Μιλώντας για αγροδιατροφικό τομέα και μέλλον, στις Σέρρες/2019

 

Πόσοι γνωρίζουν/συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα, σε Ξάνθη και Ροδόπη, αυτόχθονες φυλές βοοειδών όπως η Βραχυκερατική ή η Ελληνική Κόκκινη φυλή, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ιδιαίτερο είδος εκτροφής και παραγωγής αντίστοιχα ιδιαίτερου κρέατος; Όπως εξηγούσε η Ευδοκία Κρυσταλλίδου, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη ενός προγράμματος με αντικείμενο την μελέτη και προώθηση αυτού του είδους αυτοχθόνων φυλών, επιχειρείται η επισήμανση και συνεχής παρακολούθηση των ζώων (τους φορούν ηλεκτρονικά κολλάρα) , ώστε να επαληθεύεται ότι ζουν και βόσκουν στην ύπαιθρο, ακόμη και να ελέγχονται στοιχεία της υγείας τους. Σκοπός; Να μπορεί να αποκτήσει το κρέας τους σταθερή ταυτότητα προϊόντος και να προσέλθει με απαιτήσεις σε μια αγορά που (αρχίζει να) ενδιαφέρεται πλέον για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ειδών διατροφής – και να είναι διατεθειμένη να πληρώσει γι αυτό.

Η παρουσίαση της Ευ. Κρυσταλλίδου δεν ήταν παρά μια από τις αξιόλογες παρουσιάσεις που – κυριολεκτικά – άνοιξαν παράθυρα προς κάτι που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει γεωργία του αύριο, και που πρότεινε σε μια διήμερη διοργάνωση το AgriBusiness Forum 2019, στις Σέρρες, με τον φιλόδοξο τίτλο «Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή». Είχε την λογική – για δεύτερη χρονιά – να δείξει πώς επιστήμη/έρευνα/τεχνολογική πρόοδος μπορούν να έλθουν σε άμεση και λειτουργική (προπαντός!) επαφή με τις επιχειρήσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας και να «ανεβάσουν επίπεδο» στην πραγματικότητα που ζει ο αγρότης. Η συγκεκριμένη παρουσίαση εντασσόταν σε κύκλο συζήτησης για την κτηνοτροφία μεταξύ άλλων οκτώ κύκλων, που κινούνταν από την γεωργία ακριβείας και την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην πράξη μέχρι την αξιοποίηση της φυτικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, αλλά και την μεγάλη υπόθεση του αγροτουρισμού ή και το ιδιαίτερο αφήγημα του «Ελληνικού κήπου»/ των Ελληνικών παραδοσιακών φυτών για την βελτίωση της σύγχρονης πόλης.

Όμως, για να σταθούμε άλλη μια στιγμή στην συζήτηση για τις τάσεις και προοπτικές της κτηνοτροφίας αφού απ’ εκεί ξεκινήσαμε – το AgriBusiness Forum 2019 κατέληξε με επίσκεψη πεδίου στην Κερκίνη, στην πραγματικότητα της παραγωγής βουβαλίσιου κρέατος και θεμελίωσης μιας (μικρής, αλλά υποσχόμενης) αλυσίδας αξίας – δίπλα στην κατάθεση Κρυσταλλίδου, αλλά και την περιγραφή της Ολλανδικής εμπειρίας ή και των διεπαγγελματικών ανησυχιών των Ελλήνων κτηνοτρόφων, υπήρξε η αφυπνιστική συνεισφορά του Δημήτρη Τασιούλα. Χρήστης των προϊόντων αυτών ως chef του ιδιαίτερου εστιατορίου Thria της Θεσσαλονίκης (που το έχει ανακαλύψει και αναδείξει ο διεθνής τουρισμός της συμπρωτεύουσας) και «Chef Ambassador» της πόλης στο διεθνές κύκλωμα επί Δημαρχίας Μπουτάρη όταν προσπαθούσε να τοποθετήσει την πόλη στον μεγάλο έξω κόσμο, ο Δ. Τασιούλας , αναγνωρίζοντας την χρησιμότητα των τοπικών προϊόντων και του branding που φέρνουν στην εστίαση και την συνολική τουριστική εμπειρία, στάθηκε ευγενικά στα προβλήματα. Προβλήματα διατήρησης σταθερής ποιότητας, συντήρησης/διάρκειας ζωής και κόστους που εγκαθιστούν τα αρνιά Νέας Ζηλανδίας και τα μοσχαρίσια Angus Ουρουγουάης στην διεθνή χρήση (Για να μην απογειωθεί κανείς στα Γιαπωνέζικα Wagyu, με εκτροφή με ελαιόκαρπο και ειδική φροντίδα).

Όμως … θα επανέλθουμε.