Μια ξενάγηση στην φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

 

Το σκηνικό της φετινής προεκλογικής εκστρατείας βρήκε αντανάκλαση και στη χθεσινή Γ.Σ. του ΣΕΒ. Όπου ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για επενδύσεις υποσχόμενος μείωση φόρων και εισφορών (αλλά και ζητώντας συμπεριφορά  «καλού πολίτη» από τις επιχειρήσεις, με τήρηση των φορολογικών, περιβαλλοντικών και εργασιακών κανόνων), ο δε Γιάννης Δραγασάκης (μιλώντας από μέρους του Αλέξη Τσίπρα) αποδέχθηκε μεν την ύπαρξη υπερφορολόγησης, όμως αρνήθηκε τις εύκολες λύσεις που συσσωρεύουν προβλήματα για το μέλλον και δεχόμενος μόνον στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Ήταν πάντως η φετεινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και μια συνειδητά διαφοροποιημένη, σε σχέση με τις παλιότερες/παραδοσιακές διοργανώσεις του, κίνηση «ανοίγματος προς την κοινωνία». Πέρα δηλαδή από την πρωϊνή/κλειστή συνεδρίαση – όπου παραδοσιακά τοποθετείται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την απογευματινή συνεδρίαση – όπου τον λόγο, επίσης παραδοσιακά, λαμβάνει ο Πρωθυπουργός (φέτος αντ’ αυτού ο Γιάννης Δραγασάκης) – και πέρα από τις καταστατικές μεταβολές του Συνδέσμου, που διευρύνουν με την επιλογή «να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην βιομηχανία, τις εξαγωγές και την περιφερειακή ανάπτυξη» –, έγινε η επιλογή να απευθυνθούν στον ακροατήριο (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επίσης παραδοσιακά) εκφραστές «των άξιων και των αξιών» κατά την ιντριγκαριστική προαναγγελία. Επιδιώκοντας να προδιαγράψουν «Το αύριο, σήμερα», παραδείγματα/best practices από τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών επιδιώχθηκε να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα. Η δε σχολιαστική παρέμβαση, από τον 89χρονο Θεοδόση Τάσιο, παλαίμαχο και εμβληματικό καθηγητή του Πολυτεχνείου αλλά και η ενσωμάτωση της 18χρονης Μαρίας Κοκάλα, απόφοιτης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και επιχειρηματία από τα 15 της , προσπάθησε ακριβώς να δώσει περιεχόμενο σ’ αυτήν την πρόθεση.

Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στην επιλογή να προβληθεί η λογική των πρότυπων παραδειγμάτων – απο 6 μεσαίες, ιδιαίτερα πετυχημένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, 3 αντίστοιχα ιδιαίτερες κοινωνικές δράσεις και 2 ενδιάμεσες πρωτοβουλίες συνεργασίας. Έτσι, δίπλα στην πρότυπη ενσωμάτωση τεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή από την Agroknow με συλλογή και αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων για την γεωργική παραγωγή ή την εταιρεία ξύλου Epexyl που βρέθηκε να «ντύνει» με ξύλο όλο το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, συναντούσε κανείς την Κιβωτό του Κόσμου (του πατέρα Αντωνίου) που περιέθαλψε παιδιά, ύστερα μέσα στην κριση αστέγους κι αργότερα πρόσφυγες και μετανάστες, η το Κέντρο Ανοικτών (=δωρεάν, με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας) Μαθημάτων απο τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης/τον Στέφανο Τροχανά. Και δίπλα στην Workable, που διευκολύνει την πρόσληψη προσωπικού σε μικρομεσάιες επιχειρήσεις ή την Polyeco στην διαχείριση επικίνδυνων υγρών αποβλήτων συναντά το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης/ «καλυτερο οικογενειακό γιατρό της Ευρώπης» για το 2019 ή το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων που διευκολύνει ακριβώς την αναζήτηση ευκαιριών απο την νεώτερη γενιά.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ΣΕΒ επιχειρεί να δείξει άνοιγμά του προς την ευρύτερη δημόσια συζήτηση. Από πολύ παλιότερα, όταν ο Στέλιος Αργυρός (1988-94) συνέβαλε στο άνοιγμα του Συνδέσμου μετά το σοκ των κοινωνικοποιήσεων (της πρώτης εποχής ΠΑΣΟΚ) ή παλι όταν ήδη ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος (1982-1988) ενσωμάτωνε την λογική κοινωνίας πολιτών, μέχρι τις συνειδητά πιο πολιτικής συνήχησης παρεμβάσεις Οδυσσέα Κυριακόπουλου (2000-2006) και την πάλη αρχικά Δημήτρη Δασκαλόπουλου (2006-2014) και ύστερα Θόδωρου Φέσσα (από το 2014) με την πραγματικότητα της κρίσης και των Μνημονίων (ο δεύτερος αντιμετώπισε και την πραγματικότητα της «Πρώτης φοράς Αριστεράς [στην εξουσία]»), ο ΣΕΒ τα επιχειρεί τα ανοίγματά του.

Η φετεινή διαρθρωτική αλλαγή, με την μετάβαση από 20μελές ΔΣ σε 25μελες – με την προσθήκη Περιφερειακών Συνδέσμων και Εξαγωγικού φορέα και με δημιουργία αντίστοιχων Συμβουλευτικών οργάνων Βιομηχανίας, Εξαγωγών και Περιφερειακών/Τοπικών πάει παραπέρα. Όπως κι αν έχει το πράγμα, άμα επανέλθει κανείς στον πυρήνα της φετεινής διοργάνωσης της Συνέλευσης του ΣΕΒ – του να δοθεί δηλαδή ο κεντρικός λογος σε εκφραστές αξιών από μέρους των αξιων – ενώ βασικά πρόκειται για μια προσέγγιση των best practices ή/και της λογικής ότι και μέσα στην κρίση μπορεί πάντα κανείς να προχωράει, βλέπει ότι επιχειρείται μια επιλογή βαθύτερα πολιτική, μάλιστα με (υπό την θετική έννοια) ιδεολογικό χρωματισμό. Δεν θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση με την αμφισβήτηση της αριστείας, ούτε καν για μια επαναφορά αξιών οικονομικής ελευθερίας (αμφότερα θα είχαν στενά συγκυριακό πολιτικό χρωματισμό, άλλωστε). Περισσότερο θα βλέπαμε μια προσπάθεια για στροφή σε έναν λόγο αξιακό και όχι μόνο αποτελέσματος. Το ήθος φέρνει ανάπτυξη, που θάλεγε και ο Θεοδόσης Τάσιος…

Ενδιαφέρον, αν «πιάσει».