Μικρές τράπεζες με μεγάλα σχέδια για το 2020

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Iανουάριος 2020, τ. 990
TΡΑΠΕΖΕΣ της Βάσως Αγγελέτου

 

Ένα υγιές παράλληλο σύμπαν διαμορφώνεται στην ελληνική τραπεζική αγορά από μικρές τράπεζες που μετασχηματίζονται και νέες, που έκαναν την εμφάνισή τους το 2019 με φιλόδοξα σχέδια για το νέο έτος. Την ώρα που τα συστημικά ιδρύματα δίνουν μάχη με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με στόχο την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους έως το 2021, η αγορά διψά για τραπεζική χρηματοδότηση και η ανάγκη αυτή δεν καλύπτεται από τους εδραιωμένους παίκτες του κλάδου. Τη συγκεκριμένη ανάγκη σπεύδουν να καλύψουν μικρότερες τράπεζες, που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν σε εξειδικευμένους τομείς της ελληνικής αγοράς. Σημαία τους είναι η υγιής σύνθεση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, καθώς και η ευελιξία μιας μικρής τράπεζας που δεν τη βαραίνουν υψηλά λειτουργικά έξοδα, γεγονός που προσδίδει σημαντικό βαθμό ευελιξίας για κατάρτιση νέας στρατηγικής με βάση τις σημερινές ανάγκες της ελληνικής αγοράς και με όχημα τα νέα ψηφιακά μέσα, που διαμορφώνουν πλέον το τοπίο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

 

Aegean Baltic Bank, η ναυτιλιακή
Η τράπεζα των εφοπλιστών περνά στα χέρια του γαλλικού equity fund Chenavari και βάζει πλώρη για νέες δραστηριότητες. Είναι γνωστή στην αγορά ως το «διαμάντι» του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς διαθέτει μηδενικό «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και πιστοληπτική ικανότητα «Β» – ήδη πολύ πριν αναβαθμιστούν οι συστημικές τράπεζες από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Πρόκειται για μια συντηρητική και νοικοκυρεμένη τράπεζα, με μηδενικό «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο και αποκλειστική δραστηριοποίηση στον ναυτιλιακό κλάδο. Ασφαλείς πληροφορίες της Οικονομικής Επιθεώρησης αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της βρίσκονται πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα εμπορικά ακίνητα.

Προς το παρόν, η ABB αναμένει έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος για έγκριση του νέου μετόχου (Chenavari), την οποία αναμένεται να εξασφαλίσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Το fund έχει επενδύσει 45 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας το ποσοστό του στο 55% μετά από εξαγορά των μεριδίων των εφοπλιστών Παναγιώτη Τσάκου και Γιάννη Κούστα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, καταξιωμένο στέλεχος του τραπεζικού κλάδου, με μακρόχρονη θητεία στη διοίκηση συστημικής τράπεζας, θα αναλάβει τα ηνία της ABB εντός του 2020, αντικαθιστώντας τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Αφθονίδη, στην οικογένεια του οποίου ανήκει το 38% του μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα η τράπεζα διατηρεί δύο καταστήματα, στη Γλυφάδα και τον Πειραιά, με τα κεντρικά γραφεία να βρίσκονται στο Μαρούσι. Το business plan δεν προβλέπει δημιουργία δικτύου καταστημάτων, πλην επιλεγμένων σημείων που θα λειτουργούν ως business centers.

 

Optima Bank, η εκλεκτική
Η τράπεζα του ομίλου Βαρδινογιάννη αλλάζει πρόσωπο: ξεκίνησε με το πρώτο της κατάστημα ως Optima Bank στο Ψυχικό και εντός του Δεκεμβρίου ανακοίνωσε τρία ακόμη καταστήματα: στην Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι και την Ηλιούπολη. Διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank είναι ο Δημήτρης Κυπαρίσσης και πρόεδρος ο Γιώργος Τανισκίδης. Το νέο πλάνο ανάπτυξης της πρώην Επενδυτικής Τράπεζας φέρνει μια νέα κουλτούρα, που διέπεται από υψηλό επίπεδο υπηρεσιών με όπλο σύγχρονα, ψηφιακά μέσα.

Ήδη στα καταστήματα της Optima bank τα ταμεία έχουν αντικατασταθεί από «γραφεία συνεργασίας», ακόμη και για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι συναντήσεις των πελατών με τους συμβούλους των καταστημάτων θα λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την άνεση και την ιδιωτικότητα των πελατών. Το ανανεωμένο προφίλ της μικρής –αλλά φιλόδοξης– τράπεζας απευθύνεται σαφέστατα σε premium πελατεία (ιδιώτες και επιχειρηματίες) και εντός του 2020 αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της με νέα καταστήματα και προϊόντα.

 

Praxia Bank & Παγκρήτια, ο αρραβώνας
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα του Μιχάλη Σάλλα κατέθεσε προσφορά για εξαγορά της Praxia Bank στα μέσα Δεκεμβρίου, προσφέροντας –όπως φαίνεται– λύση στο αδιέξοδο της challenger bank, που βρισκόταν αντιμέτωπη με την εκκαθάριση. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, προσφέροντας αναπτυξιακές προοπτικές στη συνεταιριστική τράπεζα με όχημα τα digital συστήματα που έχει χτίσει η Praxia – η οποία, βέβαια, δεν βγήκε ποτέ ουσιαστικά στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το φρένο που έβαλε ο μέτοχος Μπομπ Ντάιαμοντ, αρνούμενος να ενισχύσει με 30 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια της Praxia, μετά τις ανάγκες που ανέδειξαν τα stress test και το τελεσίγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος για το τέλος του 2019, η Praxia ξεκίνησε γύρο κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών. Η πρώτη που κατέθεσε προσφορά ήταν η Viva Wallet, το ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που έχει επεκταθεί με υποκαταστήματα σε 14 χώρες, ύψους 35 εκατ. ευρώ. Η –βελτιωμένη– προσφορά απορρίφθηκε από τον Αμερικανό επενδυτή της Atlas Capital, ο οποίος στράφηκε προς την Παγκρήτια. Οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το due diligence να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου 2020.

Όποια και αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, ήδη το προσωπικό της Praxia έχει οδηγηθεί σε παραίτηση και από τους 230 εργαζομένους έχει παραμείνει ένα «προσωπικό ασφαλείας» 30-40 εργαζομένων – κατά κύριο λόγο διοικητικά στελέχη. Ο λόγος ήταν η συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων στα εντελώς αναγκαία επίπεδα, αφού η μεγαλύτερη πληγή της Praxia ήταν τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη που έτρεχαν για μία διετία περίπου, χωρίς ωστόσο η τράπεζα να έχει κάνει ποτέ ντεμπούτο, προσελκύοντας καταθέσεις και πελατεία από την εγχώρια αγορά.