Μιλώντας για την Ευρώπη, φοιτητικά

 

Ήταν ο 25ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός φέτος, που ως θεματικό πλαίσιο πρότεινε – καθώς βρισκόμασταν σε χρονιά Ευρωεκλογών αλλά και Ευρωεξελίξεων– το «Ευρωπαϊκή Ένωση: τα επόμενα βήματα για Ανάπτυξη, Απασχόληση και Εκπαίδευση».

Άμα διατρέξει κανείς τις βραβευμένες εργασίες του Διαγωνισμού – δίνονται 5 βραβεία σε ατομικές και 5 σε ομαδικές – εκείνο που διαπιστώνει είναι ότι μια συνολικά φιλοΕυρωπαϊκή τοποθέτησή τους δεν συνοδεύεται από κάποια αναζήτηση ιδεών ή/και προτάσεων αιχμής, ενόψει μάλιστα της προσπάθειας του θέματος, όπως διατυπωνόταν, να στρέψει την συζήτηση προς το μέλλον και τις προοπτικές του. Η ιδέα/πρόταση για έναν Οργανισμό Ρομποτικής, που θα βοηθούσε να απορροφηθούν οι φόβοι «τεχνολογικής ανεργίας» μπορεί να εμφάνιζε κάποια πρωτοτυπία – σε σύγκριση τουλάχιστον με τις γενικές εκκλήσεις για τήρηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ή για έμφαση στην πολιτική του Διαστήματος…

Όμως, μόνο στην εργασία που απετόλμησε να επικεντρώσει στην ειδική πρόκληση της «Γαλάζιας οικονομίας» και γενικά στην στροφή της Ευρώπης προς την θάλασσα θα έβρισκε κανείς αληθινά κάτι που να (επιχειρεί να) οδηγεί την συζήτηση παραπέρα. Αν και μια πιο θεωρητική/νεοθεσμική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και των προβλημάτων της κάτω από την γωνία της προβληματικότητας των θεσμών της ίδιας της ΕΕ είχε το ενδιαφέρον της, ως πρόταση εξήγησης της ανεπάρκειας εκμετάλλευσης του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ένωσης.

Πάντως, στην τελετή βράβευσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το ότι δόθηκε ο λόγος – πέρα από μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης – και σε δυο alumni παλιότερων ετών. Έτσι, ο Χαράλαμπος Κυριακίδης (του 13ου Διαγωνισμού, «Εκπαίδευση-Επαγγελματική Κατάρτιση-Απασχόληση»), εξήγησε  πόσο μπορεί να βοηθήσει στα πρώτα βήματα ενός νέου ανθρώπου ένα βραβείο – όχι απλώς στο βιογραφικό του, αλλά κυρίως με την αίσθηση της επιβράβευσης. Ενώ ο Δημήτρης Γεωργίου (του 17ου Διαγωνισμού, «Οικονομία – Πολιτισμός – Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα») περιέγραψε πώς συνέβαλε στην δική του επιστημονική και επαγγελματική διαδρομή, που τον οδήγησε από τον χώρο των χρηματοοικονομικών σε διερεύνηση των πολιτιστικών και ήδη σε start-up που περιλαμβάνει προσεγγίσεις επαυξημένης πραγματικότητας για την περιήγηση στην Αθήνα.

Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση Δημ. Γεωργίου, ο παρευρισκόμενος – και αθλοθετώντας βραβείο, ως «ΔΙΑΖΩΜΑ» – Σταύρος Μπένος μίλησε για τον ρόλο που έχει η καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού, αλλά και μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και για την ανάγκη η αναπτυξιακή προσέγγιση – ιδίως στον χώρο των πολιτιστικών – να ξεφύγει από την λογική της δημιουργίας υποδομών και να περάσει στις άυλες αξίες. Και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται.

Ήταν, τελικά κάτι που ξεπέρασε την απλή βράβευση , αυτή η εκδήλωση.