Μια ματιά στις Κυπριακές εκλογές

 

Έτσι όπως περάσαμε τις τελευταίες αυτές ημέρες με την συνεχιζόμενη αναταραχή περί το Μακεδονικό, ή πάλι με την Τουρκική ένταση περί τα Ίμια και την μέριμνα για «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, εύλογο είναι να μην δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις που παρατηρούνται παρακάτω – νοτιότερα. Αναφερόμαστε στην Προεδρική εκλογή στην Κύπρο. Η οποία όμως αξίζει προσοχή: όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, θα τεθεί πάλιν επί τάπητος η συζήτηση του Κυπριακού (με την ισορροπία από Τουρκοκυπριακής πλευράς να έχει μεταβληθεί, στην κατεύθυνση του απορριπτισμού, αλλά με τον διεθνή παράγοντα ακόμη πιεστικό για την αναζήτηση λύσεως). Ενώ σε συνεχή παρουσία βρίσκεται το θέμα των φυσικών πόρων της Μεγαλονήσου – με τις γεωτρήσεις ΕΝΙ/Total να συνεχίζονται στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ (και εκείνες της Exxon Mobil/Qatar να προετοιμάζονται σε πέντε μήνες για Οικόπεδο 10), αλλά και το πλωτό γεωτρύπανο DeepSea Metro-II να προσπαθεί να στελεχωθεί με διεθνές προσωπικό εις χείρας της Άγκυρας/ΤΡAO για «γεωτρήσεις αμφισβήτησης» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μια ματιά, λοιπόν, στις Κυπριακές εκλογές. Πρώτον, αισθητά χαμηλότερη η συμμετοχή του κόσμου: 71,4% η προσέλευση έναντι 83,4% το 2013: η ασθένεια της αποχής δείχνει να μεταδίδεται και στους Κυπρίους. Δεύτερον, το ζευγάρι που πέρασε στον δεύτερο γύρο – Νίκος Αναστασιάδης/Σταύρος Μαλάς – ήταν το ίδιο με των εκλογών του 2013.

Όμως τότε ο Ν. Αναστασιάδης είχε λάβει ήδη 45,5% στον πρώτο γύρο έναντι 35,5% αυτής της φοράς ο Στ. Μαλάς 27% έναντι 30,3% τώρα. Ο τρίτος βασικός υποψήφιος – ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του μακαρίτη Τάσσου Παπαδόπουλου του «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν – έλαβε 25,7%. Κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατεγράφη βέβαια απορριπτικός έναντι της συνέχισης κάποιας διαδικασίας στα πλαίσια ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού (με βάση την καταταλαιπωρημένη διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία), όμως ο Ν. Παπαδόπουλος ζητούσε αλλαγή της μεθόδου διαπραγμάτευσης με πολύ ισχυρότερο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου (άρα δυσπιστία κινήσεων προς τον Πρόεδρο).

Η σαφής υποχώρηση της στήριξης πρώτου γύρου προς Αναστασιάδη που εκπροσωπεί την Κεντροδεξιά/ΔΗΣΥ στην Κύπρο, μάλλον συσχετίζεται με κόπωση στο οικονομικο-κοινωνικό πεδίο. Που ωφέλησε τον Στ. Μαλά, στήριξης ΑΚΕΛ, που μίλησε για «μια νέα μεγάλη πλειοψηφία, που εκφράζει την θέλησή της για μια ελπιδοφόρα αλλαγή». Αυτό, απέναντι στην έκκληση Αναστασιάδη για «σταθερή ανάπτυξη και διασφάλιση προοπτικής για τους νέους» (οι οποίοι δεν τον πολυστήριξαν).

Στην Κύπρο μιλούν για επικράτηση Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο, καθώς «οι μνήμες Δημ. Χριστόφια» παραπέμπουν στην βαριά εμπειρία της Κυπριακής οικονομικής κρίσης, του bail-in των τραπεζών κοκ. Όμως τίποτε δεν φαίνεται εύκολο, για μιαν ακόμη φορά στην Κύπρο.