Μια πολυπρισματική ανταπόκριση Στουρνάρα στην πρόκληση Eurogroup

 

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση και τις πρώτες αναλύσεις των αποφάσεων του Eurogroup (της 21ης/22ας  Ιουνίου, «παλιά ιστορία» ήδη…) για την λήξη της εποχής των Μνημονίων, για την διευθέτηση/ελάφρυνση του χρέους με μεσοπρόθεσμα μέτρα και για την μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελληνικής οικονομίας, είχε προκληθεί ο Γιάννης Στουρνάρας – ο οποίος μέχρι τέλους είχε ταχθεί υπέρμαχος του να ζητηθεί/παραχωρηθεί προληπτική πιστοληπτική γραμμή, πράγμα που τελικά δεν συνέβη – να τοποθετηθεί σχετικά με την έκβαση του Eurogroup. Πιο αιχμηρά είχε γίνει αυτό από τον Νίκο Παππά. Και οι «πηγές» της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν ζητήσει υπομονή μέχρι την Έκθεση της Τράπεζας για την Νομισματική Πολιτική.

Χθες, η ημέρα έφθασε. Και ο Διοικητής της ΤτΕ ανταποκρίθηκε με πολλαπλά ενδιαφέροντα τρόπο στην πρόκληση, τόσο μέσα από το κείμενο της Έκθεσης όσο και στον ιδιότυπο διάλογό του με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Λοιπόν: η αποτίμηση της ισορροπίας που επετεύχθη στο Eurogroup από τον Γιάννη Στουρνάρα θετική, με έμφαση στην εξασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους «τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα». Αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς υπάρχει «δέσμευση του πολιτικού συστήματος της χώρας να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας» καθώς και «δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω ελάφρυνση μετά το 2032».

Καθώς ο ομιλών δια της Εκθέσεως δεν είναι απλώς ένας οικονομικός αναλυτής, αλλά ο Διοικητής της ΤτΕ και συμμετέχων στενά στις διαδικασίες της ΕΚΤ, ας σημειωθεί πως άφησε να φανεί η δυνατότητα να γίνει δεκτό, μ’ αυτήν την βάση, από την Φρανκφούρτη ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup θα μπορούσαν να επιτρέψουν την διατήρηση του waiver και την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια της Q.E. (Γι’ αυτό άλλωστε και είχαμε  την εισήγηση Στουρνάρα για προληπτική πιστοληπτική γραμμή). Βέβαια, η Q.E. πορεύεται προς την λήξη της, όμως μετά την κανονική χρονική περίοδο Q.E. έχουμε και την – διετή – ήδη αποφασισμένη περίοδο επανεπένδυσης. Πάντως, όσο κι αν είναι κρίσιμη η ωφέλεια που θα μπορούσε να έχει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το κόστος δανεισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων από πρόσβαση στα προγράμματα της ΕΚΤ, το «σήμα εμπιστοσύνης» της είναι εκείνο που προέχει ενόψει εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Μην βιαζόμαστε, αλλά θάταν το πιο θετικό ως εξέλιξη.

Πολιτικά, πάντως, εκείνο που θεωρούμε ότι είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν ότι – σε πολιτισμένο διαξιφισμό με τον Πρόεδρο της Βουλής –  ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι «πράγματι έγιναν λάθη στο παρελθόν, από τους εταίρους μας, σημαντικά […] Τα σημαντικότερα όμως έγιναν από εμάς […] Να μην ξεχάσουμε γιατί φτάσαμε έως εδώ, αλλά και γιατί δυο γενιές πληρώνουν τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα». Δεν παρέλειψε, δε, ο Γιάννης Στουρνάρας να ζητήσει «να μην επαναληφθούν τα λάθη πολιτικής που έγιναν, τόσο στο απώτερο όσο και στο εγγύτερο παρελθόν».

Αυτό το ζύγιασμα των λαθών – στην Ελλάδα από τις παλιότερες φάσεις διακυβέρνησης, αλλά κι από τις πιο πρόσφατες (εδώ κυριαρχεί η ζαλιστική εποχή Βαρουφάκη). σε επίπεδο διαχείρισης της Ελληνικής κρίσης από τους εταίρους, παράλληλα – αφήνει πίσω ένα πολύτιμο πολιτικό στίγμα.

Αν και ο πυρήνας της κριτικής Στουρνάρα είναι ασφαλώς, η αναφορά στα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Που υπήρξαν το πιο αδύναμο σημείο της συμφωνίας του Eurogroup. Πλεονάσματα τα οποία, σε τέτοιο βάθος χρόνου, σταθερά, «μόνον πετρελαιοπαραγωγικές χώρες» μπορούν να έχουν επιδείξει. Και με τα οποία θα πληρώνουν για το χρέος οι δυο γενιές Ελλήνων…