Μιλώντας για επενδυτική επενδυτική επανεκκίνηση στο ΙΝΕΡΠΟΣΤ

 

Έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό οι αναφορές στην ανάγκη – και συνεπώς στην αναζήτηση, στην μεθόδευση – επενδυτικής επανεκκίνησης της εξερχόμενης (υποτίθεται) από την μελαγχολία των Μνημονίων Ελληνικής οικονομίας. Και ο ΣΕΒ έχει προσέλθει και επανέλθει (πρόσφατα: μεμονωμένος ο Βαγγέλης Μυτιληναίος στον Economist), και ο Γιάννης Στουρνάρας (εντελώς πρόσφατα στο Ελληνοβρετανικό) ή ο Νίκος Χριστοδουλάκης (ενσωματώνοντας την αναζήτηση μιας διαφορετικής ισορροπίας δημοσιονομικού περιθωρίου/αναδιάρθρωσης του χρέους), σίγουρα και η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση (με τελευταίο σταθμό τις τοποθετήσεις των Τσίπρα-Μητσοτάκη στην ΔΕΘ) ή πάλι ερευνητικοί φορείς όπως το ΙΟΒΕ ή το ΚΕΠΕ.

Σήμερα όμως – στο Αμφιθέατρο Καρατζά της Εθνικής – μια ημερίδα με αυτήν την στόχευση («Επενδυτική επανεκκίνηση: Τι; Πώς και από ποιους;») προτείνεται από το INTEPΠΟΣΤ. To Ινστιτούτο Στρατηγικής της Λούκας Κατσέλη και του Γεράσιμου Αρσένη, που τώρα συνεχίζει η Λούκα με την σταθερή βοήθεια πολλών διαχρονικών συνεργατών. Η δομή της ημερίδας ξεκινάει με την ιχνηλάτηση του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος (ως προωθητικού η ανασχετικού παράγοντα: προωθητική η Ευρωπαϊκή ανάκαμψη; ανασχετικές οι πολλαπλές αναταράξεις;). Συνεχίζεται με ένα πιο τεχνικό μπαράζ – ιδίως φορολογικών και χρηματοδοτικών/οργανωτικών για να καταλήξει στο «Τι –Πώς – Με Ποιους» όπου και ο επιχειρηματικός κόσμος και η (υποτιθέμενη) επενδυτική κοινότητα θα θέσει τις παραμέτρους ζήτησης και προσφοράς: οι επιχειρήσεις «ζητούν» επενδύσεις, οι επενδυτές τις «προσφέρουν» αλλά «ζητούν» κατάλληλες ευκαιρίες. Το κλείσιμο είναι πολιτικότερο, με πρέσβεις ξένων χωρών – ΗΠΑ/Γερμανίας/Γαλλίας – να επιχειρούν να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη.

Το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, θυμίζουμε, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, στο να ανοίξει και να προσγειώσει ταυτόχρονα τους ορίζοντες ενός ριζοσπαστικού και αρκετά αιθεροβάμονος πολιτικού σχηματισμού σε κάτι πλησιέστερο προς την πραγματικότητα. Δεν ήρκεσε βέβαια, εκείνη η προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η τραυματική πορεία του 2015 – αλλά η υπόσχεση για συνέχιση της προσγείωσης στην πλευρά της ανάκαμψης/επανεκκίνησης αυτήν την φορά αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.