Μιλώντας για Ενέργεια και Γεωπολιτική

 

Εκ πρώτης όψεως, ήταν μια ακόμη διοργάνωση με θέμα το Ενεργειακό, και μάλιστα τόσο στην οικονομική όσο και στην γεωπολιτική προσέγγισή του. Αναφερόμαστε στην παρουσίαση/συζήτηση που είχε οργανώσει χθες το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Παντείου, συζήτηση που ακριβώς ανέλυσε την προβληματική της ενέργειας όπως αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή μας και όπως έχουμε αρχίσει – κάτι με τις έρευνες που προωθούνται πλέον πιο μεθοδικά στον Ελλαδικό χώρο, ιδίως υποθαλάσσια για φυσικό αέριο σε Δυτική Ελλάδα/Ιόνιο και Νότια Κρήτη. κάτι με το πλέγμα σχέσεων που οικοδομείται με Κύπρο, Ισραήλ και ήδη Αίγυπτο. κάτι με την διεύρυνση του δικτύου αγωγών που πορεύονται και οριζόντια προς Ευρώπη με τον ΤΑΡ, αλλά και κάθετα προς Βαλκάνια με τον IGB, με διασύνδεση μάλιστα με εγκαταστάσεις απο-υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη – να συνειδητοποιούμε ότι, αληθινά, μας αφορά. Μας εμπλέκει.

Εκείνο όμως το ξεχωριστό που είχε η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν το κοινό. Το κοινό στο οποίο στόχευσε, το κοινό που κατόρθωσε να συγκεντρώσει. Στην μεγάλη αίθουσα του King George που την φιλοξένησε, έβλεπε κανείς προπαντός νέους, προφανώς λόγω ΙΔΙΣ και Παντείου – όμως νέους επιστήμονες, φοιτητές και μεταπτυχιακούς που βρέθηκαν εκεί (και το διεπίστωνες στα πηγαδάκια) γιατί κάπως σαν να διαισθάνονταν ότι ο τομέας αυτός μπορεί και να ανοίγει κάτι περισσότερο από ορίζοντες μελέτης και ανάλυσης – να υπόσχεται πρακτική, ακόμη και επαγγελματική προοπτική.

Διόλου τυχαίο που, ενώ οι πιο πανεπιστημιακές αναλύσεις όπως του Δ. Καιρίδη, Ντ. Μαρούδα, Αντ. Κλάψη για τις παραμέτρους της ασφάλειας στην περιοχή (από τρομοκρατία και Προσφυγικό/Μεταναστευτικό μέχρι και το φαινόμενο των failed states που πυκνώνει στην Εγγύς Ανατολή) αλλά και η συνολική προσέγγιση των περιφερειακών ανακατατάξεων από Σωτ. Ρούσσο, Χαρ. Παπασωτηρίου, και Κων. Φίλη, λειτούργησαν περισσότερο σαν πλαίσιο της συζήτησης, η πιο πρακτική πτυχή – «Η Ενέργεια ως καταλύτης σταθερότητας» – ήταν εκείνη που τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και τούτο επειδή η πρέσβης του Ισραήλ Ιριτ Μπεν Άμμπα και ο Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ Στήβεν Μπίτνερ το προσέγγισαν πολύ-πολύ πρακτικά, ενώ οι Σπ. Μπέλλος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Γ. Γρηγορίου των ΕΛΠΕ άνοιξαν «χαραμάδα» για τις άμεσες (ή και παραπέρα…) Ελληνικές προοπτικές. Ενδιαφέρον και χρήσιμο.