Μια ανάγνωση των Βερσαλλιών του Εμμ. Μακρόν

 

Με μια θεσμική μοναδικότητα – για μια Γαλλία συνηθισμένη στην λογική της συνέχειας, ακόμη και όταν διενεργούνται τομές – ξεκίνησε ο Εμμανουέλ Μακρόν την ουσιαστική φάση της προεδρικής του θητείας. (“Τι μας ενδιαφέρουν, εμάς, αυτά;” . Θεωρούμε ότι έχει το ενδιαφέρον του το θέμα, έτσι που η περίπτωση Μακρόν δείχνει να σαγηνεύει πολλούς – σχεδόν όλους… – στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό).

Όχι μόνο συγκάλεσε, και μάλιστα στις Βερσαλλίες, με τους γρεναδιέρους να υποδέχονται και με την μεγάλη αίθουσα των κατόπτρων να λειτουργεί ως σκηνικό, από κοινού την Εθνοσυνέλευση και την Γερουσία σε “Κογκρέσο” 925 μελών ώστε να μιλήσει ενώπιον όλων – “και του έθνους” – σε ένα είδος υπερπρογραμματικών δηλώσεων, που έθεσε τον Πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τις δικές του προγραμματικές στην σκιά. Αλλά και ανακοίνωσε ότι η ιδιότυπη αυτή σύγκληση θα γίνεται πλέον κάθε χρονιά. Εκεί δηλαδή που αυτή η πρωτοβουλία λαμβανόταν μόνο σε στιγμές μεγάλης κρίσης, τώρα πλέον ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να μιλά περίπου όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος στο (ετήσιο) State of the Union Address.

Πάμε τώρα το περιεχόμενο των ανακοινώσεων Μακρόν. Ως πρώτη από τις προανακοινωμένες μεταρρυθμίσεις, προβλήθηκε η κατά το 1/3 μείωση των μελών των δυο νομοθετικών σωμάτων: από 577 σε 385 στην Assemblee Nationale, από 348 σε 232 στο Senat. Ως δεύτερη, μια σχετική αναλογικοποίηση του ισχύοντος – αρκετά πλειοψηφικού – εκλογικού συστήματος, scrutin uninominal a deux tours, το οποίο βέβαια έδωσε στην σημερινή Κυβέρνηση την αυτοδυναμία (με 351 έδρες έναντι 577 στο σύνολο).

Καθώς όμως πολύς λόγος έχει γίνει για την Ευρωπαϊκή “τοποθέτηση μέλλοντος” του Εμμανουέλ Μακρόν, ας έχει σημειωθεί η διατύπωσή του ότι το ίδιο το Brexit αποτελεί “ένα σύμπτωμα αποτυχίας, που πρέπει να έχουμε το θάρρος να το αντιμετωπίσουμε ευθέως”. Καθώς και η έκκλησή του να προωθηθούν “δημοκρατικές συνδιασκέψεις” μέχρι το τέλος του 2017 ανά την Ευρώπη με λαϊκή συμμετοχή: θάχε ενδιαφέρον να δούμε αν η Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρήσει να την συνδυάσει αυτήν την εκδήλωση με την σχεδιαζόμενη έως και δημοψηφισματική διαβούλευση για την δική μας συνταγματική αναθεώρηση…