Μιλώντας για διαφθορά, για δίωξη, για λαθρεμπόριο καπνού…

 

Στοιχεία, πολλά στοιχεία, ήταν το πρώτο που μπήκε στο τραπέζι στο 2ο Anti-Corruption Forum που οργανώθηκε – με υποστήριξη του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με συνεργασία της Διεθνούς Διαφάνειας/Ελλάς, αλλά και με συμμετοχή της Europol, της OLAF/Anti-Fraud της ΕΕ και της Ιταλικής Φορολογικής Αστυνομίας – με το παγίως επανερχόμενο ζήτημα του λαθρεμπορίου καπνού στον πυρήνα του. Με αφορμή όμως αυτό το τεχνικό περιεχόμενο (που κάνει να προσέρχονται ως υποστηρικτές οι «Τέσσερεις μεγάλοι» του καπνού: PMI, BAT, Imperial, JTI) προσεγγίστηκαν και γενικότερης σημασίας θέματα.

Έτσι, από την Ζέφη Νικολάου, της Διεθνούς Διαφάνειας ακούστηκε η εκτίμηση ότι μόνο για το 2015 ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποστερήθηκαν λόγω διαφθοράς περισσότερα από 11 δις ευρώ από φορολογικά έσοδα. Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι χάθηκαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να σωθεί τουλάχιστον 1 δις ευρώ έως το 2019 εφόσον υπάρξουν δράσεις που θα αυξήσουν την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα απέναντι σε αυτήν την απειλή.

Από τον Κωνσταντίνο Χρήστου, Γ. Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, επισημάνθηκε ότι το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού κατά κανόνα σχετίζεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά. Εδώ, από ένα των Ιταλών συμμετεχόντων δόθηκε μια αφυπνιστική εξίσωση: διακίνηση ενός κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα «δίνει» 2 εκατ. δολάρια. Το ίδιο και διακίνηση 1 περίπου κιλού καθαρής κόκας! Όμως η σύλληψη οδηγού του πρώτου εμπορεύματος σημαίνει κράτηση μιας-δυο εβδομάδων. Σύλληψη του διακινητή ναρκωτικών, μέχρι 5 χρόνια κάθειρξη…

Αναφερόμενος ο Κ. Χρήστου εν συνεχεία στο θεσμό της προστασίας μαρτύρων –  κατεξοχήν επίκαιρο θέμα – υποστήριξε πως η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των μαρτύρων εκείνων, οι οποιοι βοηθούν στην αποκάλυψη εγκλημάτων διαφθοράς αλλά και λαθρεμπορίας.

Ένα άλλο στοιχείο που τονίστηκε και από τους ξένους συμμετέχοντες, αλλά και από ανθρώπους της Ελληνικής αγοράς είναι ότι πολλοί αντιμετωπίζουν το θέμα του λαθρεμπορίου ως «έγκλημα χωρίς θύματα» ή, για μερικούς, ακόμη και ως «αντίδραση κατά των εταιρειών». Αλλά στην πραγματικότητα τα θύματα είναι πολλαπλά: τα δημόσια έσοδα, η ελληνική καπνοκαλλιέργεια, οι θέσεις εργασίας αλλά και η ασφάλεια των πολιτών, δεδομένου ότι το παράνομο εμπόριο ενισχύει τη δράση εγκληματικών οργανώσεων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτό.

Μια τελευταία καταγραφή: από τις τοποθετήσεις των ανθρώπων των φορολογικών/τελωνειακών αρχών – Στ. Θωμαδάκης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ/Ειρ. Γιαλούρη, Γεν. Διευθύντρια Τελωνείων/Μαρία Πόγκα, Τελωνειακός/Ντ. Σπυρίδων, Οικονομική Αστυνομία – προέκυπτε μια γενική αίσθηση να «παλέψουν» το δύσκολο αυτό ζήτημα. Η περιγραφή του πώς, παραμονή Χριστουγέννων και χωρίς υπερωρίες, ολοκληρώθηκε επιχείρηση σύλληψης κυκλώματος στον Πειραιά, μια μόνον στάση! Δίπλα όμως στην θετική διάθεση, και αρκετές πικρίες για το τι γίνεται «μετά» την δική τους δουλειά…

Όσο για την εκτίμηση ότι η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας στον καπνό όχι μόνο «στρώνει» το έδαφος για όλο και ευρύτερα παράνομα κυκλώματα, αλλά και περιορίζει (φαινόμενο της καμπύλης Laffer, αληθινά!) τα φορολογικά έσοδα, έχει πλέον γίνει κοινότοπη. Και σταθερά επαληθευμένη.