντηλ. Ανακινήθηκε (τι Ελλάδα θάμασταν αλλιώς!) ζήτημα ποινικών ευθυνών μέχρι κατασκοπίας αλλά και αναζήτησης πλουτισμού /μιζών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε την βασική πρωτοβουλία έκλεισε την ημέρα με την υπόσχεση ότι «δεν τελειώνει εδώ αυτή η υπόθεση» (και, ώρες αργότερα, νέα έγγραφα περί πώλησης αεροπορικού τώρα υλικού έφθαναν στο προσκήνιο). Ο Αλέξης Τσίπρας εμνήσθη ημερών Ανδρέα Παπανδρέου αποχαιρετώντας «Καληνύχτα κύριε Μητσοτάκη!» και χρησιμοποιώντας την ατάκα «δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο, αλλά την Κυβέρνηση».

Τελικά, τι μένει;  Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει να εγκαταλείπει το πεδίο της πρόβλεψης ότι έρχεται το αδιέξοδο στην οικονομία/στις σχέσεις με τους «εταίρους» (η τρίτη αξιολόγηση του Μνημονίου-3 προχωρεί, οι θετικές εκτιμήσεις μετά τους Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις πήραν και τον Μάριο Ντράγκι, ήδη και τον Κλάους Ρέγκλινγκ…). Ο δε ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στενότερα παρά ποτέ προσδεδεμένος στον Πάνο Καμμένο. Μια επιλογή που, ιδίως μετά  την οξύτητα στην Βουλή μεταξύ Νίκου Βούτση – Φώφης Γεννηματά πάγωσε (αν μη κάτι χειρότερο) τα ανοίγματα προς την υπό μετεξέλιξη ΔηΣυμπ/Κεντροαριστερά. Αμφίβολης χρησιμότητας η υπερπαραγωγή, λοιπόν.